Aarhus Universitets segl

"Matematik er det bedste sprog, vi har, til at beskrive naturen"

Marcelo Dias er ny lektor på Aarhus Universitet. Han forsker i mekaniske metamaterialer og blødt stoaf, og så har han en forkærlighed for de lidt mere utraditionelle områder inden for ingeniørvidenskaben, f.eks. naturens forunderlige mønstre.

"I bund og grund forsøger jeg at finde ud af, hvorfor verden ser ud og fungerer, som den gør," siger Marcelo Dias, som er nyudnævnt lektor på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. Foto: Lars Kruse, AU Foto.

Det er i grænsefladen mellem fysikkens verden og ingeniørvidenskaben, at fremtidens teknologi bliver udviklet. Det er her, vi opfinder nye materialer, nye maskiner og konstruktioner, nye måder at sætte ting sammen på. Det er her, vi kan springe millioner af års evolution over og efterligne naturens underfundige løsninger på de store problemer, menneskeheden lider under i dag.

Det er i denne grænseflade, at Marcelo Dias forsker. Han er nyudnævnt lektor på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, og han forsker i de lidt utraditionelle og dog alligevel ganske relevante spørgsmål inden for ingeniørvidenskaben.

F.eks. hvorfor menneskets fod ser ud, som den gør, hvorfor sirlige mønstre dannes spontant overalt i naturen, og hvordan den japanske papirfoldningskunst, origami, kan anvendes til teknologiske løsninger.

Alt sammen ting, der har at gøre med grundlæggende fysik og mekanik, men som har anvendelsespotentiale for fremtidens teknologi.

"I bund og grund forsøger jeg at finde ud af, hvorfor verden ser ud og fungerer, som den gør. Med mekanik kan vi kvantitativt forstå mekanismerne i naturen. Alt sammen har at gøre med forholdet mellem kræfter og geometrier, og hvordan geometri er afgørende for mekanisk opførsel. Årsagssammenhæng: Aktion og reaktion. Og nøglen til det hele er matematik. Naturen er smuk og kompleks, og det har altid overrasket mig, at vi er i stand til at forstå den. Matematik er det bedste sprog, vi har, til at beskrive naturen og frigøre dens potentiale til nye teknologier," siger han.

Marcelo Dias er født og opvokset i Brasilien i nærheden af São Paulo. Han har en kandidatgrad i fysik fra universitetet i São Paulo og flyttede derefter til USA, hvor han tog en ph.d. i fysik fra University of Massachusetts, Amherst.

Efter sin ph.d. arbejdede han som forsker inden for en bred vifte af emner i mekanik ved Brown University School of Engineering, Aalto University og Nordisk Institut for Teoretisk Fysik. Han har bidraget til grundlæggende spørgsmål inden for mekanik for bløde materialer samt smart design af sammenklappelige og selv-udfoldelige strukturer.

Han tilbragte et år som adjunkt i fysik ved James Madison University i USA, og i august 2017 startede han som adjunkt i mekanik ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet.

For Marcelo Dias er grundlæggende forskning og matematik vigtige aspekter af moderne videnskab, og langsigtede investeringer heri er afgørende for samfundet, påpeger han:

"Der er plads for alle til at tænke dybt og levere langsigtede mål. Som samfund er vi nødt til fortsat at beskæftige os med, hvad vi kan, snarere end blot hvad vi kan fikse. Hvis vi ikke investerer i at opdage fremtidens teknologi, vil samfundet stagnere, og vi vil stadig skrue i fortidens møtrikker og bolte, når fremtiden endelig ankommer," siger han.

Ud over at forske og undervise ingeniørstuderende i mekanik er lektor Marcelo Dias uddannelsesansvarlig for civilingeniørstuderende på kandidatstudiet.


Kontakt

Lektor Marcelo Dias, Aarhus Universitet
Mail: madias@eng.au.dk
Tel.: +45 93508876