Aarhus Universitets segl

Young Professional Award for forskning i solenergi

Lektor Marta Victoria ved Institut for Mekanik og Produktion modtager den prestigefyldte Stuart R. Wenham Young Professional Award for sin betydningsfulde forskning i energimodellering og solcellesystemer.

Da Marta Victoria flyttede til Danmark i 2017 og fik ansættelse som postdoc på Aarhus Universitet, blev hun koblet sammen med danske forskere inden for vindenergi og energimodellering. Og det havde en stor betydning for hendes videre arbejde med solceller. Foto: Ida Jensen.

Tillykke til lektor Marta Victoria, som har modtaget IEEE-talentprisen Stuart R. Wenham Young Professional Award 2022 ved den 49. fotovoltaiske specialistkonference i Philadelphia i juni. Konferencen afholdes af den internationale nonprofitorganisation Institute of Electrical and Electronics Engineers, IEEE.

Prisen, der regnes for referenceprisen inden for den globale solcelleforskning, gives som hæder for Marta Victorias forskning i solcelleteknologier og modellering af storskala energisystemer.

”Det betyder meget for mig at modtage prisen, og det betyder, at min forskning anses som meget betydningsfuld og relevant for den globale forskning og udvikling inden for området. Det er en stor ære, og jeg var glad for samtidig at blive inviteret som hovedtaler til konferencen, hvor jeg fortalte om de seneste 3-4 år af min forskning, der primært har fokuseret på udfordringerne ved at opnå en høj andel af solenergi i vores energinet,” siger hun.

Marta Victora leder forskningsgruppen Solar Photovoltaics and Energy Systems Modelling ved Aarhus Universitets Institut for Mekanik og Produktion.

Forskningsgruppens formål er at undersøge fremtidige solcellekoncepter og -systemer, samt hvordan man kan integrere disse i store mængder i energinettet for at afbøde klimaændringer. Gruppens forskning har ført til betydelige bidrag på området, eksempelvis en større forståelse for solcelleteknologiens reelle mulighed som driver for hele den grønne omstilling af vores energisystem.

”Solcelleteknologien har nået en modenhed, der betyder, at vi i dag kan tillade os at stille spørgsmål til omstillingen af vores energisystem, som vi ikke kunne for få år tilbage. Det er en teknologi, der udvikler sig meget hurtigt, og den får meget stor betydning for vores grønne fremtid. Solenergi kan hjælpe med at dekarbonisere vores elektricitet, men også transport- og industrisektoren. Det kan endda bruges til at drive CO2-opsamlingsteknologier,” siger Marta Victoria.

Marta er født og opvokset i den spanske by Murcia og tog sin ingeniøruddannelse på det tekniske universitet i Madrid. Her fik hun interesse for solceller, som hun valgte at lave en ph.d. i. Da hun flyttede til Danmark i 2017 og fik ansættelse som postdoc på Aarhus Universitet, blev hun koblet sammen med danske forskere inden for vindenergi og energimodellering. Og det havde en stor betydning for hendes videre arbejde med solceller:

”Danmark har stor erfaring i at integrere vindenergi i det eksisterende energinet. Den ekspertise kunne jeg begynde at bruge til at forske i bedre at kunne integrere solceller, og det har været en kæmpe inspiration for hele min forskningsmæssige karriere,” siger hun.

Prisen gives som anerkendelse til personer, der har ydet væsentlige bidrag til videnskaben og teknologien inden for fotovoltaisk energikonvertering, herunder arbejde med materialer, enheder, moduler og/eller systemer. Prismodtageren er ligeledes førende på området. Prisen uddeles på den årlige IEEE Photovoltaic Specialists konference.


Kontakt

Lektor Marta Victoria
Institut for Mekanik og Produktion
Mail: mvp@mpe.au.dk
Tlf.: +4522631595