Aarhus Universitets segl

Unikt samarbejde skal forme nyt Aarhus-stadion

Ingeniør-, arkitekt- og bygningskonstruktør-studerende skal i næste uge på tværs af studieretningerne skabe et helt nyt stadion til Aarhus. Den slags tværfagligt samarbejde er ganske unikt, men uhyre vigtigt for fremtidens byggeri, lyder det fra erhvervslivet.

Tværfagligheden er i top, når ingeniørstuderende fra AU Engineering Aarhus Universitet i samarbejde med arkitekter og konstruktører skal skabe Aarhus' nye stadion.

I uge 40 løber et helt unikt samarbejde af stablen: En tværfaglig workshop med studerende fra AU Engineering Aarhus Universitet, Arkitektskolen Aarhus og VIA’s bygningskonstruktøruddannelse. Fra mandag d. 2. til fredag d. 6. oktober skal de studerende arbejde tæt sammen i grupper på tværs af deres uddannelser og fagligheder for at udarbejde et skitseforslag til et nyt stadion i Aarhus.

At tværfaglighed er workshoppens centrale omdrejningspunkt er bestemt ingen tilfældighed. Tværfaglighed er nemlig en enormt efterspurgt kompetence i erhvervslivet og essentielt for fremtidens bygningskyndige, lyder det fra erhvervslivet selv:

"Det er et must, at de nyuddannede har tværfaglighed som en del af deres DNA. At forstå andre parters udfordringer og fagligheder i vores projekter er afgørende i forhold til at kunne levere de gode projekter," lyder det fra projektchef hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras, Andrew Ferguson.

Andrew Ferguson er en del af det dommerpanel, der ved workshoppens afslutning d. 6. oktober skal være med til at udvælge og kåre det bedste skitseforslag. Her vil han og de andre dommere blandt andet lægge vægt på den grad, de studerende er i stand til at kombinere og udnytte hinandens forskellige styrker og kompetencer i opgaveløsningen.

Og det er her, det unikke kommer ind, for det er yderst sjældent, at selvstændige uddannelsesinstitutioner har mulighed for denne grad af tværfagligt samarbejde, lyder det fra uddannelsesleder ved Bygningsteknik- og Bygningsdesign-uddannelserne på AU Engineering, Claus Glavind:

"Som uddannelsesinstitutioner har vi altid travlt med at putte faglighed ind i de studerende, og gøre dem så dygtige som muligt, men det, som virksomheder også efterspørger, er en dyb forståelse for andre fag. Der er en event som denne en utroligt god mulighed for at opnå denne tværfaglighed. De studerende, som er med i workshoppen, kommer til at opleve, præcist hvad det vil sige, at arbejde ude i den virkelige verden med aktuelle problemstillinger. Det gør det hele meget mere relevant for de studerende."

Vindergruppen vil få mulighed for at deltage i den internationale og prestigefyldte konference BILT EUR 2017. Her skal de præsentere deres vinderforslag for nogle af branchens helt store navne og virksomheder. 

Foruden det tværfaglige samarbejde mellem uddannelserne lægger workshoppen også op til, at de unge ingeniører, arkitekter og bygningskonstruktører bruger ugen til at gøre sig fortrolige med BIM-teknologi. De vil få mulighed for at afprøve i praksis, hvordan digitale værktøjer kan bruges til at understøtte deres tværfagligt samarbejde. Deltagerne i workshoppen kommer således på forkant med to af de absolut hotteste trends i den moderne byggebranche: tværfaglighed og digitalisering.

Hvad er BIM?

BIM står for Building Information Modeling og handler i korte træk om at bruge computerbaseret 3D-teknologi til at skabe digitale modeller af bygningsværk. Mange BIM-programmer tillader teamwork mellem flere parter og kan således bruges til at understøtte et tværfagligt samarbejde. Som forberedelse til workshoppen har de studerende haft mulighed for at få undervisning i BIM-programmet Dynamo gennem september måned. 

Kontakt

Claus Glavind, uddannelsesleder og lektor