Aarhus Universitets logo
English
Klimaet er under forandring, og hvordan påvirker det fremtidens energisystemer, som er baseret på sol og vind? Det sætter et nyt forskningsprojekt ved Aarhus Universitet nu fokus på med en Sapere Aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.
Kan forandringer i de allermindste forgreninger af vores kardiovaskulære system hjælpe læger med at opdage og forebygge en række sygdomme årtier før de bliver alvorlige?
Byggeriet står for en meget stor del af menneskets CO2-udledninger. I enhver form for bæredygtig fremtid skal den andel mindskes betragteligt. Det kan vi heldigvis også sagtens, men det kræver forskning og udvikling og et styrket samarbejde på tværs af sektoren, lyder det fra Steffen Petersen, der er ny professor på Institut for Byggeri og Bygningsdesign, Aarhus Universitet.
Tre ingeniørstuderende har i samarbejde med Østjyllands Politi udviklet en ny type ID-tag, der kan bygges ind i designmøbler og koble dem trådløst på internettet. Det kan bidrage til at forhindre tyveri og hæleri på tværs af landegrænser.
Is er et stort problem for vindmøller i nordlige egne og koster millioner af euro årligt. Et nyt forskningsprojekt skal udvikle autonome droner, der selv kan lokalisere is på møllevinger. Målet er langt mere energioptimerede vindmøller samt mulighed for vindmøllerplaceringer længere nordpå.
Over 450 forskellige kemiske stoffer hvirvler rundt i luften i danske klasselokaler, viser ny resultatrapport fra det store Masseeksperiment om indeklimaet i landets skoler. Så godt som alle undersøgte klasser oplever koncentrationer over de anbefalede niveauer.
Danmarks første test-skala anlæg til brint ved katalytisk pyrolyse af biogas skal stå klar om tre år. Teknologien vil trække kulstof fra atmosfæren via fotosyntese, omdanne det til fast form, og samtidig levere en meget energieffektiv produktion af brint. Det passer rigtig godt til Danmarks rolle på biogas-området, siger AU-forskeren bag projektet.
De såkaldte evighedskemikalier, PFAS, findes rigtig mange steder i naturen, men et stort problem ved oprensning er, at koncentrationerne er enormt små. Ny forskning skal gøre det lettere og mere effektivt at fjerne de giftige stoffer.
AU Engineering sætter nu gang i tre, nye, tværfaglige og datadrevne forskningsprojekter, der har fået støtte fra Villum Fonden. De nye projekter skal bl.a. hjælpe med at begrænse miljøkatastrofer og forbedre vores forståelse for, hvordan celler reagerer på mekanobiologiske påvirkninger.
Du kan blive ingeniør på to måder. Læs om mulighederne og se, hvilke ingeniøruddannelser du kan læse på Aarhus Universitet.