Aarhus Universitets segl

Anita fra Kroatien – Byggeri

Anita Renic, 25 år gammel, kommer fra Split i Kroatien. Hun læser på kandidaten i byggeri på Aarhus Universitet (AU), interesserer sig for bæredygtighed og vedvarende energi, og så har hun lært, hvad det vil sige at ’hygge sig’.


Hvorfor kom du til Danmark for at studere?

”I har en meget anderledes kultur i Danmark og i hele Skandinavien. Og det siges jo, at danskerne er verdens mest lykkelige mennesker. Så det måtte jeg naturligvis opleve. Jeg overvejede både England og Danmark, da jeg skulle finde ud af, hvor jeg ville læse min kandidat, men valget faldt på Danmark på grund af den meget udtalte politiske interesse for bæredygtighed og den grønne omstilling, som jeg selv interesserer mig meget for. Jeg besluttede mig til at læse til ingeniør, fordi det er en fantastisk mulighed for at være med til at løse nogle af verdens store problemer – så det var oplagt for mig at søge til Danmark,” siger hun.

Hvorfor valgte du Aarhus Universitet?

”Jeg interesserer mig for både det arkitektoniske og det tekniske, og derfor var det et stort plus for mig, at kandidaten uddanner dig inden for Civil and Architectural Engineering. Det afgjorde nok sagen for mig, tror jeg.”

Ankomsten og de første dage

”Det var underligt at komme hertil i starten. Man skulle vænne sig til så mange nye ting. Men der var mange sociale arrangementer særligt den første uge, hvor alting var tilrettelagt for os. Der mødte jeg en masse danske og internationale studerende og endda nogle fra min egen hjemstavn. Det var fedt, og det hjalp rigtig meget til i starten, hvor man ellers føler, man står fuldstændig alene med mange ting.”

Hvad er særligt ved Aarhus by?

”Jeg kan godt lide Aarhus. Det er en stor by, men en lille by på samme tid. Den har lige præcis den rette størrelse, synes jeg, til at føle sig hjemme og godt tilpas og have alle de muligheder, man har brug for og lyst til. Og jeg kan rigtig godt lide, at universitetet ligger lige midt i centrum af byen. Et af mine yndlingssteder er DOKK1, hvor jeg elsker at tage hen og sidde og læse. Der er en fantastisk udsigt over havnen og byen, og jeg elsker at sidde der og studere og tilbringe min tid,” siger hun.

Hvad overraskede dig mest?

”Vejret!” griner hun og fortsætter:

”Jeg er vant til meget varme somre hjemme i Kroatien, og jeg regnede med, at det var meget koldt i Danmark – også om sommeren. Men vejret har faktisk overrasket på den gode måde. Det er faktisk muligt at komme ud og svømme i havet om sommeren, og jeg har virkelig nydt de uger, hvor vi har haft godt vejr.”

Hvad er din favorit danske ting?

”Hygge er helt klart min favorit. Alle mulige talte om, hvordan danskere bare er lukkede, og at man ikke fik venner, når man kom hertil for at studere osv. Men min oplevelse er, at danskere er super venlige og imødekommende, og jeg holder meget af dem. I starten af mit ophold var jeg med til en fest, som tre af mine danske medstuderende holdt. Jeg var den eneste, som ikke var dansker, og der lærte jeg betydningen af at ’hygge sig’. Det var skønt, og jeg tror, det er vigtigt at huske at nyde livet, ligesom danskerne er gode til.”

Hvordan er undervisningen på AU?

”Underviserne er meget imødekommende og venlige. Der er selvfølgelig undtagelser, der bekræfter reglen, men langt de fleste er meget venlige og imødekommende og lette at tale med. De vil meget gerne hjælpe, og det virker næsten som om, de gør sig ekstra umage for at tilgodese os internationale studerende. Og så er der en fornemmelse af at hjælpe hinanden – også mellem de studerende. Man lader ikke hinanden i stikken, men hjælper hinanden. Det er virkelig fedt, og gruppearbejdet betyder bare, at alle stræber efter at gøre deres bedste for sin egen og de andres skyld,” siger Anita.

Hvad har været det værste ved dit ophold?

”Corona har bestemt ikke gjort tingene lettere. Jeg savner det meget aktive sociale liv, som Coronakrisen lidt har sat en stopper for indtil videre. Men det er en kæmpe oplevelse at komme til et andet land. Man lærer en masse ting om ny kultur og andre mennesker, men man lærer også super meget om sig selv. Det er virkelig noget, der er med til at give karakterstyrke. At studere i udlandet er nok den bedste måde at starte voksenlivet på, tænker jeg. Og selvom lockdown og Corona har været forfærdeligt, ved jeg, at det vil styrke mig på sigt. Jeg ved, at jeg kan klare sådan en situation, at jeg kan overkomme det. Det betyder meget,” fortæller hun.

Anita er født og opvokset nær Kroatiens næststørste by Split, der ligger på Adriaterhavets østlige kyst.

Hun tog sin bachelor på University of Split, og kom til Danmark i 2019 for at bygge ovenpå.

Hun mener, det er meget vigtigt at søge udfordringer i udlandet, fordi man lærer rigtig meget om sig selv.