En ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet har udviklet en hypnoseapplikation til mobiltelefoner, der skal hjælpe medstuderende i hele landet med at få styr på eksamensangsten. Den kan fungere som et reelt alternativ til medicinsk behandling, vurderer en ekspert.
En ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet står bag udviklingen af en hypnoseapp, der kan få bugt med eksamensangst.
I Danmark benytter elever og studerende sig i stigende grad af betablokkere og anden medicin, inden de skal til eksamen. De gør det fordi, den almindelige nervøsitet bliver til en belastende angst, der virker lammende på præstationsevnen.
”Jeg har oplevet eksamensangst hos flere af mine studiekammerater. De kan have det dårligt i flere uger op til en eksamen med udtalte symptomer som koncentrationsbesvær, hjertebanken og svedeture,” siger Thomas K. Clemensen, ingeniørstuderende ved Aarhus Universitet.
Han har i samarbejde med en privatpraktiserende psykiater udviklet en applikation til smartphones med fire forskellige hypnosesessioner, der skal få bugt med angsten op til eksamener.
Hypnose kan erstatte medicin
Betablokkere påvirker kroppens betareceptorer og dæmper de fysiske symptomer på eksamensangst som for eksempel hjertebanken og rysten på hænderne. Hypnose virker ved at ændre tankemønstre, og det er en stærkt undervurderet behandlingsform, mener Leif Vedel Sørensen, som er privatpraktiserende psykiater hos Kognitivklinikken i Aarhus.
”Hypnose er et simpelt og meget effektivt redskab til at styre eksamensangst. I rigtig mange tilfælde kan det fuldstændig erstatte medicinsk behandling.”
Leif Vedel Sørensen har beskæftiget sig med behandling af eksamensangst i mere end ti år og står bag indtalingen af lydfiler med hypnosesessionerne til app’en.
Mobilen som hypnotisør
En af hypnoserne i mobilapplikationen kan hjælpe med at dæmpe angsten ved skriftlig eksamen, en anden ved mundtlig eksamen, og de sidste to hypnoser kan hjælpe de studerende med at falde i søvn og afspænde musklerne i kroppen.
”Eksamensangst kan være meget belastende for den enkelte og lamme præstationsevnen. Det der sker i hjernen er, at man fokuserer sin opmærksomhed på det, man er bange for og ikke på sine resurser. Det er en form for negativ selvtrance, hvor man glemmer alt andet. Hypnose kan forhindre denne selvtrance og gøre den enkelte i stand til at styre sine tanker og sin opmærksomhed og levere en bedre præstation,” siger Leif Vedel Sørensen.
Fordelene ved at bruge mobiltelefonen som medie for hypnose er, at den kan tages med over alt og bruges når som helst og hvor som helst efter behov – både i perioden op til eksamen og umiddelbart inden.
”Angst kan svække forberedelsesindsatsen op til en eksamen. Det kan være svært at strukturere sin læsning og prioritere stoffet. Og så er der selve eksamenssituationen, hvor nogle oplever at angsten giver en total blokering, selvom de ofte er forberedt til fingerspidserne,” siger Thomas K. Clemensen.
Han har skaffet sig indsigt i de kognitive mekanismer bag eksamensangst igennem interview med både klienter og psykologer.
Når psykologi møder teknisk it
Udviklingen af selve applikationen har været en relativ simpel teknisk opgave, forklarer Thomas K. Clemensen. Den store ingeniørmæssige udfordring har derimod været at skabe en teknisk platform, der fungerer optimalt til hypnose.
”Det virkelig svære har været at koble min tekniske kernefaglighed omkring programmering med viden om psykologi og design af brugergrænseflade og navigation,” siger Thomas K. Clemensen.
Brugergrænsefladen på app’en indeholder et ankerbillede af en græstot, der langsomt bliver fyldt ud på skærmen i takt med, at hypnosen skrider frem. Det er med til at fokusere synet og minimere sanseindtrykkene.
App’en er allerede kort tid efter lancering blevet et hit på markedet med mere end 1000 downloads.
BAGGRUNDSOPLYSNINGER
Thomas K. Clemensen har udviklet mobilapplikationen i forbindelse med sit praktikophold ved udviklingshuset Ideal Development.