Nyheder

”Mængden af data bliver kun værre end i dag, og nye komprimeringsteknologier er et nødvendigt redskab til at nedbringe effekten af stigende datatrafik," siger Daniel Lucani Rötter, som er nyudnævnt professor på Aarhus Universitet. Foto: Peer Klercke.

15.07.2021 | AU Engineering

Ny professor om data-tsunami: Det bliver kun værre

Daniel Lucani Rötter er nyudnævnt professor på Institut for Elektro- og Computerteknologi på Aarhus Universitet. Han forsker i, hvordan vi løser nogle af internettets største gordiske knuder.

”For at være ærlig tror jeg, at jeg blev professor for tidligt," siger professor Mika Sillanpää, en af verdens førende forskere i teknologier til behandling af spildevand, der netop er startet som ny professor på Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet. Foto: Teemu Leinonen

13.06.2021 | AU Engineering

Ny professor skal stå i spidsen for udviklingen af fremtidens spildevandssystem

Mika Sillanpää, en af verdens førende forskere i spildevandsbehandling, er ny professor på Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet. Her skal han hjælpe med at udvikle fremtidens spildevandssystem, der radikalt vil ændre den måde, vi i dag renser spildevand på.

Grundet corona åbner Techteltet i år også på Bryggen midt i København, hvor AU Engineering i samarbejde med DTU, SDU, AAU, IDA og Engineer the Future debatterer teknologi. Foto: Jesper Bruun.

11.06.2021 | AU Engineering

Folkemøde 2021 - Techteltet åbner i både Allinge og København

Hvilken rolle skal universiteterne spille i den grønne omstilling? Er et ’Danmark som testland’ en mulighed eller en begrænsning? Og kan vi øge udbuddet af højtuddannet arbejdskraft ved at lade seniorer forblive aktive? Det er nogle af de spørgsmål, der er på skemaet til årets folkemøde i Techteltet.

”En af løsningerne på verdens klimaproblemer er at øge andelen af vedvarende energi, og måden at gøre det på er ved at sørge for, at vi kan lagre energien." Sådan siger postdoc Behzad Partoon, der kom til Aarhus Universitet for at forske i Power-to-X. Foto: Lars Kruse / AU Foto.

10.06.2021 | AU Engineering

Han forsker i en grøn totalomstilling af samfundet

I ni år har Behzad Partoon forsket i at indfange CO2 på Universiti Teknologi Petronas i Malaysia. Nu forsker han i, hvad man kan bruge CO2’en til, når man har indfanget den. Det var faktisk hele årsagen til, at han kom til Aarhus Universitet.

Støttestrømper med elektrisk muskelstimulering i funktion. Foto: Bispebjerg Hospital.

31.05.2021 | AU Engineering

Dansk opfindelse bevarer muskelmassen hos covid-patienter

Ingeniør-forskere fra Aarhus Universitet har udviklet elektriske støttestrømper og testet dem på sengeliggende covid-patienter på Københavns Universitetshospitaler, Bispebjerg og Herlev. Forsøgene viser, at strømperne modvirker et betydeligt tab af muskelmasse.

Professor Björn Andresen fra Aarhus Universitet skal deltage i FN’s ekspertgruppe om energitransition forud for topmødet i september. (Foto: Lars Kruse)

29.05.2021 | AU Engineering

Forsker om FN-energitopmøde: ”Det her kan blive afgørende for verdens grønne omstilling”

I september afholder FN generalforsamling med energi som hovedtema. Aarhus Universitet skal deltage i arbejdet med udpege indsatser til grøn omstilling.

"Efter vi har høstet græsset på marken og trukket protein ud til dyrefoder, kan vi rense og pulpe græsfibrene til cellulose, som vi kan lave emballage ud af. På den måde bruger vi en sidestrøm fra proteinfremstilling og giver denne mere værdi," siger adjunkt Morten Ambye-Jensen, Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet.

26.05.2021 | AU Engineering

Græs skal erstatte plastic som take-away emballage

Emballage til take-away kan måske snart være fuldstændig baseret på lokale, bæredygtige materialer i stedet for fossilbaserede produkter. Det er målet for et nyt forskningsprojekt, der sigter efter en emballageløsning baseret på græsfibre.

”Projektet er kulminationen på mine over 10 års forskning i emnet, og jeg håber at kunne være med til at levere holdbare og naturlige mikrobielle løsninger til at sikre fødevarer i fremtiden," siger lektor Clarissa Schwab. Foto: Ida Jensen, AU Foto.

22.05.2021 | AU Engineering

Ny forskning skal vise fremtiden for naturlig konservering af fødevarer

Med en bevilling på 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden skal forskere fra Aarhus Universitet finde ud af, hvordan man bedst kan benytte naturligt forekommende stoffer til at konservere fødevarer.

"Dette er et hidtil totalt uudforsket område," forklarer adjunkt Shweta Agarwala, som leder projektet. Foto: Lars Kruse, AU Foto.

17.05.2021 | AU Engineering

Selvopløselig sensor måler trykket inde i kroppen

Med en bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond på 2 mio. kr. håber et forskerhold fra Aarhus Universitet at udvikle en sensor af nyudviklede elektrisk ledende materialer, der kan implanteres i kroppen og meget præcist måle trykket i udvalgte organer - og som opløser sig selv, når den har udført sin opgave.

ReMeSh-projektet skal udvikle en effektiv metode til at omdanne CO2 fra fx biogas, til en kvalitet der kan bruges i naturgasnettet. Her Michael Vedel Wegener Kofoed, forsker ved Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet. Foto: Anders Trærup.

12.05.2021 | AU Engineering

Mikroorganismer skal omdanne CO2 til bæredygtigt brændstof

Forskningsprojektet ReMeSh skal øge forståelsen af mikroorganismers evne til at omdanne CO2 til metan og danne grundlag for udviklingen af en ny teknologi til effektiv fremstilling af bæredygtigt brændstof.

tir 22 feb
08:00-16:00 | Novo Nordic in Hellerup, Denmark
International conference on Zero Greenhouse Gas Emission in High Productive Agriculture
Aarhus University is organising the international conference on 'Zero Greenhouse Emission in High Productive Agriculture - ZEA' 22 - 24 February 2022. The conference is hosted and financially supported by NovoNordic Foundation.