Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl
Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Nyt webinar om samlinger i træ

Byggebranchen har brug for mere viden om skjulte samlinger i trækonstruktioner, og den næste generation af unge ingeniører skal derfor blive bedre til at finde de gode kompromisser mellem æstetik og holdbarhed. Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet inviterer til webinar om emnet d. 15. september.

Træ er kommet på dagsordenen i moderne, bæredygtigt byggeri. Det udfordrer den kommende generation af unge ingeniører, som skal blive bedre til at arbejde med skjulte samlinger. (Foto: Jesper Bruun)
Lektor Mads Bech Olesen er hovedtaler på et nyt webinar om samlinger i træbyggeri d. 15. september (Foto: Jesper Bruun)

Trækonstruktioner er populære i moderne, bæredygtigt byggeri, og arkitekterne efterspørger derfor i langt højere grad end tidligere visuelt eksponerede samlinger i træ uden de traditionelle beslag.

"Vi har en byggetradition, hvor vi er vant til at bruge stålbeslag til at skabe holdbare samlinger i vores bjælker, gitterspær og søjler. Stål er holdbart, men materialet giver sjældent en æstetisk god løsning. Så hvad stiller vi som ingenører op, når arkitekterne ønsker at dele af trækonstruktionen skal være synlig, og at samlingerne derfor skal være skjulte?" siger Mads Bech Olesen, lektor ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet. 

Han har mange års specialisterfaring med samlinger i træ og er hovedtaler på det kommende webinar.

LÆS OGSÅ: Tømmersamlinger er en del af Danmarks kulturarv

Samlinger er en af bygningsingeniørens største udfordringer

En god samling er diskret og bidrager til arkitektens ønskede udtryk for bygningen, men samtidig er det en meget avanceret ingeniørmæssig designopgave.

"Skjulte samlinger kræver, at man skærer op inde i træet, og på den måde reducerer man tværsnittet, så det bliver svært at holde styr på kræfterne. Det kræver rigtig meget af en ingeniør at finde den gode løsning, der er holdbar og samtidig efterlever arkitektens ønske. Vi vil gerne have, at vores studerende bliver trænet i at arbejde med problemstillingen, inden vi slipper dem løs i byggesektoren," siger Mads Bech Olesen. 

Han vil i sit oplæg d. 15. september fortælle om ingeniørkunsten i skjulte samlinger, og han har inviteret rådgivningsvirksomheden Holdbar ApS med for at sikre den nyeste viden fra branchen. 

"Vi vil gerne have, at deltagerne i webinaret får øjnene op for nye måder, at arbejde med samlinger på, der samtidig har respekt for den gamle danske håndværkstradition. Det kræver rigtig meget teoretisk viden og kreativ tænkning at skabe de elegante løsninger, der forener fokus på bæreevne, bygbarhed, genanvendelighed og æstetik," siger Mads Bech Olesen. 

Mads Bech Olesen har givet webinaret overskriften Træbyggeriets skjulte samlinger. Det foregår online og er en del af 3 x træ Seminarer arrangeret af Innovationsnetværket for bæredygtigt byggeri (InnoByg)

Læs mere om weminar og tilmelding her

Kontakt

Mads Bech Olesen, lektor, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet