Aarhus Universitets segl

Aarhus er vært for grønne løsninger

Climate-KIC: Ingeniører kan i høj grad være med til at levere nye teknologiske løsninger i overgangen til et grønnere og mere bæredygtigt samfund.

Ib Johannsen, Lektor ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet.

Teknologi er godt, men hvis den ikke kan gøres bæredygtig og skalerbar, fungerer den ikke.

Det var budskabet i lektor ved Aarhus Universitet, Ib Johannsens, tale på mandagens Climate-KIC-event i Mejlgade, Aarhus. 

Johannsen, som er specialist i bioraffinering, startede sit oplæg ud med at præsentere sig selv som ingeniør – en gruppe mennesker, som ifølge Johannsen måske har været med til at skabe teknologierne bag en række af verdens problemer, men som i høj grad også kan "levere løsningerne i overgangen til et grønnere samfund". 

Lige netop overgang var nemlig temaet ved Climate-KIC-eventen, der løb af stablen i sidste uge. Climate-KIC er en af de tre Knowledge and Innovation Communities, som er skabt af EIT, det Europæiske Institut for Teknologi og Innovation, som igen er en organisation under EU. EIT’s mission er at skabe bæredygtig vækst, hvilket de gør ved at transformere idéer og viden om til økonomisk levedygtige produkter og services.

Innovation og effektivisering var også fokus i Johannsens tale. Ifølge ham burde vi nødvendigvis anvende træer og planter til energiproduktion, da de kan give større værdi i innovative processer til at fremstille materialer og flydende brændstoffer. For at skaffe el og varme er det bedre at "plante vindmøller og solfangere", da disse er langt mere effektive til at fange solens energi end planter.

Cirkulær økonomi var et andet key point i Johannsens tale. Han er stor fortaler for genanvendelse, og den kan også ske via CO2 i den såkaldte cirkulære bioøkonomi. Desuden skal innovatører ikke holde sig tilbage fra at tænke stort – en idé er allermest brugbar, når den kan skaleres op og bruges med høj effektivitet i praksis – et centralt tema i det nye Center for Biorefinery Technologies.

Programmet bestod af oplæg fra flere eksperter, heriblandt tidligere Europaparlamentsmedlem Anders Wijkman, der blev valgt til formand for KIC i marts. Wijkmans oplæg fokuserede især på innovation og effektivisering med udtalelsen: "Hvis der er en brydningstid for innovation, så er det nu". Innovation og transformation er løsningen på at nå 2020-målene, mener han, ikke nedskæringer.

Efter oplæggene inviterede C-KIC på en "Go Green Safari", en guidet tur af Aarhus, hvor bl.a. Navitas og Ø-haven blev fremhævet som eksempler på grønne og innovative løsninger. Herefter gik turen videre til Dome of Visions, hvor deltagerne deltog i workshops med fokus på samskabelse. Derefter gik turen til Climate Planet, hvor der blev sluttet af med en fremvisning af "Climate Planet: The Movie". 

Kontakt

Lektor Ib Johannsen
Tlf.: 2135 6050
E-mail: ibj@eng.au.dk