Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Store lønstigninger til nyuddannede ingeniører

Både offentlige og private virksomheder er sultne efter unge ingeniører, og det sender lønningerne helt til tops. En nyuddannet ingeniør kan i dag gå direkte fra universitetet og ud på arbejdsmarkedet og høste en månedsløn på 40.000 kroner. AU Foto: Lars Kruse

Danske virksomheder er sultne efter at ansætte nyuddannede ingeniører. Det slår igennem på lønudviklingen, som på bare et enkelt år er steget med 6,5 procent.


En nyuddannet ingeniør kan i dag gå direkte fra universitetet og ud på arbejdsmarkedet og høste en månedsløn på 40.000 kroner plus alt det løse som for eksempel bonusordninger og personalegoder.

Efter ti år på arbejdsmarkedet runder lønchecken 70.000 kroner, og ingeniører tilhører dermed en af erhvervsgruppe med livstidsindkomster helt i top.

Det afslører den seneste danske lønopgørelse blandt 23.443 ingeniører i Danmark.

”Det er gode tider for unge ingeniører. Fra alle hjørner af samfundet er der brug for deres viden og kompetencer. Det kan vi se på lønudviklingen, og det kan vi se på den lave ledighed,” siger Conni Simonsen, direktør, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

Ledigheden for ingeniører er under 1 procent. Den vejledende minimalløn for en nyuddannet ingeniør er 40.100 kroner, og der er ingen udsigt til at lønfesten stopper, for ingeniørmanglen vil fortsætte i de kommende år.

I følge Conni Simonsen afspejler både ledigheds- og lønniveauet dog også, at de unge ingeniører kommer ud fra universiteterne med en attraktiv kompetenceprofil.

”Der er tale om rigtig store lønstigninger til de yngste ingeniører på arbejdsmarkedet, og det hænger selvfølgelig sammen med, at de er hamrende dygtige, og at de formår at skabe stor værdi i virksomhederne stort set med det samme. Det er helt klart den erfaring, vi har,” siger hun.

Talentjagten starter på universitetet

På Aarhus Universitet er det tydeligt, at de studerende på ingeniøruddannelserne er i høj kurs. Her er det mere reglen end undtagelsen, at ansættelseskontrakten er i hus før eksamensbeviset.

LÆS OGSÅ: Sandra blev headhuntet: Praktiksemester banede vej for karriere hos Arla

”Det er tydeligt, at erhvervslivet sætter talentjagten ind tidligere og tidligere. Mange af vores studerende får adskillige jobtilbud, når de nærmer sig de afsluttende eksamener. Det er virkelig noget, vi kan mærke,” siger Thomas Toftegaard, Institutleder, Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet.

En af de virksomheder, der er på jagt efter dygtige ingeniører er Systematic A/S.

”Vi er bevidste om, at der er benhård konkurrence om unge ingeniører i Danmark. For os betyder det derfor rigtig meget, at vi kan skabe en relation til dem, mens de stadig er studerende,” siger Louise Daa Løfquist, Employer Branding Specialist hos Systematic A/S.

Studerende: Lønnen er ikke det vigtigste

En af de unge ingeniører, der har mærket virksomhedernes efterspørgsel på egen krop er Kåre Jensen, som er uddannet diplomingeniør og læser videre til civilingeniør i Computerteknologi på Aarhus Universitet.

”Alle fra min årgang blev kontaktet af virksomheder, inden de blev færdige som diplomingeniører. Der var ikke en eneste, der ikke havde fået fast job, før de fik deres eksamensbevis. Det føles ret godt, og det er da fedt at vide, at der er mange muligheder,” siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Kåre Jensen valgte at læse til ingeniør, fordi han interesserer sig for naturvidenskab og rumfart. At han er i høj kurs blandt virksomhederne er kun et plus.
Kåre Jensen valgte at læse til ingeniør, fordi han interesserer sig for naturvidenskab og rumfart. At han er i høj kurs blandt virksomhederne er kun et plus. (FOTO: Lars Kruse)

For Kåre er det dog primært hans brændende interesse for rumforskning og ikke en fed løncheck, der batter i det lange løb. Så da han fik muligheden for at være med i universitetets rumprogram, var han ikke i tvivl om, at han skulle læse videre til civilingeniør.

Læs også: Kåre bygger satellitter til Aarhus’ første rumprogram

Tobias Valbjørn er nyuddannet elektronikingeniør og allerede godt i gang med sin karriere som softwareudvikler. Han sprang fra lægestudiet efter tre års uddannelse for at gå ingeniørvejen. Foto: Anders Trærup

Tobias Valbjørn er nyuddannet elektronikingeniør og allerede godt i gang med sin karriere som softwareudvikler. Han sprang fra lægestudiet efter tre års uddannelse for at gå ingeniørvejen.

LÆS OGSÅ: Tobias sprang fra lægestudiet for at blive ingeniør

"Det var en god beslutning for mig. Ingeniøruddannelsen har udfordret mig fagligt, og jeg har sat stor pris på undervisningsformen. Vi har arbejdet meget med projekter, der tager udgangspunkt i virkelige problemstillinger. Det giver en helt anden motivation, end hvis man bare skal terpe noget teoretisk,” siger Tobias Valbjørn.


FAKTA OM INGENIØRERNES LØN

  • Ingeniørforeningen har gennemført en lønundersøgelse blandt 23.443 medlemmer med ingeniørmæssig beskæftigelse i Danmark.
  • Den samlede lønstigning for ingeniører i 2019 ligger på fire procent. Det er væsentligt højere end den generelle lønudvikling og inflation i samfundet.
  • De nyuddannede ingeniører løber med de største procentvise stigninger i løn. Er eksamensbeviset mindre end fem år gammelt, runder lønstigningen i 2019 6,5 procent.
  • Den vejledende minimalløn (bruttoløn) 2020 for en nyuddannet ingeniør er 40.100.
  • Dertil kommer at mange nyuddannede diplom- og civilingeniører ved siden af bruttolønnen har resultatløn, engangsvederlag, personalegoder.
  • Lønforskellene imellem diplomingeniører, civilingeniører og forskellige uddannelsesretninger er meget lille. Det betyder, at en for eksempel en it-ingeniør tjener stort set det samme som for eksempel en kemiingeniør eller maskiningeniør.