Aarhus Universitets segl

Aarhus-ingeniør hædret for affalds-forskning

En ung forsker på Aarhus Universitet arbejder på helt at eliminere affaldsproduktion i industrien for vegetabilsk olieraffinering. Det har lige indbragt ham tre internationale hæderspriser.

Priserne motiverer til at læse videre og specialisere sig yderligere inden for et felt, der har store fremtidsperspektiver, mener Jingbo Li.
Jingbo Li her sammen med Rich Barton, formand for Processing Section i AOCS, hvor fra Jingbo Li modtog en af sine tre hædersbeviser.

Affald er ikke bare affald – det er en ressource. Sådan har det været længe, og både industrien og privatlivet i Danmark er gode til at genbruge biologisk affald. Alligevel vil der altid være restprodukter fra industriproduktion, som ikke kan bruges til noget.

Eller vil der?

Ikke ifølge ingeniør og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet Jingbo Li, som forsker i fuldstændig at eliminere affaldsproduktion i industrien ved hjælp af bæredygtig og grøn teknologi. En forskning, der netop har indbragt ham tre internationale hæderspriser fra det over 100 år gamle American Oil Chemists’ Society, AOCS – verdens største organisation inden for olie- og fedtforskning.

"Jeg er meget glad for at have modtaget priserne, da det er en international anerkendelse af mit bidrag til forskningen. Og så motiverer det mig til at forske videre inden for anvendelse og genanvendelse af bioaffald," siger Jingbo Li.

Jingbo Lis prisvindende forskning har indtil videre primært foregået inden for rapsolieindustrien, hvor han ved hjælp af naturligt forekommende aminosyrer og næringsstoffer, særligt den organiske forbindelse cholin, kan omdanne ellers værdiløse affaldsprodukter til brugbare komponenter og ingredienser i fødevare- og brændstofindustrien.

På den måde omdanner han således bioaffaldet uden brug af potentielt giftige opløsningsmidler eller ikke-bæredygtige forbindelser, og processen sikrer, at der ikke dannes yderligere affald.

Forskningen foregår i øjeblikket i samarbejde med landbrugsselskabet DLG Food Oil, hvor Jingbo Li bruger sin forskning i et pilotprojekt om netop affald fra rapsolieproduktion.

Målet er at opskalere til industrielt niveau og at brede metoden ud til andre industrier for potentielt at skabe grønne, mere bæredygtige og ikke-affaldsproducerende industrier over hele verden. 

Kontakt

Lektor Zheng Guo

Ph.d.-studerende Jingbo Li