Aarhus Universitets segl

"Det her kan blive starten på grøn vækst i Afrika"

Christian Broch Hansen kunne lide fysik og matematik i gymnasiet. Derfor søgte han ind på ingeniøruddannelsen i Elektrisk energiteknologi på Aarhus Universitet. Nu går han på tredje semester og har lært, at det han roder med i universitetets laboratorier kan få stor betydning for den bæredygtige udvikling i Afrika. Sammen med sin projektgruppe har han designet en solcellepavillon, som kan forbedre levevilkårene for mennesker i Zambia.


Læs artiklen om hans projekt:

Studerende opfinder smart solcellepavillon

En gruppe ingeniørstuderende har designet en helt særlig solcellepavillon, som kan forsyne landdistrikter i Afrika med grøn energi.

Seks ingeniørstuderende på bare tredje semester har udviklet en færdig prototype på en fleksibel og modulerbar solcellepavillon, der kan give både skygge og strøm til landbefolkningen på det afrikanske kontinent.

"Som ingeniørstuderende har vi en opgave i at gå forrest med teknologi til bæredygtige løsninger og vise, at økonomisk vækst og verdensmål sagtens kan gå hånd i hånd – også i udviklingslandene. Det er grundtanken bag vores projekt, og vi er selvfølgelig enormt beærede over at få lov til at deltage i topmødet," siger Mads Dalkjær Riis, diplomingeniørstuderende på Aarhus Universitet.

Idéen til solcellepavillonen fik de studerende i forbindelse med et semesterprojekt på studiet, hvor de arbejdede med et tema om decentral produktion af strøm.

Vores grundidé har været at udvikle et off-grid solcellesystem til landsbyer i udviklingslande, som ikke har adgang til el. Det har været en udfordring at designe og konstruere systemet, så det opnår en maksimal effekt af solens energi samtidig med, at det passer til lokale forhold. Vi har også knoklet med at finde en løsning, der kan holde produktionsomkostningerne lave. Det er nok den vigtigste forudsætning for, at teknologien kan implementeres," siger ingeniørstuderende Lasse Julian Aaen.

De studerende har nu indgået et samarbejde med en hollandsk virksomhed, der i den kommende tid vil se nærmere på mulighederne for at sætte pavillonen i produktion og distribuere den i Zambia, hvor under fem procent af den landlige befolkning har adgang til elektricitet.

Simpelt som en samlesæt fra LEGO

Pavillonen består af tre solceller og en simpel shelter-konstruktion. Den er modulerbar og kan efter samme princip som et LEGO-samlesæt løbende kombineres med nye elementer, forklarer ingeniørstuderende Jens Christian Rørdam Stensbjerg:

"Man kan starte med en enkelt pavillon og efterhånden udvide til en hel markedsplads. Vi forestiller os, at pavillonerne bliver centrale arbejdsstationer i landsbyer for de små erhvervsdrivende. Nogle vil have behov for at male mel, andre pumpe vand, save, bore eller noget helt andet. I første omgang er vores håb, at solcellerne kan sætte gang i en positiv økonomisk udvikling og forbedre levevilkårene for landbefolkningen. På lidt længere sigt drømmer vi selvfølgelig om, at adgang til strøm fra vedvarende energikilder kan være skabe en grøn omstilling i samfundet."

Solcellerne på pavillonen er vinklet, så de passer optimalt til lokale og årstidsbestemte indstrålingsforhold, og systemet er designet, så det fungerer uden konvertere. Det er med til at øge anlæggets energieffektivitet og reducere driftsomkostningerne på det. Samtidig har de studerende indbygget saltvandsbatterier under taget for at sikre en højere grad af stabilitet i forsyningen.