Nyheder

I den nordvestlige del af Tanzania ligger flygtningelejren Nyarugusu. Her bor 150.000 mennesker på flugt fra nabolandende DR Congo og Burundi. De har adgang til rent drikkevand fra et forsyningsanlæg, der er drevet af en lille solcellepark.
Tobias Malik Vermehren brugte sit praktiksemester på diplomingeniøruddannelsen i Elektrisk energiteknologi på at udvikle en ny type grøn teknologi til at pumpe vand op fra brønde i afrikanske flygtningelejre (Foto: Sheridan)
66.000 mennesker bor i flygtningelejren Nyarrugusu (Foto: Sheridan)

03.04.2020 | Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Studerende skaffer rent vand til flygtningelejr i Afrika

Solcelleanlæg kan erstatte de forurenende dieselgeneratorer, der i dag pumper vand op af brøndene i Tanzanias flygtningelejr, Nyarugusu. Resultatet er rent vand til 66.000 mennesker.

At drifte: En køreteknik, der oprinder fra Japan, hvor chaufføren med vilje overstyrer, hvorved han mister vejgreb, men bevarer kontrol og fører bilen gennem hele svinget. Bogen anvender denne analogi til konceptet konstruktiv designforskning. Foto: Colourbox.

02.04.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab

Ny bog om designforskning

Design og ingeniørvidenskab ses ofte som løsningsorienterede discipliner. Så hvordan designer man - ikke alene med henblik på at løse en udfordring - men også med henblik på at opbygge viden? Det er omdrejningspunktet i en ny bog, der er skrevet af arkitekt og professor Peter Gall Krogh, og som netop er udgivet af Springer Nature.

Godt 10 mio. kr. af projektets i alt 70,4 mio. kr. er øremærket SMV’er, som ikke er med i konsortiet, men som har lyst til at prøve kræfter med digitale tvillinger. Foto: Colourbox.

01.04.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab

Digital hjerne skal give SMV’er nem adgang til digitale tvillinger

EU’s Forskning og Innovationsprogram, Horizon 2020, har bevilget over 70 mio. kr. til et nyt forskningsprojekt, der skal gøre det let for små og mellemstore europæiske produktionsvirksomheder at få gavn af digitale tvillinger.

Professor og institutleder ved Institut for Datalogi, Kaj Grønbæk (tv), og professor Peter Gorm Larsen ved Institut for Ingeniørvidenskab (th). Foto: AU Foto.

30.03.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab

265 mio. skal løse fremtidens udfordringer for dansk industri

Med mere end en kvart milliard som fundament og i tæt samarbejde med mere end 50 industrielle partnere, samler danske forskere og eksperter sig nu i udviklingsprojektet MADE FAST, der har til formål at gøre dansk produktion mere effektiv, fleksibel og bæredygtig.

Via et on-board kamera kan Robotti selv finde ud af, om en given plante er ukrudt eller afgrøde og på den måde iværksætte en mekanisk bekæmpelse udelukkende af ukrudtet. Foto: AGROINTELLI.

27.03.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab

Avanceret robot-intelligens skal gøre landbruget mere bæredygtigt

Et internationalt team bestående af fem universiteter og tre førende industrivirksomheder vil transformere sundheds-, fødevare- og landbrugsteknologi via ny open-source ’allround’ kunstig intelligens til brug i moderne og fremtidige robotter.

"Det er tilsyneladende en helt unik mikrobiel kultur, som har udviklet sig i fordøjelsessystemet på pandaerne," siger lektor Alberto Scoma, Institut for Ingeniørvidenskab. Foto: Colourbox.

24.03.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab

Panda-pølser, myrer og dræbersnegle kan være nøglen til fremtidens grønne brændstof

Et nyt forskningsprojekt på Aarhus Universitet vil gøre brug af millioner af års evolution for at udvikle bæredygtige biobrændsler. Løsningen ligger blandt andet i fordøjelsessystemet på pandaer.

Over de seneste par år har Aliakbar Kamari udviklet et digitalt BIM-baseret bæredygtighedsværktøj, PARADIS, som udkommer som freeware senere i år. Foto: Melissay Yildirim, AU Foto.

23.03.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab

Paradis og det moderne byggeri

Aliakbar Kamari er ny adjunkt på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. Med ph.d.-grader inden for både arkitektur og ingeniørvidenskab og med sit nyudviklede BIM-baserede værktøj bliver han en vigtig figur i universitetets forskningsgruppe for tektonisk design.

Lars Ditlev Mørck Ottosen bliver konstitueret institutleder for Institut for Ingeniørvidenskab 1. maj 2020. Foto: Søren Kjeldgaard

15.03.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab

Thomas Toftegaard stopper som institutleder på Institut for Ingeniørvidenskab

Lars Ditlev Mørck Ottosen bliver konstitueret som institutleder 1. maj, når Thomas Toftegaard fratræder.

Diplomingeniørstuderende er i høj kurs, når de skal et semester i praktik. Det stod klart i fredags, da 80 virksomheder gik på talentjagt i forbindelse med P-dag på Katrinebjerg (Foto: Ida Marie Jensen_AU)

09.03.2020 | AU Engineering

Virksomheder på talentjagt til P-dag

80 virksomheder besøgte fredag d. 6. marts Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet for at møde diplomingeniørstuderende på Katrinebjerg.

Opmåling og dokumentation af grusgrave, kalkbrud, klintevægge og andre lignende naturlige og menneskeskabte formationer foretages i dag af oftest droner, der affotograferer det pågældende område. Ny forskning gør dronepiloten overflødig. (OBS: Den vertikale stang ovenpå dronen bærer en vindmåler, der er benyttet til tests, og som ikke er en del af det endelige udstyr) Foto: Erdal Kayacan.

09.03.2020 | Institut for Ingeniørvidenskab

Nu kan droner scanne terræn og udgravninger helt selv

Dronepiloter kan blive overflødige i fremtiden. Nu har ny forskning fra Aarhus Universitet ladet kunstig intelligens overtage styringen af droner, der kan scanne og opmåle terræn.

Viser resultater 1 til 10 ud af 309

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste