Aarhus Universitets segl

Luis fra Argentina – Mekanik

27-årige Luis Octavio de Cunto er fra Argentina. Han kom til Aarhus for halvandet år siden for at tage en kandidatuddannelse i Mekanik, hvor han især beskæftiger sig med simulering af strukturer og metamaterialer.


Hvorfor valgte du at tage din kandidatuddannelse på Aarhus Universitet?

Danmark var egentlig ikke min plan A. Jeg havde oprindeligt tænkt, at jeg skulle til Tyskland, for tyske universiteter er ret kendte for deres gode ingeniøruddannelser i Argentina. Men så var jeg i København i forbindelse med en rejse og fik øjnene op for, at Danmark kunne være en mulighed. I Argentina studerede jeg i Buenos Aires. Det er en kæmpe by, men jeg foretrækker noget lidt mindre og mere stille. Så jeg ansøgte om at komme til Aarhus uden jeg egentlig vidste noget om byen. Men jeg blev virkelig glædeligt overrasket over, hvor dejlig et sted, det er at bo og studere. Så jeg er ret sikker på, at at plan B faktisk endte med at være bedre end plan A.

Jeg har tidligere været på summer school i Aachen i Tyskland. De har et godt universitet, men byen er lidt kedelig. Aarhus er derimod en levende by. Der er et rigt kulturliv med mange museer og festivaller. Fx er der kunstmuseet ARoS, som har høj international klasse. Det havde jeg slet ikke regnet med. Der sker rigtig mange ting her. Noget af det, jeg allerbedst kan lide ved Aarhus, er, at selvom det er en ret lille by, så har den alt det, man forventer af en storby. Du kan finde alt, hvad du har brug for – og alt er tæt på.

Hvordan er undervisningen på Aarhus Universitet?

I Danmark har man en meget uformel omgangstone, og forholdet til underviserne på universitetet er derfor også meget afslappet. I Argentina var mine undervisere lidt mere konservative og de var lidt mere distancerede og holdte på formerne. Her i Aarhus er der ikke på samme måde et tydeligt hierarki, og man kan man altid banke på døren hos en professor. Man bliver faktisk opfordret til at komme forbi og stille spørgsmål. Det kan jeg rigtig god lide. Du ved, at underviserne altid er til at få fat i, og det er fedt!

I Argentina drejer undervisningen sig meget om at forberede sig til prøver og eksamener. Her i Danmark er fokus i højere grad på, at man faktisk skal lære noget. I Sydamerika bliver man en maskine, der består eksamener, men i Skandinavien er det vigtigere, at man undervisningen faktisk gør en klogere og dygtigere. Den tilgang kan jeg rigtig godt lide.

En af grundene til, at jeg tog til Europa, er, at jeg gerne vil have en karriere inden for forskning. Og det er der god mulighed for her. I mit hjemland er man meget optaget af, hvad det er, industrien har brug for. Det hele handler om, at du skal gøre din uddannelse færdig, så du kan få et job i en virksomhed. Her i Danmark er der afsat mange flere ressourcer til at forske, og der er derfor også bedre muligheder for fx at få finansieret en Ph.d. Så når man læser en kandidat på Aarhus Universitet får man både værktøjerne til at arbejde i industrien og til at lave uafhængig forskning, hvis det er det man vil.

Hvad synes du om Aarhus?

Aarhus er en virkelig dejlig by. Der er er mange unge og faktisk også mange internationale studerende. Det havde jeg ikke regnet med. Byen har alt: Strande, skove, parker og flot arkitektur. Jeg bor tæt på centrum, så jeg kan gå til det meste. Jeg har endnu ikke fået købt mig en cykel, men det skal jeg have gjort, for det er den måde, danskerne kommer rundt på. De cykler til alt!

Jeg spiller basketball i universitetets sportsklub. Og klubben er faktisk et lille samfund i sig selv. Vi har mange fester og middage sammen. Og selvom vi er ca. 100 medlemmer i klubben, så kender vi alle mere eller mindre hinanden. Der er både danske og internationale studerende, så træningen foregår altid på engelsk.

Du behøver ikke at kunne dansk for at klare dig i Aarhus, for alle snakker perfekt engelsk, og det gør det også nemmere at blive integreret. Hvis jeg mødes med nogle danskere, slår de automatisk over i engelsk, for de insisterer på at snakke engelsk, hvis der er en ikke-dansksproget iblandt dem. Og det er et virkeligt godt princip.

Der er mange danskere på mit hold på kandidatuddannelsen i mekanik. Det tog lidt tid, før vi begyndte at ses uden for universitet, men når først man har lært dem at kende, er de virkelig åbne og søde. Jeg kommer fra et land, hvor det sociale liv er helt anderledes. I Argentina inviterer vi dig på middag, selvom vi ikke kender dit navn – og så er vi venner med det samme. Her i Danmark er der lidt mere distance i starten, men når først man har vænnet sig til det, er det ikke noget problem.

For et par uger siden blev jeg inviteret med til en 25-års fødselsdag hjemme hos nogle af mine danske venner, og her var jeg vidne til en lidt pudsig tradition: Hvis du ikke er blevet gift som 25-årig, så bliver du bundet til en stol af dine venner, som så hælder kanel på dig. Rigtig meget kanel. Det var selvfølgelig bare for sjov. Men at jeg var blevet inviteret med til denne ret personlige begivenhed gjorde, at jeg følte mig som en af danskerne.

Vil du blive i Aarhus?

Ja, jeg kan virkelig godt lide både byen og universitetet, så min plan er at søge om en Ph.d. Og så må vi se, hvad der sker. Ellers vil jeg forsøge at finde et job her i området. Der er mange store virksomheder tæt på Aarhus, som hele tiden er på udkig efter dygtige ingeniører. Vindmølleindustrien er kæmpestor her, men der er også andre spændende virksomheder som fx Lego og Terma lige i nærheden.

Jeg vil gerne blive i Danmark, for det er et godt land. Vintrene kan være lidt kolde, men der er så mange muligheder her i Aarhus, som jeg ikke har i Argentina.