For fem år siden fik Thomas Christian Sigh nok.
Lav løn, aftenarbejde, elendig ledelse og dårlige muligheder for at planlægge længere end et par måneder frem i tiden, fik ham til at stoppe op og kigge efter en ny vej i livet.
Siden 2011 havde han været fastansat hos Den Jyske Opera. En drøm, de færreste musikere og sangere opnår. Og det var da heller ikke, fordi han var træt af selve arbejdet, forklarer han.
- På mange måder var det jo stadig mit drømmejob. Men jeg kunne også mærke, at jeg ikke gad at leve resten af livet med en elendig løn og en usikker fremtid.
- Kulturbranchen er et lavtlønsområde. Det er der måske mange, der ikke ved. Min kone, som også er sanger, har eksempelvis været på samme løntrin i de 25 år, hun har sunget på Den Jyske Opera. Samtidig føler jeg, at det, vi præsterer, er meget mere værd.
Han begyndte derfor at kigge sig om efter en ny karriere. En af hans bekendte var begyndt på en ingeniøruddannelse i Herning, som man kan tage online. Det vakte hans interesse, og han besluttede sig for at undersøge mulighederne.
- En anden operasanger skrev til mig, at han var ved at læse til ingeniør på kun 3,5 år i AU Herning – og det hele foregik online. Først var jeg skeptisk og tænkte ikke, at der var mange muligheder for at få et job efter kun at have læst i 3,5 år. Men så vendte jeg det med nogle af mine surfervenner, som er ingeniører, og flere af dem havde en 3,5-årig uddannelse.
- Jeg undersøgte uddannelsen nærmere og fandt ud af, at den passer godt til mig. Undervisningen foregår online, og det meste bliver optaget, så du kan følge timerne, når det passer dig. På den måde kunne jeg passe det ind mellem mine skiftende arbejdstider som sanger.
Thomas Christian Sigh indskrev sig derfor på diplomingeniøruddannelsen i Elektrisk energiteknologi. I første omgang på deltid, mens han passede sit faste job. I 2022 sagde han så jobbet op for at hellige sig studierne på fuld tid.
For et par måneder siden bestod han den sidste eksamen og kan nu kalde sig diplomingeniør.
47 år, bosat i Hinnerup med kone og et barn.
Tog først en kandidatgrad i musikvidenskab og idræt på Københavns Universitet, fordi han havde planer om at blive gymnasielærer. Han fandt dog efterhånden ud af, at det var sang, han brændte for.
Kom derefter ind på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor han blev uddannet operasanger. I nogle år levede han en freelance-tilværelse og sang i DR Radiokoret, Det Kongelige Operakor, Vokalensemblet Musica Ficta og som solist rundt omkring i landet.
I 2011 blev han fastansat sanger på Den Jyske Opera. Her arbejdede han indtil 2022, hvor han opsagde sit job op for at færdiggøre sin ingeniøruddannelse på fuld tid.
Dimitterede i 2025 som diplomingeniør i Elektrisk energiteknologi.
I Thomas Christian Sighs barndomshjem var der masser af musik. Hans far var musiklærer, så kærligheden til musikken blev hurtigt en naturlig del af hans liv.
Det var dog ikke sangen, men trommerne, Thomas Christian Sigh i første omgang kastede sig over. Men selvom han elskede musik, drømte han op gennem sin barndom ikke om at blive musiker. I stedet troede han faktisk, at hans fremtid var som ingeniør.
- Jeg har altid været god til matematik. I de tidlige teenageår troede jeg, at det var matematikken, jeg skulle satse på. At jeg skulle blive en eller anden form for ingeniør, siger han.
I gymnasiet skete der dog noget.
En lærer opdagede, at Thomas havde en god sangstemme. Hun foreslog ham at vælge musik på højt niveau, og de mange timers musik om ugen fik interessen for sang og musik til at blomstre. Han meldte sig også ind i gymnasiekoret, hvor han sang de første toner, og han spillede trommer i det lokale grungeband.
- Efter gymnasiet begyndte jeg at læse musikvidenskab og idræt på Københavns Universitet. Efter et par år hvor jeg sang mere og mere drømte jeg om at komme på konservatoriet og gøre sang til min levevej. Anden gang jeg søgte, kom jeg ind.
Fra han startede på konservatorieuddannelsen, kunne han så småt leve af at synge – og det har han gjort lige siden. Altså indtil han besluttede sig for at blive ingeniør.
Opera og ingeniørvidenskab lyder måske som to discipliner, der ligger meget langt fra hinanden. Men faktisk er der mange ligheder, fortæller Thomas Christian Sigh.
- At arbejde som ingeniør er projektdrevet. Det samme er musik. Begge discipliner er desuden meget internationale – og på begge områder skal man være meget omstillingsparat. Skiftet var altså ikke så stort, som jeg ellers troede. Samtidig kræver begge fag både koncentration, vilje og vedholdenhed i rå mængder.
Alligevel var han nær ved at droppe ud, da han pludselig ikke kunne følge med i et fag.
- Jeg havde en krise på andet semester. I begyndelsen gik det godt med et fag i programmering, men pludselig forstod jeg ingenting. Først var jeg chokeret, men tænkte så, at det skulle være løgn. Derfor satte jeg mig for at lære det på en anden måde, siger han.
Han endte med at klare faget godt og kom videre. Men oplevelsen satte sig og viste ham, at undervisning online ikke altid fungerer lige godt.
- Nogle fag fungerer bedre end andre, når de foregår online. De fleste var gode, men lige det her fag fungerede ikke for mig. Jeg fandt derfor min egen måde at lære det på. Heldigvis findes der masser af materiale på nettet, hvis man er opsat på at lære sig selv noget, og den indsigt har betydet, at jeg siden da ikke har haft problemer i noget fag.
To uger inde i februar i år, landede Thomas Christian Sigh det første job som ingeniør hos virksomheden R&D Test Systems lidt nord for Aarhus. Men allerede i løbet af sin praktik i en virksomhed lærte han, hvor forskellige vilkårene i musikbranchen er fra ingeniørområdet.
Først og fremmest oplevede han, at han havde fået sin frihed tilbage.
- Pludselig kunne jeg arbejde hjemmefra, når jeg havde lyst. Jeg havde fri i weekenderne – og jeg kunne flekse ud, hvis jeg havde brug for det.
- Til gengæld skulle jeg vænne mig til at stå tidligt op. I mange år mødte jeg tidligst ind kl. 10.30. Det krævede lidt tilvænning. Nu sætter jeg pris på at arbejde fra 8 til 16.
Under sin praktik havde han desuden gratis frokostordning. Noget han aldrig havde oplevet som musiker. Og pludselig havde han noget at skulle have sagt i forhold til, hvordan arbejdet blev løst.
- Jeg oplevede, at jeg fik indflydelse på, hvordan en opgave skulle gribes an. I en opera gør man, hvad man bliver instrueret til og som dirigenten kræver. Men pludselig betød min vurdering og mening noget. Det havde jeg virkelig savnet, kunne jeg mærke, siger han.
Efter at Thomas Christian Sigh stoppede som sanger på fuld tid for at færdiggøre sin ingeniøruddannelse, begyndte han at lytte til musik igen. I alle de år han havde levet af sin sang, var lysten til at lytte til musik, når han havde fri, helt væk. Men nu er den tilbage.
Han synger stadig. Men kun på freelance-basis. Og han siger kun ja til de jobs, han synes er spændende – og som ikke kræver, at han skal øve sig i dagevis.
- At synge på det her niveau er ligesom at spille superligafodbold. Hvis du ikke har trænet den sidste måned, kan du ikke præstere på et højt niveau. Jeg holder derfor min stemme ved lige, men træner ikke så intenst som tidligere.
- Der er stadigvæk folk, der ringer. Og jeg siger ja, hvis jeg har lyst. Jeg er ikke økonomisk afhængig af det mere. Og den dag jeg ikke føler, at jeg kan være min stemme bekendt længere, stopper jeg.
Han er med andre ord ikke træt af at synge, men han ønsker ikke længere, at hele hans liv skal tilrettelægges omkring musikken.
For der er mere i livet end musikken, konkluderer han.
- Min gamle kærlighed til musikken er blomstret op igen, fordi jeg ikke lever af det. Det er dejligt, at jeg kan tage til en fest uden at tænke over, at jeg skal synge næste dag. Eller være nervøs for at blive forkølet, siger han og fortsætter:
- Den passion, jeg har haft for musik og sang, tager jeg med over i en ny branche. Og jeg er helt sikker på, at jeg kommer til at brænde for det, jeg laver.