Aarhus Universitets segl

Nye klimakrav skaber behov for bedre måling af byggepladsers CO2-udledning

I år træder nye krav i kraft, der skærper fokus på byggepladsernes energiforbrug og CO2-udledning. Flere forskningsprojekter på Institut for Byggeri og Bygningsdesign arbejder med at forbedre måling og dokumentation med henblik på at spare på byggepladsernes energiforbrug.

"Det er en bunden opgave for byggeriet at reducere energiforbruget – også på byggepladserne. Vi er simpelthen nødt til at stå sammen som forskere og virksomheder i branchen, så vi kan finde flere af svarene. Byggepladsernes energiforbrug og CO2-udledning skal ikke længere være en sort boks, men en gennemsigtig proces, vi kan optimere og forbedre," siger professor Søren Wandahl, viceinstitutleder på Aarhus Universitets Institut for Byggeri og Bygningsdesign. Foto: Helle Falborg Pedersen.

På langt de fleste byggepladser, hvor der opføres nybyggeri, skal der fremover spares på energien. Den første juli i år kommer der helt nye grænseværdier for CO2-udledning og dokumentationskrav med det mål at mindske klimabelastningen fra byggeriet – allerede i byggefasen.

Men hvordan sikrer byggebranchen, at de nye krav overholdes, og hvordan dokumenteres de?

Forskerne i forskningsgruppen byggeledelse på Aarhus Universitets Institut for Byggeri og Bygningsdesign arbejder på at finde svarene.

En sort boks i byggeprocessen

Byggeri står for rundt regnet 40% af verdens energirelaterede CO2-udledning. Fokus har hidtil været på at reducere energiforbruget i bygningernes levetid – fx ved bedre isolering og materialevalg. Energiforbrug og udledning i selve byggeprocessen er en langt mindre belyst faktor.

“Hidtil har der ikke været særlig meget fokus på det indlejrede forbrug i selve byggeprocessen. Det er der kommet fokus på nu. Når vi taler om byggeriets klimapåvirkning, er byggepladsen ofte en sort boks. Vi ved ikke nok om byggepladsers energiforbrug, og hvad der påvirker det – og det er problematisk, når branchen nu skal leve op til de nye krav,” siger professor Søren Wandahl, viceinstitutleder og leder af forskningsgruppen i byggeledelse.

Fra 2025 skal byggepladserne både dokumentere og reducere deres CO2-udledning. Det omfatter blandt andet brændstofforbrug fra maskiner, transport af materialer og affald samt energiforbrug til opvarmning, belysning og udtørring.

Banebrydende forskning: Fra data til handling

For at hjælpe branchen med at leve op til de nye krav, arbejder forskerne og deres samarbejdspartnere i byggebranchen med konkrete løsninger gennem flere projekter. Et af projekterne ser på, hvordan byggeprojekts tidsplan kan bruges til at beregne og optimere energiforbrug og CO2-udledning. I flere tilfælde har det arbejde vist, at der er store besparelser at hente, hvis man planlægger byggeperioden anderledes, og det kan være enkle justeringer, der gør en stor forskel.

Et eksempel viste, at man sparede 17% ved blot at sikre, at strømmen slukkes på de tidspunkter, hvor der ikke bygges. Endnu større besparelser – op til 69% – kan opnås ved at undgå at bygge om vinteren. Dette skyldes især, at man ikke skal bruge lige så meget energi på udtørring af fx beton.

Mange store byggerier oplever at blive forsinket, og forsinkelser har også en betydelig effekt. Ved et byggeri lavede forskerne en simulering af udledning, hvis byggeriet blev forsinket med den typiske forsinkelse på sådanne projekter. En sådan forsinkelse ville have øget CO2-udledningen med 42%,

Real-time data med sensorer

Et andet projekt undersøger, hvordan sensorer kan bruges til at indsamle præcise data om energiforbrug og udledning på byggepladsen i realtid. I dag baseres mange beregninger på standardoplysninger fra producenter, men i projekt bruger forskerne sensorer til at monitorere køretøjer og maskiner og kan derfor måle præcis, hvor meget de bruges og det faktiske energiforbrug og udledning af CO2.

Dette projekt er tidligt i forløbet, og der er derfor foreløbig kun få målinger. Men forventningen er, at man med mere præcise og automatiserede data ikke blot kan dokumentere forbruget, men også få øje på nye måder at reducere udledningen på.

Nye krav stiller nye forventninger

Det er Social- og Boligstyrelsen, der har udarbejdet de nye limakrav til byggepladsen. Som baggrund for kravene ligger blandt andet en rapport, som BUILD på Aalborg Universitet udarbejdede for styrelsen og udgav i 2023: ”Ressourceforbrug på byggepladsen: Klimapåvirkning af bygningers udførelsesfase.”

Grænseværdierne i de nye krav betyder, at der i langt størstedelen – omkring 85% – af alt nybyggeri skal gøres noget anderledes og mere klimavenligt end BUILD’s monitorering viste.

Det er første gang, at der stilles krav om dokumentation for byggepladsens udledning.

”Det er en bunden opgave for byggeriet at reducere energiforbruget – også på byggepladserne. Vi er simpelthen nødt til at stå sammen som forskere og virksomheder i branchen, så vi kan finde flere af svarene. Byggepladsernes energiforbrug og CO2-udledning skal ikke længere være en sort boks, men en gennemsigtig proces, vi kan optimere og forbedre,” siger Søren Wandahl.


Kontakt

Professor Søren Wandahl
Aarhus Universitet, Institut for Byggeri og Bygningsdesign
Mail: swa@cae.au.dk
Tlf.: +45 41893216