Aarhus Universitets segl

Er plastik fantastisk?

Beskrivelse

Plastik er et af ingeniørernes yndlingsmaterialer og det findes i dag i store mængder i de fleste af de ting vi omgiver os med.

Plastik er polymerer + “noget mere”. Og det er kombinationen med “noget mere” som gør plastik så anvendeligt. Plastik er nemt at forme og der kan produceres plastik til stort set alle formål og med rigtig mange forskellige egenskaber.

Men der er også en bagside. Mange typer plastik er meget svære at nedbryde eller genanvende. Det er derfor ikke ualmindeligt at plastik dominerer blandt det affald man finder, når man går tur i naturen eller ved stranden. De fleste kender nok også alle billederne af store “plastiksupper” i havet, hvor milloner af ton plasticaffald har hobet sig op til skade for livet i havet. Eller hvem har ikke hørt om mikroplast, og hvordan det sniger sig ind i vores kroppe via det tøj vi går i eller den mad vi indtager?

Under besøget kommer vi hele vejen rundt om plastik. Hvordan man laver det helt fra bunden. Hvordan man bruger det. Hvordan man genanvender det. Og hvad man gør, når det ikke er muligt.

Udover oplæg om plastik er der to workshops. I den ene skal i prøve af identificere og filtrere mikroplast i vandprøver fra Århus Havn. I den anden skal i prøve at genanvende plastic og arbejde med dets materialeegenskaber.

Emner og kernestof, der behandles under besøget

  • Organisk kemi og reaktionstyper

  • Anvendelser af kemi

Oplæg og opgaver

Niveaet kan i et vist omfang tilpasses.

Opgaver og materialer udleveres på dagen.

Program

Et typisk besøg varer fra 8:30 til ca. 14:30 og indeholder:

  • Et inspirations-/karrierelærings-oplæg, der showcaser de projekter, vi og vores studerende arbejder med.
  • Oplæg og workshops ved vores undervisere og studerende.
  • Afsluttende rundvisning med studerende.

Programmet og indhold kan i de fleste tilfælde justeres. Så hvis I har særlige ønsker eller temaer, så kontakt os, og så ser vi, hvad der kan lade sig gøre på dagen.

Praktisk

  • Det er muligt at købe eller spise medbragt mad i kantinen.
  • Eleverne skal/behøver ikke medbringe egen PC og smartphone.