En nyuddannet ingeniør kan i dag gå direkte fra universitetet og ud på arbejdsmarkedet og høste en månedsløn på 40.000 kroner plus alt det løse som for eksempel bonusordninger og personalegoder.
Efter ti år på arbejdsmarkedet runder lønchecken 70.000 kroner, og ingeniører tilhører dermed en af erhvervsgruppe med livstidsindkomster helt i top.
Det afslører den seneste danske lønopgørelse blandt 23.443 ingeniører i Danmark.
”Det er gode tider for unge ingeniører. Fra alle hjørner af samfundet er der brug for deres viden og kompetencer. Det kan vi se på lønudviklingen, og det kan vi se på den lave ledighed,” siger Conni Simonsen, direktør, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.
Ledigheden for ingeniører er under 1 procent. Den vejledende minimalløn for en nyuddannet ingeniør er 40.100 kroner, og der er ingen udsigt til at lønfesten stopper, for ingeniørmanglen vil fortsætte i de kommende år.
I følge Conni Simonsen afspejler både ledigheds- og lønniveauet dog også, at de unge ingeniører kommer ud fra universiteterne med en attraktiv kompetenceprofil.
”Der er tale om rigtig store lønstigninger til de yngste ingeniører på arbejdsmarkedet, og det hænger selvfølgelig sammen med, at de er hamrende dygtige, og at de formår at skabe stor værdi i virksomhederne stort set med det samme. Det er helt klart den erfaring, vi har,” siger hun.
På Aarhus Universitet er det tydeligt, at de studerende på ingeniøruddannelserne er i høj kurs. Her er det mere reglen end undtagelsen, at ansættelseskontrakten er i hus før eksamensbeviset.
LÆS OGSÅ: Sandra blev headhuntet: Praktiksemester banede vej for karriere hos Arla
”Det er tydeligt, at erhvervslivet sætter talentjagten ind tidligere og tidligere. Mange af vores studerende får adskillige jobtilbud, når de nærmer sig de afsluttende eksamener. Det er virkelig noget, vi kan mærke,” siger Thomas Toftegaard, Institutleder, Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet.
En af de virksomheder, der er på jagt efter dygtige ingeniører er Systematic A/S.
”Vi er bevidste om, at der er benhård konkurrence om unge ingeniører i Danmark. For os betyder det derfor rigtig meget, at vi kan skabe en relation til dem, mens de stadig er studerende,” siger Louise Daa Løfquist, Employer Branding Specialist hos Systematic A/S.
En af de unge ingeniører, der har mærket virksomhedernes efterspørgsel på egen krop er Kåre Jensen, som er uddannet diplomingeniør og læser videre til civilingeniør i Computerteknologi på Aarhus Universitet.
”Alle fra min årgang blev kontaktet af virksomheder, inden de blev færdige som diplomingeniører. Der var ikke en eneste, der ikke havde fået fast job, før de fik deres eksamensbevis. Det føles ret godt, og det er da fedt at vide, at der er mange muligheder,” siger han.
Artiklen fortsætter under billedet
For Kåre er det dog primært hans brændende interesse for rumforskning og ikke en fed løncheck, der batter i det lange løb. Så da han fik muligheden for at være med i universitetets rumprogram, var han ikke i tvivl om, at han skulle læse videre til civilingeniør.
Læs også: Kåre bygger satellitter til Aarhus’ første rumprogram
Tobias Valbjørn er nyuddannet elektronikingeniør og allerede godt i gang med sin karriere som softwareudvikler. Han sprang fra lægestudiet efter tre års uddannelse for at gå ingeniørvejen.
LÆS OGSÅ: Tobias sprang fra lægestudiet for at blive ingeniør
"Det var en god beslutning for mig. Ingeniøruddannelsen har udfordret mig fagligt, og jeg har sat stor pris på undervisningsformen. Vi har arbejdet meget med projekter, der tager udgangspunkt i virkelige problemstillinger. Det giver en helt anden motivation, end hvis man bare skal terpe noget teoretisk,” siger Tobias Valbjørn.