Nyheder

Produktionen skal ske i ét enkelt, kontinuerligt flow, hvor affaldsstrømmen pumpes ind i den ene ende og via enzymatisk fotobiokatalyse med alge-enzymerne omdannes til brændstof, som kommer ud i den anden ende, forklarer lektor Selin Kara (th). Foto: Jesper Bruun

13.12.2019 | Institut for Ingeniørvidenskab

Sjældent algeenzym skal omdanne madolie til køreklar biobrændstof

Forskere har fundet et usædvanligt lysafhængigt enzym i mikroalger. Et nyt projekt på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, vil bruge enzymet i et system, der kan producere køreklar biobenzin fra affaldsolie og -fedtstoffer

"Det er første gang, vi med dette projekt forsøger at finde en billigere eller tilsvarende løsning af komposit, men det er ikke let, fordi forholdene er så barske, som de er,” siger Simon Heide-Jørgensen, ErhvervsPostdoc på projektet. Foto: Anders Trærup.

12.12.2019 | Institut for Ingeniørvidenskab

Komposit skal erstatte støbejern i særligt hårde, martime miljøer

Inden i de adskillige etager store motorer til verdens største skibe sidder enorme varmevekslere lavet af støbejern. Et nyt forskningsprojekt skal for første gang finde en billig komposit-erstatning til de klassiske jern-komponenter, som kan koste hundredtusindvis af kroner at vedligeholde.

Projektet kan "være en kæmpe landvinding for hele den kemiske industri, da nutidens kemiske syntese er stærkt forurenende,” fortæller lektor Selin Kara. Foto: Ida Jensen, AU Foto.

11.12.2019 | Institut for Ingeniørvidenskab

Hun bruger svampeenzymer og lys til at skabe grøn kemi

Ved at kombinere naturens egne reaktioner vil lektor Selin Kara fra Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, udvikle en fuldstændig grøn og bæredygtig produktion af kemiske stoffer.

”Menneskeheden står over for et kæmpe problem i forhold til både klimaforandringer og de begrænsede kulstofbaserede ressourcer, vi har. Vi er nødt til at finde andre kilder til kulstof," siger lektor Nina Lock, som har modtaget en bevilling fra Carslbergfondet til hendes nye projekt, der skal lave CO2 om til brugbare produkter. Foto: AU Foto.

10.12.2019 | Institut for Ingeniørvidenskab

Metalorganisk svamp skal omdanne CO2 til brændstof

Lektor Nina Lock fra Institut for Ingeniørvidenskab har modtaget en bevilling på 4,3 mio. kr. fra Carlsbergfondet til at udvikle et helt nyt materiale, der ved hjælp af elektrokatalyse kan omdanne CO2 til brugbare produkter.

Alene i Danmark er der 650.000 hunde, og de skal have mad. Nu vil forskere udvikle en ny type foder baseret på rejeskaller og tang. Det skal reducere kæledyrenes behov for animalsk protein og dermed deres klimaaftryk. (Foto:colourbox)

06.12.2019 | ASE

Ingeniører vil reducere hundenes klimaaftryk med en helt ny type foder

I Danmark genererer rejeproducenter tonsvis af skaller, som går til spilde. Nu vil ingeniører forvandle restaffaldet fra fangsten til næringsrige godbidder, der kan reducere hundenes behov for animalsk protein.

Rust er et kæmpe problem over alt i verden, og gør man ikke noget ved det i god tid, kan det få katastrofale følger. Foto: Colourbox.
Projekt DIGIMON ledes af lektor Farshad Moradi, som leder laboratoriet ICElab på Aarhus Universitet. Foto: Peer Klercke.

06.12.2019 | Institut for Ingeniørvidenskab

Smart, selvforsynende plaster skal gøre op med rust-regning på 17 billioner kr.

Regningen for korrosion løber årligt op i ca. 3 pct. af bruttoverdensproduktet, BVP, og der er derfor et stigende internationalt fokus på monitorering af infrastruktursprojekter. Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, er i færd med at udvikle et smart plaster, der kan skære en stor del af rust-regningen.

Der skal en god portion viden om mekanik til, når man vil designe den helt rigtige sprødhed til tørrede vandmænd. I et nyt projekt skal Ingeniørhøjskolen hjælpe gourmetrestauranter med at forvandle blævrende gopler til delikatesser. (Foto: Colourbox)

05.12.2019 | Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Ingeniører vil have vandmænd på tallerkenen

Forskere og studerende fra Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet vil bygge en maskine, der kan trække vandet ud af vandmænd og gøre dem sprøde og delikate at spise. Det kan være første skridt i retning af en ny, industriel fødevareproduktion.

Science Lunch er et uformelt videnskabeligt program, hvor bl.a. forskere deler deres nyeste viden med industri og offentligheden. Her fortæller adjunkt Mahdi Abkar om sin forskning i vindenergi. Foto: Zane Hartmane.

03.12.2019 | Institut for Ingeniørvidenskab

”Det kræver mere end én person at løse samfundets problemer”

Der var fuldt hus i Incubas Pier Venue på Navitas, da årets sidste Science Lunch med omdrejningspunkt i grøn energi og samspillet mellem forskning og erhvervsliv blev skudt i gang mandag middag.

Nicolas Volet er ny adjunkt på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. Han kommer med over 10 års forskererfaring og har bl.a. en ph.d. fra EPFL, Schweiz. Foto: Melissa Yildirim, AU Foto.

29.11.2019 | Institut for Ingeniørvidenskab

Ny AU-forsker vil undersøge ekstremt stabile og miniaturiserede laserteknologier

Nicolas Volet er laserekspert og ny adjunkt ved Institut for Ingeniørvidenskab. Og så er han i gang med at starte et forskningsprojekt op, der kan få vidtrækkende konsekvenser for den globale datakommunikation.

Lektor Menglin Chen har modtaget 4,2 mio. kr. af Carlsbergfondet til sit forskningsprojekt OptoMed. Foto: AU Foto.
Lektor Nina Lock har modtaget 4,3 mio. kr. af Carlsbergfondet. Hendes projekt går under navnet Rational development of inexpensive and scalable electrocatalysts. Foto: AU Foto.

27.11.2019 | Institut for Ingeniørvidenskab

Carlsberg-millioner til ingeniørvidenskaben

To kvindelige forskere fra Institut for Ingeniørvidenskab har netop modtaget millionbevillinger til nye ingeniørprojekter. I alt 30 forskere fra Aarhus Universitet har fået bevillinger.

Viser resultater 1 til 10 ud af 275

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste