Aarhus Universitets segl

Stor interesse for ingeniørpraktikanter blandt virksomheder

Der er rift om de aarhusianske ingeniørstuderende, og det kan mærkes, når Aarhus Universitet over tre dage i marts og april åbner dørene for virksomheder fra hele landet, der skal kæmpe om det næste kuld af ingeniørpraktikanter.

Morten Holse Nielsen er i praktik hos den globale koncern Marel, der udvikler teknologi til forarbejdning af fødevarer. For ham er det vigtigt, at virksomheden har fokus på bæredygtig udvikling. (Foto: Lars Kruse)

130 virksomheder har allerede tilmeldt sig og lægger i mart og april måned vejen forbi Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet for at møde studerende. På papiret handler det om at finde det gode match, når praktikaftalerne for det kommende semester skal underskrives.

Men det handler også om at gøre kur til en gruppe af unge mennesker, som snart er færdiguddannede ingeniører og skal sætte deres ben på et meget sultent arbejdsmarked, mener Conni Simonsen, direktør, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.  

”Vi mærker en stigende interesse fra virksomheder i mange forskellige brancher og landsdele, som gerne vil ansætte vores studerende i lønnet praktik. Praktiksemesteret er central del af diplomingeniøruddannelsen, og derfor ønsker vi, at vores studerende får mulighed for at finde et rigtig godt interessematch. Samtidig ved vi, at vores nyuddannede ingeniører er i høj kurs, og det er selvfølgelig en af forklaringerne på, at repræsentanter fra erhvervslivet møder så talstærkt op,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Carolines praktiksemester øgede hendes studiemotivation

Virksomheder på talentjagt

For mange af ingeniørstuderende fører praktiksemestret til det første job, og det er et velkendt fænomen i virksomhederne.

”Vi er bevidste om, at der er en benhård konkurrence om diplomingeniører i Danmark. De kommer med ny viden og teknologiindsigt, og de er vant til at samarbejde med virksomheder. For os betyder det derfor rigtig meget, at vi kan skabe en relation til dem, mens de stadig er studerende,” siger Louise Daa Løfquist, Employer Branding Specialist hos Systematic.

Virksomheden Linak er også på talentjagt efter ingeniørstuderende i Aarhus, men HR-konsulent Ida Falkenham understreger dog, at det ikke kun handler om at skaffe fremtidig arbejdskraft.

”For os er ingeniørpraktikanterne værdifulde resurser. De har som regel et nyt blik på tingene og er gode til at indgå i vores udviklingsteams. Samtidig er det med til at sikre os, at vi hele tiden er forrest med ny viden. Praktikanterne kommer jo hvert semester med en opdateret teknologiindsigt, vi får glæde af. Og det er også ofte dem, der stiller de lidt skæve spørgsmål om, hvorfor vi gør tingene, som vi gør,” siger hun. 

Studerende går efter praktiksemester med mening

Mens mange andre danske unge kæmper for at få praktikplads, er virkeligheden altså en anden på Aarhus Universitet.

Her er det virksomhederne, der kæmper om de studerendes interesse. Og når mulighederne er mange, kan det være svært at vælge.

Det erfarer blandt andre Morten Holse Nielsen, som læser til diplomingeniør i Maskinteknik. Han er netop er startet i praktik i innovationsafdelingen hos virksomheden Marel, hvor han arbejder med teknologi til fødevarebearbejdning. 

”For mig har det været vigtigt at finde en praktikvirksomhed, der tager ansvar og har fokus på bæredygtighed. Det har også været vigtigt for mig at få nogle arbejdsopgaver, hvor jeg meget konkret kan se, at jeg gør en forskel, og at det hele ikke er fokuseret udelukkende på bundlinje,” siger han.

Maibritt Piper læser til diplomingeniør i Kemi og afsluttede sit praktiksemester hos Vestas ved årets udgang. For hende var det vigtigt, at hun kunne se mulighederne for at få ansvar og dygtiggøre sig fagligt.

”Jeg har arbejdet med at udvikle nogle nye metoder til at teste den lim, man bruger i vindmøllevingerne. Jeg fik et stort ansvar, og det har nok været det mest lærerige semester på hele min uddannelse. Det bedste er, at jeg kan se, at jeg har skabt ny viden og gjort en forskel ved at forbedre nogle arbejdsrutiner i afdelingen. Det har ikke bare været et skuffeprojekt,” siger hun.

I alt skal næsten 600 diplomingeniørstuderende i praktik i efteråret 2019. 

Praktikdage på AU Engineering

8. marts inviterer Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet virksomheder ind for at møde studerende på uddannelserne Elektronik, Elektrisk energiteknologi, Informations- og kommunikationsteknologi, Sundhedsteknologi, Kemi, Kemi og fødevareteknologi og Bioteknologi.

Læs mere om praktik- og projektdag på Katrinebjerg 

13. marts inviterer Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet virksomheder ind for at møde studerende på maskiningeniøruddannelsen.

Læs mere om praktik- og projektdag på Navitas

11. april inviterer Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet virksomheder ind for at møde studerende på uddannelserne Bygningsdesign og Bygningsteknik.

Læs mere om praktikMatch på Navitas