Aarhus Universitets segl

Nikolina fra Bulgarien - Computerteknologi

Nikolina Chalakova, 22 år gammel, kommer fra Bulgarien. Hun læser til civilingeniør i computerteknologi, og har sin dagligdag på Katrinebjerg, som ligger lige op og ned af universitetets store park midt i Aarhus by.


Hvorfor kom du til Danmark for at studere?

”Jeg har altid været god til engelsk og har egentlig altid haft lyst til at komme til udlandet for at læse. Spørgsmålet var bare hvor. Indledningsvist kiggede jeg mod Østrig og Tyskland eller måske England, men det passede mig bare ikke rigtigt. Jeg stødte på nogle blogs online, hvor internationale studerende fortalte om studielivet i Danmark, og det virkede til at være et rart sted, stille og rolig, hvor det var godt at være. Der var dog også nogle, der mente det var svært at være i landet og ret dyrt at bo der, så jeg var en smule bekymret for det hele. Men jeg blev ved med at vende tilbage til Danmark som studieland, og til sidst blev jeg enig med mig selv om at springe ud i det.”

De første dage på Aarhus Universitet

”Jeg var lidt ængstelig i begyndelsen. Bekymret for, om det nu var for meget uden for min comfort zone. Jeg tænker nogle gange for meget over tingene og bekymrer mig for, om jeg nu kan finde ud af det. Jeg vil jo helst ikke være den dummeste i klassen,” griner hun og fortsætter:

”Læringskurven var da stejl, for niveauet på kandidaten er bare højt, men alle underviserne var meget åbne, og det var meget let at få hjælp, hvis man havde problemer. Så indtil videre er det da gået uden problemer.”

Hvordan er undervisningen på AU?

”Alle underviserne er super dygtige og rigtig godt inde i stoffet, men det vigtigste er, at de altid står klar til at hjælpe og svare på spørgsmål. Man føler, at man er på niveau med sine professorer – at de rigtig gerne vil hjælpe, hvor de kan, og døren er altid åben, hvis man har brug for en snak. Og så går de meget op i, at man ikke stresser for meget over det hele. At man husker at slappe af og holde fri. På den måde fungerer det meget åbent og ligetil og med en meget flad struktur her på universitetet.”

Hvad med det sociale?

”Der er mange sociale arrangementer, og der er mange barer på AU, man kan besøge, og hvor man kan hygge sig. Og så er der en atmosfære, der indbyder til, at man hygger sig med sine studiekammerater. Campus er skønt og ligger som en del af hele byen. Jeg er særligt glad for universitetets park, men der er generelt mange steder, man kan tage hen og hygge sig i hele byen,” siger hun.

Hvad skal der ske i fremtiden?

”Hvis det er muligt, vil jeg rigtig gerne blive i Danmark, når jeg er færdig med min kandidat. Jeg er meget glad for mit arbejde hos Systematic, så jeg håber, jeg kan blive der i lang tid. Man ved selvfølgelig aldrig, hvordan tingene går, men det håber jeg på, og det kunne jeg rigtig godt tænke mig. Og så ser jeg frem til en dag at flytte til Aarhus og bo. I dag bor jeg i Horsens, som ligger syd for Aarhus, fordi det er billigere, men jeg vil gerne bo i Aarhus en dag.”

Nikolina er født og opvokset i den lille by Pirdop, der har ca. 8.000 indbyggere og ligger i den sydvestlige del af Bulgarien.

Nikolina kom til Danmark for fire år siden og har taget en bachelor i softwareteknologi fra VIA University College i Horsens.

Hun startede på Aarhus Universitet (AU) på kandidaten i computerteknologi i januar 2020. Ved siden af studierne arbejder hun i softwarevirksomheden Systematic.