Aarhus Universitets segl

Racerbils-entusiast modtager Dronningens rejselegat

Fem studerende fra Aarhus Universitet skal snart ud i verden for at udvide deres faglige, sociale og kulturelle horisont. En af dem er Carl Johan, som læser til mekanik, og som er en del af holdet til den internationale ingeniørkonkurrence for studerende Formula Student.

”Det er fedt at blive anerkendt for arbejdet med Formula Student, og vi har brug for pengene, som falder på et tørt sted. Jeg var med til at starte holdet op i sin tid, og det betyder meget, at vi nu vinder det her legat, for det gør det muligt for os at komme med til konkurrencen næste år i Tjekkiet eller Holland. Uanset om vores bil kan køre eller ej,” siger Carl Johan (tv). Foto: AU

Et stort tillykke til 23-årige Carl Johan von Düring Lausen, der studerer mekanik på femte semester på Aarhus Universitets Institut for Mekanik og Produktion, og som sammen med fire andre studerende fra AU netop har modtaget Dronning Margrethe II's rejselegat 2024, som blev overrakt af prorektor Berit Eika i forbindelse med universitetets årsfest d. 13. september.

Lige siden starten på sin uddannelse har Carl Johan været en del af den tværfaglige, studenterdrevne organisation AU Dolphins, som er universitetets hold i den internationale ingeniørkonkurrence Formula Student, hvor studerende udvikler og bygger en elektrisk drevet racerbil.

”Det er fedt at blive anerkendt for arbejdet med Formula Student, og vi har brug for pengene, som falder på et tørt sted. Jeg var med til at starte holdet op i sin tid, og det betyder meget, at vi nu vinder det her legat, for det gør det muligt for os at komme med til konkurrencen næste år i Tjekkiet eller Holland. Uanset om vores bil kan køre eller ej,” siger Carl Johan.

Som en af initiativtagerne og næstformand er han med til at udvikle og drive AU Dolphins, der inkluderer studieretninger som spænder fra matematik-økonomi og international virksomhedskommunikation til mekanik og elektroteknologi. På mekanik og elektroteknologi arbejder de studerende også med studieprojekter i forbindelse med AU Dolphins, og får de studerende erfaring og kompetencer indenfor bæredygtige teknologier.

Dronning Margrethe II’s rejselegat giver Carl Johan von Düring Lausen mulighed for rejseaktiviteter i forbindelse med sit studie, og han agter at deltage i Formula Student 2025 med resten af holdet på racerbanen Autodrom Most i Tjekkiet eller TT Circuit Assen i Holland.

”Legatet dækker en del af det, men slet ikke alt. Sidste år var vi 38 mennesker med på holdet, og vi er ved at rekruttere nye studerende nu, så nu må vi se, hvor mange vi bliver, når konkurrencen åbner næste år. Jeg krydser fingre for mange, for det er virkelig en fantastisk mulighed for at øve alle de ting, man skal kunne, når man kommer ud på den anden side af sin uddannelse og skal ud på arbejdsmarkedet,” siger Carl Johan.

Formula Student bliver afholdt hvert år med racerløb flere steder i verden, herunder Tyskland og England. I 2025 er der 13 forskellige konkurrencer rundt omkring i Europa. Hold bestående af studerende fra hele verden designer og bygger en racerbil og kører race i en form for miniudgave af de professionelles Formel 1.

Formula Student har eksisteret siden 1998, og det handler ikke "bare" om at bygge en racerbil, der kan køre hurtigt rundt på en bane. Holdene bliver nemlig vurderet på en lang række aspekter i konkurrencen - lige fra design, acceleration og udholdenhed til økonomi, forretningsplan, effektivitet, udvikling og brug af materialer.

Holdene behøver dog ikke at stille op i alle kategorier. For eksempel kan et hold dyste på bilens design og holdets omkostningsrapport, uden at bilen egentlig kan køre.

”Vi håber selvfølgelig at have en bil med, der kan køre, men det er ikke sikkert. Uanset hvad har vi en bil med, og så er spørgsmålet bare, om den kommer ud og køre på racerbanen, eller om vi kun deltager i udvalgte kategorier,” siger Carl Johan.

LÆS MERE om Formula Student her.

De øvrige fire modtagere af Dronning Margrethe II’s rejselegat 2024 er: Johan Trap-Godau, bachelorstuderende i arkæologi; Amalie Andkær Pedersen, kandidatstuderende i statskundskab; Rebecca Fjord Jørgensen, bachelorstuderende i biologi; og Amalie Quist Rousing, kandidatstuderende i biomedicin.

LÆS MERE om legatmodtagerne her.


Kontakt

Jesper Bruun
Journalist
Mail: Bruun@au.dk
Tlf.: 42404140