Aarhus Universitets segl

AU Engineering - Besøgsservice

Få den nyeste teknologi på skemaet, når vi omsætter tør teori til virkelighedens løsninger. Kom og besøg os i enten Aarhus eller Herning.


Et besøg varer typisk fra kl. 8:30 til ca. kl. 14:30 og indeholder:

  • Inspirations/karrierelæringsoplæg, der bl.a. showcaser de projekter vores studerende arbejder med.
  • Oplæg og hands-on workshops ved undervisere og studerende.
  • Rundvisning ved studerende.

Programmet og indhold kan i de fleste tilfælde justeres.
Så hvis i har særlige ønsker eller temaer, så kontakt os og så ser vi, hvad der kan lade sig gøre på dagen.


Kontakt os, hvis du vil vide mere:

Hans Jørgen Hansen, e-mail: 2778 2895

Nuværende workshops/oplæg fra de ingeniørstuderende


AU Engineering tilbyder også en række oplæg og workshops drevet af vores dygtige studerende. Et oplæg eller en workshop varer typisk halvanden times tid og kan kombineres med både inspirations- og karrierelæringsoplæg og en rundvisning. De foregår som udgangpunkt på en af vores lokationer. Det er muligt at kombinere flere oplæg til et lidt længere besøg.

Kontakt os, hvis du vil vide mere:

Hans Jørgen Hansen, e-mail: 2778 2895

Kan man lave organer i en petriskål?

Caroline Markfoged
Civilingeniør i Bioteknologi


Organoider er mini-kopier af menneskelige organer, som har stor betydning for fremtidens sygdomsforståelse og sygdomsbehandling. Ved hjælp af stemceller og stamcelleteknologi kan man udvikle 3D cellekulturer, som ligner menneskets organer, hvilket kan give en større forståelse af forskellige sygdommes opståen og hvordan de kan behandles. Det giver også et indblik i hvordan nye lægemidler optages og hvilken effekt de har på kroppen, og hvordan forskellige typer af cancer kan behandles. De forskellige typer af organoider der kan laves er blandt andet hjerne, lunge, tarm og lever organoider.

”Løb! Din bro kollapser”

Marie Hvolbøl
Civilingeniør i Byggeri


Disse ord er enhver ingeniørs værste mareridt, og et byggeri tjekkes grundigt efter for at undgå det. Men præcis hvilke beregninger der ligger bag et større byggeri er et mysterium for de fleste. I dette modul vil eleverne blive introduceret til de mest grundlæggende begreber inden for materialelære og statik med fokus på ståls opførsel under belastning. Desuden vil eleverne lære at forstå og anvende partialkoefficienter, som er hemmeligheden, der adskiller ingeniører fra mængden. For enhver kan bygge en bro der kan holde men kun en ingeniør kan bygge en bro, der kun lige præcis holder.

Hvorfor smelter chokolade på tungen?

Caja Lilhav Christoffersen
Civilingeniør i Kemiteknologi


Hvorfor smelter chokolade på tungen og ikke når det ligger på køkkenbordet? Og hvorfor er temperaturen man smelter chokoladen ved så vigtig for at få hjemmelavet konfekt, der er blanke og som har det rigtige knæk?  I denne lektion vil eleverne få svarene på disse spørgsmål, og blive klogere på en del af kemien bag disse. Vi vil bl.a. komme ind på fedtkrystallisering, smeltepunkt og hvor vigtig sammensætning af forskellige fedttyper, kakao og andre ingredienser er for chokoladens samlede udtryk.

Hvordan kan et frispark hjælpe os med at designe flyvemaskiner?

Denis Mulalic
Civilingeniør i Mekanik


Der er ikke så mange der ved det, men Messi er faktisk ingeniør! Eller næsten, han har i hvert fald knækket koden når det kommer til at score et frispark og dette er ikke tilfældigt! Kom med på bølgen når vi skal udforske hvad bolden Messi sparker og flyvemaskiner har tilfælles, nemlig den luft de bevæger sig i. Vi skal kigge på fysikken bag fluider og bruge det til at designe vores helt egne flyvemaskiner! Jeg kan ikke love, at du sparker ligesom Messi efter min undervisning. Men jeg kan love at du bliver bedre til at bygge papirsflyvere. Hvilket er mindst lige så godt, hvis du spørger mig.

Trækprøven og grundlæggende materialelære

Mathias Kryger Jensen
Diplomingeniør i Maskinteknik


En trækprøve kan sige meget om materialers mekaniske egenskaber. Dette forløb vil særligt belyse brudstyrke, flydespænding og brudforlængelse, som alle kan udledes ud fra trækprøven. Brudstyrke og flydespænding bruges i stort set alle sammenhænge, hvor man ønsker at designe en konstruktion/maskine, der skal kunne holde til specifikke krav og anvendes i forskellige sammenhænge. Begreberne spænding, tøjning, duktilitet, E-modul og plastisk- og elastisk deformation uddybes, ligesom der også lægges op til diskussion af materialevalgs indflydelse på samlet pris og omkostninger i en produktion.

Escape the Chemical LAB

Maya Thiel & Karoline Ekkelund Kirkeby
Diplomingeniørstuderende i Kemiteknologi


Lær om laboratoriesikkerhed på den sjove måde! 
 
Eleverne bliver delt ind i små grupper af 3-4 elever og skal i bedste escaperoom-stil lave forskellige kemiøvelser og løse nogle hovedbrud, førend de kan slippe ud af Kemi LAB. Der benyttes kemikalier i små – og ufarlige - mængder og fokus på øvelserne er at lære eleverne om sikkert laboratoriearbejde på en sjov og udfordrende måde.
 
Øvelsen henvender sig primært til gymnasieklasser og tager ca. 45-60 minutter at gennemføre. Den drives af studerende fra Kemiteknologi, og det er muligt at stille spørgsmål til uddannelsen undervejs.