Aarhus Universitets segl

Karriere som ingeniør

I løbet af de næste mange år vil ingeniørmanglen i Danmark stige markant, og det giver historisk gode muligheder for at vælge karriere. Meget tæt på 100 procent af de nyuddannede ingeniører fra Aarhus Universitet er i beskæftigelse inden for det første halve år, og mange får tilbudt op til flere jobs allerede undervejs i studiet.

Dygtige studerende

En af forklaringerne på, at AU-ingeniører er ekstremt efterspurgte på arbejdsmarkedet, er den ballast af teori og praksis, de har med sig fra både diplom-, bachelor- og civilingeniørniveauet. Allerede fra første semester lærer de at sætte deres faglige viden i spil i forhold til nogle af de problemstillinger, som også er helt centrale for virksomhederne.

Aarhus Universitet tiltrækker desuden Jyllands dygtigste ingeniørstuderende målt på eksamenskarakterer fra ungdomsuddannelsen, og det er med til at give et studiemiljø drevet af begejstring, engagement og høj faglighed.

AU-Ingeniører i høj kurs

Om ti år vil Danmark mangle 10.000 ingeniører. Sådan ser det ud, hvis man fremskriver udviklingen i udbud og efterspørgsel på arbejdsmarkedet. Virksomhedernes kamp om talenterne er større end nogensinde, og det kan mærkes på ingeniøruddannelserne.

Hver gang ingeniøruddannelserne i Danmark udklækker otte nye ingeniører, går der ti på pension. Og trods et stigende optag af studerende på landets universiteter igennem de seneste år, ser det ud til, at ingeniørmanglen om kort tid vil udvikle sig voldsomt.

Det viser en ny statistisk prognose fra 2018 som Dansk Industri (DI) og Ingeniørforeningen IDA har gennemført.

En hverdag med ”bejlere”

På Aarhus Universitet oplever ingeniørstuderende i stigende grad virksomhedernes bevågenhed. På de fleste uddannelser er dimittendledigheden tæt på nul, og mange studerende får tilbudt op til flere jobs allerede før, de har fået deres eksamensbevis.

Simon Jæger læser til diplomingeniør i Elektrisk energiteknologi, og han er et af universitetets førstehåndsvidner til erhvervslivets talentjagt.
”Der er rigtig mange virksomheder, som gerne vil i kontakt med os på den ene eller anden måde. De vil gerne ind i undervisningen og give et fagligt indslag og fortælle om deres branche og deres tilbud til ingeniører. Når vi skal finde praktikplads, kan vi så at sige vælge og vrage. Og det er da heller ikke nogen hemmelighed, at jeg regner med at komme rimeligt hurtigt frem til et spændende og højtlønnet job,” siger han.

Især travlt op til dimission

Også blandt underviserne på ingeniøruddannelserne er det åbenlyst, at virksomhederne kæmper om de studerende. Henrik Olsen er en af dem, og han har taget hul på en af årets travleste perioder.
”Op til dimissionerne kan vi da godt mærke, at vi får travlt på telefonerne. Jeg får hver uge henvendelser fra virksomheder, der spørger, om jeg kan finde nogle gode studerende til dem. Desværre er det ofte sådan, at udbuddet er lavere end efterspørgslen,” siger han.


Karriere-film