Aarhus Universitets segl

Ingeniørforsker får millionbevilling fra DFF

Lektor Selin Kara fra Institut for Ingeniørvidenskab er blandt de 11 forskere fra Aarhus Universitet, der tirsdag modtog en prestigefyldt Sapere Aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Lektor Selin Kara modtager 6,1 mio. kr. i en Sapere Aude bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond. Foto: Melissa Yildirim.

35 excellente Sapere Aude Forskningsledere skal med millionbevillinger i ryggen nu sætte en ny retning inden for et bredt felt af forskningsområder i Danmark.

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) har peget på de allerdygtigste, yngre forskere med vægt på banebrydende idéer og lederambitioner i top til gavn for Danmarks fremtid og booster forskerne med samlet 208 millioner kr.

6,1 mio. kr. heraf går til lektor Selin Kara fra Institut for Ingeniørvidenskab, som med bevillingen nu vil hyre forskere ind, så hun kan starte sit nye forskningsprojekt, PHOTOX-f op.

Med projektet vil Selin Kara kombinere foto- og biokatalyse med kontinuerlig flowteknologi for via enzymatiske reaktioner at skabe en bæredygtig produktion af kemiske stoffer.

Det endelige mål er en yderst produktiv fotobiokatalyse i kontinuerligt flow, hvilket kan få stor betydning for den kemiske industri, som i dag er en af verdens mest forurenende.

Sapere Aude-bevillingerne uddeles af DFF og tildeles dygtige, yngre forskere, der med fondens økonomiske håndsrækning får mulighed for at udvikle og styrke egne forskningsidéer og etablere sig som forskningsledere.

DFF har i år uddelt Sapere Aude-bevillinger til 35 forskere på baggrund af 346 ansøgninger. Heraf er 11 modtagere fra Aarhus Universitet og 6 fra fakultetet Science and Technology.

”Dansk forskning styrkes bredt fra humaniora til teknisk videnskab. Med Sapere Aude bevillingerne har Danmarks Frie Forskningsfond sikret de allerdygtigste talenter en ny bane at spille på med risikovillige penge i ryggen, som er med til at forny dansk forskning og skabe fundamentet for fremtidige excellencecentre og strategiske satsninger på basis af nye forskningsledere og idéer, som føjer vigtig viden til presserende samfundsproblemer,” siger bestyrelsesformand hos DFF, David Dreyer Lassen, i en pressemeddelelse.


Fakta

 

  • Sapere Aude betyder Vov at vide. Sapere Aude: DFF-Forskningsleder giver excellente, yngre forskere, dvs. forskere, der har præsteret forskning i toppen inden for deres felt, mulighed for at udvikle og styrke egne forskningsidéer. Virkemidlet skal desuden fremme mobilitet internationalt og nationalt mellem forskningsmiljøer og styrke karriere, herunder giver virkemidlet de dygtigste talenter mulighed for at sætte et team af forskere og gennemføre forskning på højt internationalt niveau.
  • Danmarks Frie Forskningsfond har modtaget 346 ansøgninger og uddelt 35 bevillinger svarende til en succesrate på 10 %.
  • Virkemidlet har eksisteret siden 2010 med en finansiering af i alt 258 yngre forskningsledere til dato.
  • Et bredt forlig blandt Folketingets partier har afsat cirka 46 millioner kroner på finansloven 2020 til Danmarks Frie Forskningsfonds karriereprogram til særligt talentfulde, yngre forskere, som er parate til at udvikle egne forskningsidéer og lede et forskningsprojekt med flere deltagere på højt internationalt niveau. Danmarks Frie Forskningsfond forhøjer den samlede pulje med cirka tre gange beløbet.
  • Danmarks Frie Forskningsfond består af 84 anerkendte forskere fordelt på fem forskningsfaglige råd. Samlet vurderer rådene cirka 3000 ansøgninger og uddeler cirka 1,5 milliarder kroner til 400-500 forskerinitierede projekter årligt. En tværfaglig formandsgruppe har foretaget den endelige bedømmelse af de 35 modtagere.

Kontakt

Lektor Selin Kara
Mail: selin.kara@eng.au.dk
Tlf.: +45 22378964