Aarhus Universitets segl

Tillykke til stort hold nye diplomingeniører

Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet kunne fredag d. 31. januar lykønske 400 nye diplomingeniører.

Aarhus Universitet siger farvel til 400 nyuddannede diplomingeniører. Mange har allerede fået job, og mange skal læse videre til civilingeniører. På billedet ses dimittender fra Informations- og kommunikationsteknologi (Softwareteknologi). (Foto: Henrik Olsen)
Tillyke til Sara Hørlück, Anna Bøje Pedersen og Mia Louise Møller Hall (th) - alle nyuddannede diplomingeniører i Bygning. (Foto: Henrik Olsen)
Jens Kruse, nyuddannet diplomingeniør i Maskinteknik, med sin lille familie. Han skal læse videre til civilingeniør i Mekanik (Foto: Henrik Olsen)
De nye ingeniørdimittender og deres familier fyldte godt op i Aarhus Domkirke (Foto: Henrik Olsen)
Mikkel Bay Andreasen (tv) og Rasmus Jakobsen er nogle af samfundets mest efterspurgte dimittender. De er diplomingeniører i Elektrisk Energiteknologi, og håber de kan være med til at transformere vores energiforsyning i de kommende år. Først skal de læse videre på specialiseringen til Forretningsingeniør (Foto: Henrik Olsen)

Feststemning, musik, håndtryk på række, skåltaler og bobler var på programmet fredag, da Aarhus Universitet kunne sige tak for indsatsen og tillykke til et kæmpe hold nybagte diplomingeniører.

Dimissionshøjtideligheden fandt sted på Navitas og i skibet på Danmarks største kirkebygning, Aarhus Domkirke. 

Her benyttede direktør for Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Conni Simonsen muligheden for at minde de unge mennesker og deres nærmeste om det store ansvar, der følger med ingeniørtitlen:

”Man kan godt blive bekymret, når man hører om de store globale udfordringer, vi som verdenssamfund står overfor. I jeres tid som ingeniørstuderende, tror jeg, rigtig mange danskere har fået FN's Verdensmål ind på rygraden. Vi tænker på klimaforandringer, fødevaremangel, adgang til rent drikkevand og folkesygdomme, og vi ved godt, at det er teknologi, der skal sikre en bæredygtig global udvikling. Derfor kigger vi også på jer. Jeg kigger på jer. Og jeg er fortrøstningsfuld.  Jeg ved, at I som ny generation af ingeniører bærer et enormt stort ansvar med jer ud i jeres arbejdsliv, og jeg ved også, at I har alle de forudsætninger, der skal til for at kunne gøre en reel forskel. Det har I vist allerede, imens I var studerende.”  

LÆS MERE om diplomingeniøruddannelser på Aarhus Universitet

Mange åbne døre
Hun ønskede alle de nybagte diplomingeniører held og lykke med det næste kapitel i livet, som for nogle betyder starten på en erhvervskarriere, og for andre starten på en civilingeniøroverbygning eller et iværksættereventyr:

”Som I står her og alle eksamener er i hus, så ligger verden åben for jer. I har haft næserne nede i bøgerne og er blevet dygtige teoretikere. Men I har også lært at bruge jeres viden til at løse konkrete problemer, når I har lavet projektarbejde, knoklet i værkstederne og laboratorierne og været i praktik. Derfor er I også i høj kurs på arbejdsmarkedet allerede som nyuddannede. Jeg ved, at mange af jer vil grave dybere ned i nogle fagligheder og læse videre til civilingeniører og måske gå forskervejen. Og jeg ved, at en del af jer allerede har startet egen virksomhed eller er på trapperne til at gøre det. Uanset, hvilken sti I vælger at betræde, så har I med jeres diplomingeniøruddannelse et stærkt fundament at bygge på.”

Nyuddannede vil skabe forandringer
Sara Hørlück er nyuddannet diplomingeniør i Bygning, og hun har valgt at takke ja til et job i Niras A/S, hvor hun skal arbejde med at projektere veje.

”Det har været 3½ meget gode og lærerige år, og nu glæder jeg mig rigtig meget til at komme i gang,” siger hun.

Studiekammeraten Anna Bøje Pedersen har valgt at gå iværksættervejen. Hun har i sit diplomingeniørprojekt arbejdet med at bruge rodnettet fra en særlig svamp til forskellige nye typer af materialer til byggesektoren. Nu vil hun arbejde videre med at udvikle et bæredygtigt alternativ til flamingo og akustikplader. 

”Som bygningsingeniører er vi så vant til at tænke i beton og stål. Jeg vil gerne beskæftige os med noget nyskabende og eksperimentere med at udvikle et 100 procent bæredygtigt materiale. Det er vigtigt for mig at være med til at præge en ny byggekultur med respekt for klimaet og naturens resurser.” siger hun. 

LÆS OGSÅ: Svampe forvandler restaffald til byggemateriale

Jens Kruse er en af de mange nyuddannede diplomingeniører, der skal læse videre til civilingeniør. Han har læst Maskinteknik, og også han er igennem sin studietid blevet optaget af bæredygtighedstemaet.

”I mit diplomingeniørprojekt har jeg arbejdet med at bygge en drone til klimaforskningen. Den kan filme gletsjere og dermed overvåge afsmeltningen af is. Jeg vil rigtig gerne skabe mig en karriere, hvor jeg kan bidrage til, at vi opnår et mere bæredygtigt samfund, hvad enten det er miljøforskning eller udvikling af nye energiformer,” siger han.

LÆS OGSÅ: Dokumentarfilm går tæt på studerendes arbejde med isforskning

Mikkel Bay Andreasen og Rasmus Jakobsen går med deres eksamensbevis som diplomingeniører i Elektrisk Energiteknologi en fremtid i møde, hvor de skal arbejde med grøn omstilling, og det ser de frem til: 

 

"Vi har knoklet for at kunne stå her i dag og lagt mange timer i studierne. Vi kan se frem til et arbejdsliv, hvor vi kommer til at bidrage til en historisk stor transformation af vores energisystem, og det har da været en motivation for os hele vejen igennem," siger Mikkel Bay Andreasen. 

 

"Sammen kan I skubbe grænser"

På den måde er der ikke langt fra de nyuddannedes ambitioner og de opfordringer, dagens gæstetaler havde med til dem.  

Casper Hansen er tidligere diplomingeniørstuderende. For seks år siden stiftede han sammen med en studiekammerat robotvirksomheden Technicon, hvor han i dag er administrerende direktør.

”Der er så meget brug for jer. Der er så mange døre åbne. Lov mig, at vi vil søge mening og retning i det, I beskæftiger jer med, og værn om jeres nysgerrighed. Når nogen spørger, hvad I vil, så svar, at I vil gøre en forskel. Det kræver mod, men hold fast i viljen til at skabe positive forandringer. Sammen kan I som ingeniører skubbe grænserne for det mulige.”