Aarhus Universitets segl

Ingeniørstuderende gør det lettere og billigere at måle luftforurening

I samarbejde med Teknologisk Institut har to kemiingeniør-studerende fra Aarhus Universitet udviklet og bygget en mobil målestation, der skal gøre det lettere og billigere at måle luftforureningen i lokale byområder.



På den lille villavej Præstegårdsvej i Mårslet, lidt uden for Aarhus, står i en privat indkørsel noget, der minder om en ganske almindelig hvid flyttetrailer – hvis altså ikke det var for det hav af antenner og andre teknologiske dimser, der stikker ud af taget og rager fem meter op i luften.

Traileren er en slags rullende laboratorium, der kan trilles ud i felten, og som kan bruges til at kalibrere de sensorer, der hænger rundt omkring, hvor der er behov for at måle partikelforurening i luften.

Og det er der lige nu i Mårslet, hvor Teknologisk Institut leder projektet Renere Brænderøg i samarbejde med Aarhus Kommune og støttet af Miljøstyrelsen. Formålet er at kortlægge, hvilke teknologier der mest effektivt kan nedbringe emissionerne fra brændeovne, og det kræver stabile og pålidelige målinger af partikelantallet i luften.

Det kan imidlertid være ganske dyrt at foretage præcise målinger af partikelforurening i luften, og derfor benytter projektet low-cost-sensorer permanent ophængt i lygtepæle på villavejen samt det rullende laboratorium som referenceudstyr til at kalibrere sensorerne med.

”Low-cost-sensorer kan være meget sensitive over for eksempelvis luftfugtighed, og hvis det regner, kan data være upålidelige. Men ved hjælp af vores mobile målestation er det faktisk lykkedes os at kalibrere sensorerne, således at vi kan benytte disse billige sensorer og opnå forholdsvis præcise data, selvom der er høj luftfugtighed. Det har stor betydning for projektet og andre projekter fremover, for ved at benytte disse billige sensorer kan vi samle data over et langt større område end ellers,” siger Jakob Sandfeld, der er kemiingeniørstuderende på Aarhus Universitet og som laver speciale for Teknologisk Institut med udgangspunkt i målestationen.

Artiklen fortsætter under billedet

Bygget af studerende

Det er Jakob selv, som sammen med sin medstuderende Laura Gjerløv Svendsen, har bygget målestationen. Undervejs er de blevet vejledt af specialist Thor-Bjørn Ottosen fra Teknologisk Institut. Både Jakob og Laura læser til kemiingeniør, men på forskellige årgange. Laura går på 6. semester på sin diplomingeniøruddannelse i kemi, mens Jakob er på 4. og sidste semester på civilingeniøruddannelsen i kemi og bioteknologi.

Laura har været med i projektet som praktikant og er nu bl.a. tilknyttet projektet i sit studiejob, mens det har været Jakobs specialeprojekt under hele forløbet.

”Jeg har fået virkelig meget ud af min praktik, fordi jeg sammen med Jakob fik ansvaret for at bygge målestationen. Vi fik frie tøjler til at designe den, som vi synes bedst, og det har åbnet mine øjne for, hvad jeg gerne vil i fremtiden,” siger Laura.

Hun var oprindeligt i tvivl om sit studievalg. Efter to års sabbat efter gymnasiet var hun klar til at komme i gang med noget, men hun vidste ikke hvad.

”Jeg kommer fra en familie, hvor begge mine forældre er håndværkere, så jeg har ikke haft et indblik i, hvad det vil sige at læse på universitetet. Alligevel var det noget, jeg gerne ville prøve af, og eftersom jeg godt kunne lide matematik og kemi, tænkte jeg, at uddannelsen til kemiingeniør var et godt match,” siger hun.

Det nikker Jakob genkendende til. Han var ligeledes meget i tvivl om sit studievalg op gennem sin gymnasietid, men han havde en fantastisk passioneret kemilærer, og han var selv begejstret for både kemi og matematik. Egentlig hældte han mest til at læse ren kemi, men han kunne godt lide den anvendelsesorienterede del af ingeniøruddannelsen, og derfor faldt valget på kemiingeniør.

”Og så brændte jeg bare for det fra første dag,” siger han.

Vil gerne gøre en forskel

Jakob og Laura kom begge ind i projektet med Teknologisk Institut fra forskellige vinkler. Egentlig ledte Teknologisk Institut udelukkende efter ingeniørstuderende, der havde lyst til at lave speciale i projektet Renere Brænderøg, og der meldte Jakob sig under fanerne.

Artiklen fortsætter under billedet

”Jeg tog kontakt til Teknologisk Institut uopfordret, fordi jeg syntes, det lød så spændende. Jeg vil gerne gøre noget godt for kloden og tænkte, at hvis jeg kunne hjælpe med at skaffe renere luft, ville det være et godt første skridt. Og heldigvis kunne de godt bruge mig som praktikant på projektet,” siger Laura.

Hun afsluttede sit praktiksemester i december 2021, men fortsatte i studiejob hos Teknologisk Institut, og eftersom der er rigeligt af arbejde med målestationen, har hun fået mulighed for at arbejde videre med den.

Jakob, som er færdiguddannet civilingeniør til sommer, vil rigtig gerne ud og arbejde med miljøteknologi:

”Det er meget spændende, synes jeg, og tanken om, at man kan være med til at gøre en forskel, tiltaler mig. Jeg vil gerne bidrage til at forbedre og mindske forureningen af miljøet og naturen, og hvis vi kan nedbringe partikelforureningen, synes jeg, det er meget godt sted at starte,” siger han.