En diplomingeniøruddannelse varer 3½ år og veksler mellem undervisning, projektarbejde og praktik. De første fire semestre giver dig en naturvidenskabelig og teknisk grundforståelse – her arbejder du eksempelvis med matematik, fysik og andre fag inden for dit område, og altid i en kontekst hvor det giver mening.
Helt fra starten indgår du i projektarbejde sammen med andre studerende, hvor I skal finde løsninger på konkrete problemstillinger. Det kan f.eks. være at udvikle et vandrensningssystem, designe en app eller konstruere en bro. Du lærer at tænke tværfagligt, at samarbejde og udvikle løsninger, der både er holdbare og menneskeligt relevante. Du lærer at præsentere dine idéer og stå på mål for dine valg – både fagligt og i samarbejde med andre. Og du arbejder hele tiden med at sætte din viden i spil i praksis.
På 5. semester skal du i praktik i en virksomhed. Det betyder, at du bliver en del af en rigtig arbejdsplads og oplever, hvordan det er at være ingeniør i hverdagen – med deadlines, kollegaer og ansvar. Aarhus Universitet har en lang række praktikaftaler med virksomheder i både Danmark og udlandet, der gør det nemt for dig at finde et godt match.
Praktikken giver dig ikke bare erfaring og netværk – den gør også undervisningen bagefter mere levende og relevant, fordi du har noget at spejle den i. Og så er praktikperioden som regel lønnet.
På 6. og 7. semester fordyber du dig i dit interesseområde – det kan f.eks. være energi og indeklima, fødevarekemi, design of medicinsk udstyr eller noget helt fjerde afhængigt af din retning. Din specialisering kulminerer i dit afsluttende diplomingeniørprojekt.
Du kan gå direkte ud på arbejdsmarkedet, hvor der er hårdt brug for dine kompetencer, eller du kan læse videre til forretningsingeniør (1/2 år) og/eller civilingeniør (2 år). Du kan ansøge om at læse videre til civilingeniør, hvis du under uddannelsen har valgt bestemte kurser.
På diplomingeniøruddannelsen lærer du ikke kun hvad der virker – men hvordan og hvorfor det virker. Undervisningen er bygget op efter CDIO-principperne: Conceive – Design – Implement – Operate. Det betyder, at du lærer at udvikle idéer, designe løsninger, føre dem ud i livet og få dem til at fungere i praksis.
Her på AU Engineering kommer til at arbejde projektorienteret og i teams gennem hele uddannelsen. Som diplomingeniørstuderende er du ikke bare passiv tilhører til forelæsninger. Du deltager aktivt – både i undervisningslokalet, i projektarbejde og i værksteder eller laboratorier. Undervisningen er praksisnær, og du kan altid se formålet med den teoretiske viden, du tilegner dig.
Mange opgaver tager udgangspunkt i virkelige problemstillinger – og ofte samarbejder du med virksomheder, så du får erfaring med at arbejde som diplomingeniør i virkeligheden.
Samtidig træner du evner, der er helt centrale for ingeniørarbejde i dag: At samarbejde og lede projekter, at kommunikere, at omsætte teori til praktisk anvendelse og at inddrage samfundsmæssige, økonomiske, miljømæssige og sociale perspektiver i dit arbejde.