To nye målrettede specialistuddannelser skal holde Danmark i førertrøjen
Til sommer åbner Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, op for to nye civilingeniør bacheloruddannelser. Uddannelserne bliver den direkte vej for unge, der med titel som civilingeniør vil ud og gøre en kæmpe forskel på et felt, hvor Danmark ligger helt i top i verden.
Hvordan løser vi virkelighedens problemer på en bæredygtig måde?
Det er omdrejningspunktet for de to nye ingeniøruddannelser på Aarhus Universitet, Bioteknologi og Kemiteknologi; to helt centrale udviklingsområder, som verdenssamfundet satser massivt på for bl.a. at udvikle cleantech-løsninger til de betragtelige miljø- og klimamæssige udfordringer, menneskeheden i dag står over for.
Uddannelserne bliver udbudt af Institut for Ingeniørvidenskab og er 3-årige bacheloruddannelser, der giver direkte adgang til overbygningen til civilingeniør. Og der er god brug for de nye, målrettede uddannelser og de kompetencer, de giver, lyder det fra industrien:
"Vi er meget afhængige af højt kvalificerede og engagerede medarbejdere indenfor bio- og kemiteknologi. Vi er derfor glade for, at uddannelserne i disse fagområder i regionen får en yderligere opgradering gennem de nye tiltag på Aarhus Universitet," siger Ib Winckelmann, projektleder i forsknings- og udviklingsafdelingen hos FMC, som er en af Danmarks største kemiske produktionsvirksomheder.
Han peger eksempelvis på virksomhedens helt nye forskningsområde, Biosolutions, som omhandler bæredygtig landbrugsforskning – et område, der er kommet enormt global fokus på inden for de seneste år:
"Her udnytter vi de allermest moderne mikrobiologiske metoder, og vi får brug for den slags specialister i særligt bioteknologi til at få omdannet laboratorieforskningen til produkter til brug i landbruget."
Han bakkes op af Ole Sinkjær, afdelingschef i den over 100 år gamle, internationale rådgivende ingeniørvirksomhed Krüger, som fortæller, at industrien har et stort behov for den procesforståelse, man får med som netop civilingeniør:
"Vi har brug for procesfolk, som samtidig har et innovativt gen, og det er typisk sådanne specialkompetencer, man får på en civilingeniøruddannelse. Det er meget relevant med de nye uddannelser, for det giver yderligere specialiserede ingeniører, som vi kan bruge i vores udviklingsområder," siger Ole Sinkjær og peger bl.a. på virksomhedens nye fyrtårnsprojekt, Billund BioRefinery, som officielt åbnede den 8. juni, og som skal vise vejen frem for dansk cleantech:
"Her er der brug for en detailviden, som netop kan opfyldes af de kompetencer, de nye uddannelser giver."
De nye uddannelser kombinerer elementer af henholdsvis matematik, fysik, kemi, biologi og molekylærbiologi med ingeniørvidenskab og tilbyder undervisning på et højt internationalt niveau. Uddannelserne giver stærke kompetencer til at arbejde med forskning, udvikling, innovation, rådgivning og ledelse i en lang række industrier i både Danmark og udlandet.
"Civilingeniører er i høj kurs i erhvervslivet og nødvendige for at understøtte samfundets vækstbehov, og disse nye uddannelser er den direkte vej til en højt specialiseret karriere inden for natur- og ingeniørvidenskab. Vi ser frem til at åbne uddannelserne op til sommer og glæder os til at tage imod målrettede og dygtige studerende, som har den rette ildhu og det rette gå-på-mod, der skal til for at gennemføre en civilingeniøruddannelse," siger leder af Institut for Ingeniørvidenskab ved Aarhus Universitet, Thomas Skjødeberg Toftegaard.
Bacheloruddannelserne i Bioteknologi og Kemiteknologi er teknisk videnskabelige grunduddannelser, som varer tre år og udgør første del af den femårige civilingeniøruddannelse i Kemi og bioteknologi.
Yderligere information om uddannelserne kan findes her og her.
Kontakt:
Uddannelsesansvarlig for Kemiteknologi og Bioteknologi, lektor Maibritt Hjort