Aarhus Universitets segl

Erhvervsminister på besøg hos AU Viborg med millionbevilling til ny fødevareteknologi

CO₂ som fødevare? En ny bevilling skal hjælpe Aarhus Universitets forskere med at bringe visionær teknologi tættere på virkeligheden.

"Det her er et ambitiøst og unikt samarbejde, hvor vi kombinerer forskning, erhverv og myndigheder for at skabe reel impact,” siger professor Lars Ottosen, institutleder på Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet. Foto: AU Foto.
På AU Viborg arbejder forskere med en proces, der omdanner CO₂ og brint til protein: En metode, der kan bane vejen for fødevarer uden brug af landbrugsjord og med markant lavere klimabelastning. Foto: AU Foto.

Torsdag den 30. oktober lagde erhvervsminister Morten Bødskov vejen forbi AU Viborg for at se nærmere på en teknologi, der potentielt kan revolutionere måden, vi producerer mad på. På AU Viborg arbejder forskere med en proces, der omdanner CO₂ og brint til protein: En metode, der kan bane vejen for fødevarer uden brug af landbrugsjord og med markant lavere klimabelastning.

Med sig havde ministeren en bevilling på 23,7 mio. kr. til opbygning af nye testfaciliteter, som bliver en del af FAIR-projektet (Food from AIR). Bevillingen skal styrke samarbejdet mellem forskere, myndigheder og virksomheder og accelerere vejen fra idé til skalerbar teknologi.

Læs mere hos Erhvervsministeriet: https://www.em.dk/aktuelt/nyheder/2025/okt/millionloeft-til-midtjysk-biosolutions-au-viborg-bliver-kraftcenter-for-groen-innovation

”Med den nye teknologi og støtten til FAIR-projektet sætter vi gang i en helt ny værdikæde inden for biosolutions. Det haster, så vi er nødt til at bygge værdikæder op mens vi forsker, for vi kan ikke vente på, at forskningen bliver færdig, før vi handler. Nu udvikler vi teknologien sammen med virksomhederne, mens vi bygger industrien op. Det her er et ambitiøst og unikt samarbejde, hvor vi kombinerer forskning, erhverv og myndigheder for at skabe reel impact,” siger professor Lars Ottosen, institutleder på Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet.

Projektet har allerede fået international opbakning og er støttet af både Gates Foundation og Novo Nordisk Fonden. Visionen er klar: at skabe en bæredygtig fødevareproduktion, der ikke kun sparer klimaet for CO2, men også rækker ud til verdens voksende befolkning.

Læs mere om teknologien her: https://ingenioer.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/foedevarer-fra-co2-forskere-vil-skabe-klimavenlig-mad-uden-landbrug