Mennesket har altid undret sig. Hvorfor trækker vi vejret? Hvorfor lyser stjernerne? Hvorfor ældes vi? Fra det mindste til det største har denne undren gennem tiden motiveret utallige mænd og kvinder til at dedikere deres liv til at forsøge at finde svar på livets og universets gåder. De har forandret verden.
Sådanne personer kaldes forskere. De kunne også kaldes ildsjæle: Personer, der har viet deres liv til et enkelt fagområde, og som simpelthen bare brænder for det. Sådanne personer er dine undervisere gennem hele din studietid på civilingeniøruddannelsen. Aktive forskere, som deltager i både store og små forskningsprojekter i både Danmark og internationalt, og som gennem hele karrieren har arbejdet med at finde nye løsninger på nye problemer – ofte problemer, som ingen måske før vidste eksisterede.
Det betyder noget for dig som studerende på flere forskellige måder.
For det første har forskerne fingeren på pulsen. De har viden om og adgang til alle de nyeste teknologier inden for deres område. Det betyder, at de kan svare på - næsten - alle dine tænkelige spørgsmål, og det betyder, at du kan være med og arbejde med den nyeste viden inden for feltet.
For det andet betyder det, at du tillærer dig forskerens akademiske tilgang til problemløsning. Og det er vigtigt, for forskeren har gennem hele karrieren arbejdet intenst med at finde nye løsninger på nye problemer. Det kræver en særlig måde at sætte sig ind i tingene på og perspektivere undervisningen på.
Den akademiske tilgang er udforskende, analyserende, kritisk og evaluerende. Det er en slags standardopskrift for, hvordan man mest optimalt finder nye løsninger - og er en metode, man bruger på universiteter over hele verden.
Og så er det bare virkelig motiverende og smittende at blive undervist af en forsker, som brænder for sit stof og som evner at perspektivere de tekniske og naturvidenskabelige facetter af undervisningen op til en højere enhed. Og hvis du har lyst til at være med i forskningsprojekter – store som små, så kan du være med som ”juniorforsker”.
Hvordan finder man ny antibiotika, så vi undgår antibiotikaresistens, der allerede er godt på vej? Hvordan sørger vi for, at internettets energiforbrug ikke løber løbsk – som det er på vej til? Hvordan gør vi den kemiske industri grøn, når det i dag er en af de mest forurenende overhovedet? Eller måske bare, hvordan vi gør tingene lettere og mindsker arbejdsbyrden for forskellige mennesker inden for forskellige erhverv.
Forskere arbejder ikke med standard-løsninger på standard-problemer: Det kræver en nysgerrig, kreativ, ud-af-boksen-tankegang at løse problemer, vi måske slet ikke vidste var der. Og den tankegang kommer dig som studerende til stor gavn.
Som civilingeniørstuderende på Aarhus Universitet bliver du en del af et internationalt forskningsmiljø, og din undervisning er forskningsbaseret allerede på bachelorniveau. Det betyder, at dine undervisere er aktive forskere, og at de har fokus på din akademiske træning.
Det betyder samtidig, at du eksempelvis i projekter arbejder med state-of-the-art teknologi under vejledning af din underviser, og det betyder, at du i løbet af din studietid har mulighed for selv at deltage aktivt i forskningsprojekter. Det kan give nogle helt andre perspektiver på tingene, fordi man arbejder med det allernyeste. Noget, der måske aldrig før er nogen, der har arbejdet med.
Når undervisningen er forskningsbaseret, betyder det altså, at din underviser ikke alene selv forsker, men at han eller hun har til formål at indføre de studerende i nyeste forskning. Det giver de studerende mulighed for selvstændigt at formulere problemer eller hypoteser, og det sætter dem i stand til at løse konkrete problemstillinger ved hjælp af innovative og kreative nye forskningsmetoder.
Forskerne er rollemodeller for de studerende: De er nysgerrige, analytiske og selvstændige i deres tilgang til problemløsningen. De samme egenskaber skal en færdiguddannet civilingeniør også have for at kunne fungere i erhvervslivet.
Som civilingeniør lærer du derfor at forholde dig kritisk til den teknologi, du får mellem hænderne. Du lærer at stille spørgsmål. Hvorfor gør vi det her? Hvad ligger til grund for valget af metode? Kunne vi gøre det anderledes? Hvilke konsekvenser vil det få – økonomiske, miljømæssige eller menneskelige?
Det har stor betydning for, at du som færdiguddannet kan gå ud i verden og være med til at løse nogle af de store problemstillinger, der netop kræver en civilingeniør.Civilingeniøruddannelserne foregår som udgangspunkt på dansk på bachelordelen, men de fleste lærebøger og enkelte kurser vil være på engelsk. Eftersom mange af vores dygtige forskere og undervisere kommer fra andre lande end Danmark, får du derfor mulighed for allerede som studerende mulighed for at træne dine sproglige kompetencer.