Aarhus Universitets segl

Jeppe har hænderne i den grønne omstilling hver dag på arbejde

Jeppe Østerbæk Sørensen fra Lemvig er elektriker. Nu er han også ingeniør. Til daglig arbejder han med solceller, vindmøller og ammoniakanlæg i virksomheden Skovgaard Energy, og på mange måder kan man kalde ham for pioner i den grønne omstilling.


De fleste unge strømmer til de store byer for at læse på universitetet og bagefter for at jagte et drømmejob. Jeppe Østerbæk Sørensen har gjort det modsatte. Han er blevet i Lemvig, hvor han også er vokset op. Her har han købt og renoveret et dejligt hus, hvor han bor med sin kæreste. Og ja, så ville skæbnen at drømmejobbet ventede på ham lige om hjørnet.

”Det var faktisk ikke noget, jeg tænkte over, da jeg valgte at søge ind på ingeniøruddannelsen. Jeg vidste simpelt hen ikke, at den her del af Danmark, hvor jeg bor, faktisk er en slags epicenter for grøn omstilling. Der sker så meget. Det er en helt ny, bæredygtig industri, der er ved at vokse frem i min egen baghave, og det skaber en masse spændende jobs,” siger Jeppe Østerbæk Sørensen.

"Jeg vidste ikke, at den del af Danmark, hvor jeg bor, faktisk er en slags epicenter for grøn omstilling. Der er en helt ny, bæredygtig industri, der er ved at vokse frem i min egen baghave, og det skaber en masse spændende jobs til ingeniører."


Han blev færdig som diplomingeniør i Elektrisk energiteknologi i januar 2024 og er nærmest født ind i sit nuværende job som el-ingeniør hos Skovgaard Energy. På fjerde semester bankede han på ved hovedkontoret på havnen i Lemvig. Han havde et fag på studiet om fremtidens energisystemer, og han ville gerne lave et projekt om Power-to-X.

”Ja, og så undersøgte jeg, hvordan man mest optimalt kunne slutte deres solceller, vindmøller og ammoniakanlæg, på elnettet, og jeg har sådan set været en del af virksomheden lige siden. Det har været en utrolig spændende rejse,” siger han.

Jeppe Østerbæk Sørensen fortsatte derefter i virksomheden som praktikant, og han endte også med at lave sit bachelorprojekt for dem, inden han startede i sin første rigtige ingeniørstilling.  På den måde blev overgangen fra studieliv til arbejdsliv meget udvisket, fortæller han:

”Jeg følte mig på temmelig rutineret allerede som nyuddannet, og det har været en kæmpe fordel for mig,” siger han.

En meget fleksibel uddannelse

Der er en times kørsel fra Lemvig til Campus AU Herning, så derfor valgte Jeppe Østerbæk Sørensen at kombinere forskellige undervisningsformer. Nogle gange mødte han op på universitetet, men de fleste dage deltog han hjemmefra live via Teams (synkront). De dage, hvor han havde brug for fuld fleksibilitet, fik han tilsendt videomateriale fra undervisningen, som han kunne gennemse om aftenen eller i weekenden.

Ved siden af studiet arbejdede han deltid som elektriker og ombyggede sit hus fra bunden.

”Det har fungeret superfint for mig at veksle mellem de forskellige former for undervisning og deltagelse, og jeg føler ikke, jeg er gået glip af noget. Al undervisning bliver optaget og er hele tiden tilgængeligt på nettet. Det er især smart i forbindelse med eksaminer, fordi man har adgang til hele pensum online," siger ha.

Han understreger, at han selvfølgelig har haft travlt, og at man ikke kommer sovende til en ingeniøruddannelse.

”Jeg har lagt mange timer i både studier og projektarbejde i grupper, men det har været rigtig sjovt. Og så kan jeg godt lide, at man bygger sin bro til arbejdsmarkedet, mens man studerer. Der er meget samarbejde med virksomheder på alle semestrene,” siger han.

Artiklen fortsætter under billedet 

En fossilfri fremtid

Jeppe Østerbæk Sørensen har altid været videbegærlig, og han besluttede sig for at uddanne sig til ingeniør primært for at dygtiggøre sig inden for sit felt og komme ud og arbejde som el-ingeniør.

Men i de år, han har været indskrevet på universitetet, har verden omkring ham forandret sig. Den grønne omstilling er gået fra at være noget politisk, han selvfølgelig havde hørt om til noget meget konkret og håndgribeligt og samtidig meget presserende.

”Hvis jeg skal være ærlig, så havde jeg ikke forholdt mig specielt meget til hele den her klimadagsorden, da jeg startede på studiet. Nu forstår jeg også på et teknisk niveau, hvad det er for en voldsom forandring, vi står overfor med udfasning af fossile brændstoffer i vores samfund. Det er helt vildt spændende, og det er meget motiverende for mig, at jeg kan være med til at præge udviklingen i mit arbejdsliv. På mange måder føler jeg mig som pioner. Den virksomhed, jeg er arbejder for har rigtig meget pionerånd,” siger han.

Skovgaard Energy har hovedsæde i Lemvig og arbejder med vindmøller, solceller, biogas og løsninger inden for Power-to-X.

"Det, vi har gang i med den grønne omstilling, bliver stort. Vi er først lige begyndt."

Power-to-X handler om at omdanne elektrisk strøm fra vedvarende energikilder til andre former for energi som eksempel brint eller ammoniak. På den måde kan man lagre overskudsstrøm, når vinden blæser og solen skinner.

Jeppe Østerbæk Sørensen arbejder blandt andet med at etablere en ammoniakfabrik. Planen er at få verdens første dynamiske anlæg op at køre udelukkende på strøm fra vind og sol.

Han er også involveret i et af Danmarkshistoriens største energiprojekter. Skovgaard Energy skal nemlig opføre et brintanlæg med meget stor elektrolysekapacitet ved Idomlund i Holstebro.

”Det, vi har gang i her i området, det bliver stort. Vi er først lige begyndt, og jeg er sikker på, at det på sigt vil få betydning for hele den europæiske el-infrastruktur, og at det vil skabe mange nye arbejdspladser,” siger Jeppe Østerbæk Sørensen.

Læs også artiklen: Jeppe skaber nye løsninger i den grønne omstilling

Online ingeniøruddannelse – synkront eller asynkront


Aarhus Universitet udbyder diplomingeniøruddannelsen i Elektrisk energiteknologi som fuldt digitaliseret uddannelsesforløb, og de studerende kan frit vælge imellem forskellige grader af fleksibilitet.

Man kan deltage i undervisningen online enten synkront eller asynkront.

Når man deltager synkront, tjekker man ind i timerne på universitetet fra sin computer og deltager i undervisningen live.

Når man deltager asynkront, får man tilsendt en videooptagelse af den samme live-undervisning, som man kan se, når det passer ind i hverdagen.

Det gør det muligt for eksempel at fastholde et job ved siden af studiet.

Man kan også mixe de to online studieformer.