Aarhus Universitets segl

Peter vil kickstarte udviklingen af 3D-printede proteser

Iværksættervirksomheden Skulptek vil på markedet med arm- og benproteser i 3D-print. Målet er, at give kunderne større indflydelse i designprocessen.


Det skal være slut med at skjule sin protese, fordi den er klodset. Man skal derimod vise den frem, så den kan blive meget mere synlig i gadebilledet.

Sådan lyder visionen for den danske startup-virksomhed Skulptek, der vil sætte skub i udviklingen af 3D-teknologier til protesefremstilling.

”Der er flere, end man regner med, som mangler arme og ben, og jeg vil gerne være med til at gøre det mere synligt og mindre tabubelagt. Det kræver, at folk har lyst til at vise deres proteser og dermed også deres handicap frem,” siger Peter Tramm, diplomingeniørstuderende ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet og grundlægger af Skulptek.  

Alene i Danmark gennemføres cirka 1800 amputationer af arme og ben hvert år. 

Vil gøre proteser personlige

I stedet for at få taget gipsaftryk og vente på at få fremstillet en traditionel protese til sin arm eller sit ben, skal det fremover være hurtigere at få en tilpasset 3D-printet udgave. 

”Vi drømmer om at bane vejen for bedre proteser med højere grad af komfort for brugerne og med et visuelt udtryk, de synes om,” siger Peter Tramm 

Idéen er, at bandagisten eller andet sundhedspersonale laver en 3D-skanning, der gør det muligt at gennemføre en computermodellering af den afkortede legemsdel, og protesen kan derefter printes med udgangspunkt i brugerens individuelle fysiologi og præferencer.

Det er sådan, Skulptek forestiller sig at forbedre protese-fremstillingen.

“Vi ser, hvordan nye teknologier forandrer industrier over hele verden. Derfor undrer det mig, at der næsten ingen udvikling er inden for fremstilling af proteser. 3D-teknologi har et meget stort uudnyttet potentiale i den sammenhæng, og jeg vil gerne være med til at kickstarte brugen,” siger Peter Tramm. 

Drømmen om at hjælpe andre

Peter Tramm læser til diplomingeniør i Maskinteknik ved Aarhus Universitet og er født uden cirka halvdelen af venstre arm. 

”Jeg har altid syntes, at proteser er klodsede i deres udformning og deres funktionalitet. I dag bliver proteser fremstillet uden større fokus på det æstetiske udtryk, og derfor er de ofte meget iøjnefaldende på en negativ måde. Jeg har en drøm om at hjælpe andre. Det er også derfor, jeg valgte at uddanne mig til ingeniør,” siger han. 

I første omgang vil Peter Tramm fokusere på det danske marked, men på sigt ønsker han at udbrede muligheden for 3D-printede proteser til resten verden.

Han har startet Skulptek i Startup Factory på AU Engineering

Mange fordele ved 3D-teknologi

Fordelene ved at 3D-printe proteser er mange. Metoden giver langt mindre spildmateriale end de traditionelle bearbejdningsformer. Samtidig giver teknologien mulighed for en højere grad af individuel tilpasning, og det kan i følge Peter Tramm for alvor sætte skub i efterspørgslen. 

“Med 3D-teknologien er det muligt at fremstille omkostningseffektive proteser, men det vigtigste er at forbedre brugerens individuelle oplevelse af hjælpemidlet,” siger han. 

Og Skulptek vil netop gøre det muligt for den enkelte kunde at vælge både funktionaliteter og æstetisk udtryk. 

“Hvis du er håndværker og mister en arm, kan det være, at du ønsker en protese, der kan fungere som en slags multi-tool. Hvis du advokat, kan det være, du gerne vil have mulighed for at vælge et diskret æstetisk udtryk, der passer til dit jakkesæt. Hvis du er sportsudøver har du nogle tredje behov. Pointen er, at vi med 3D-teknologien får mulighed for at gøre brugernes individuelle behov for funktionalitet og udtryk til udgangspunkt for fremstillingsprocessen,” siger Peter Tramm.