Aarhus Universitets segl

”Hospitalet er en fantastisk arbejdsplads”

Vi møder Anders Mølgaard Jakobsen på Aarhus Universitetshospital. Han er iført blåt tøj og hvide træsko – klar til at gå på operationsstuen.


En patient skal have fjernet en tumor, der er vokset ind i underkæben. Anders har som ingeniør spillet en vigtig rolle i den præoperative fase. Han har printet en anatomisk model af underkæben med tumoren og en 3D-skabelon eller såkaldt skæreguide, som kirurgen skal bruge til at fjerne det syge væv så præcist som muligt.

”Før arbejdede kirurger efter øjemål. Nu bruger de vores skæreguides, som er tilpasset den enkelte patients specifikke anatomi og patologi. Det reducerer operationstiden, øger sikkerheden og giver i det hele taget en bedre behandling,” siger Anders Mølgaard Jakobsen.

Han specialiserede sig i medicinsk 3D-print allerede på studiet, og i dag betegner han sig som en slags pioner. Sammen med to andre ingeniører fra Aarhus Universitet har han etableret en af Europas første afdelinger for 3D-innovation på et hospital.

”Her i Aarhus er vi førende på medicinsk 3D-print, og jeg tror, at vi vil se meget mere af det i fremtiden. I takt med at vores sundhedssektor udvikler sig i en teknologisk retning, vil ingeniører og læger få et langt tættere samarbejde,” siger han.

Computermodeller og kirurgi

En almindelig arbejdsdag i Anders’ liv starter klokken 8. Her samles han med sine ingeniørkollegaer og får et overblik over dagens opgaver. I afdelingen betjener de hele hospitalet og har dermed snitflader til mange forskellige patientgrupper.

”Vi beskæftiger os med alt fra kæbekirurgi til tarmkirurgi, hjertekirurgi, neurokirurgi og knogleimplantater. Det er meget alsidigt og enormt spændende. Nogle dage sidder jeg mest ved computeren og tegner anatomiske modeller på baggrund af scanningsbilleder eller skæreguides til kirurgerne. Andre dage er jeg fuldt steril og skal på operationsstuen for at mærke på egen hånd, hvordan vores print virker,” siger han.

De anatomiske 3D-modeller bruger Anders til at forberede lægerne optimalt til det kirurgiske indgreb.

”Det har en meget stor værdi i den præoperative planlægningsfase, at vi kan præsentere lægerne for patologien gennem en fysisk model. Det kan være for eksempel være en tumor på et organ eller en udposning på et kar. Når man sidder med det i hænderne, har man bedre forudsætninger for at forberede sig på operationen. Kirurgen kan derefter give os meget præcis feedback på, hvordan vi skal justere designet af de forskellige kirurgiske værktøjer, vi printer,” siger han.

For Anders smelter arbejdsliv og fritidsinteresser sammen. Han har aldrig fortrudt, at søgte ind på ingeniøruddannelsen, selvom han dengang var i tvivl om studievalget.

”Jeg føler mig faktisk enormt heldig. Det er noget af et drømmejob. Jeg beskæftiger mig hver dag med noget, jeg interesserer mig for og samtidig kan jeg se, hvordan det skaber værdi for både læger og patienter.”

Anders Mølgaard Jakobsen


Navn: Anders Mølgaard Jakobsen

Alder: 31 år

Arbejdsplads: Aarhus Universitetshospital, afdeling for 3D Innovation

Jobtitel: Klinisk ingeniør

Uddannelse: Diplomingeniør i Sundhedsteknologi og forretningsingeniør