Aarhus Universitets segl

Tak for denne gang: Endnu et hold af Danmarks mest eftertragtede forlader universitetet

"Man bliver bombarderet med beskeder fra virksomheder og headhuntere, som gerne vil have fat i dig," lyder det fra en af de mange nye civilingeniører, der torsdag dimitterede fra Aarhus Universitet.

"Jeg er enormt glad for, at jeg valgte at blive civilingeniør. Det er jeg stolt af. Det viser, man kan. Det viser, at man har viljen, og at man er dedikeret." Sådan lyder det fra en af de mange nye civilingeniører, der dimitterede fra Aarhus Universitet torsdag. Foto: Jesper Bruun

Auditoriet på Navitas, Aarhus Ø, var fyldt til bristepunktet med glade ansigter, da et nyt kuld civilingeniører dimitterede fra Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, torsdag den 24. januar.

Og der er god grund til den fornøjede stemning, for de mange unge mennesker bliver nu lukket ud til en verden, der i den grad higer efter højtuddannede, tekniske specialister.

"Som civilingeniører er døren åben for jer overalt i verden, hvor I måtte tage hen. Verdenssamfundet har et kolossalt behov for jeres højteknologiske knowhow, for manglen på ingeniøren i dag er større end nogensinde," lød det fra Thomas Toftegaard, institutleder på Institut for Ingeniørvidenskab.

En halv mio. om året

Den seneste fremskrivning fra Ingeniørforeningen, IDA, viser således, at Danmark kommer til at stå over for massiv mangel på højtuddannet teknologisk arbejdskraft i 2025. Landet vil således mangle knap 7.000 ingeniører på trods af, at optaget på landets ingeniøruddannelser er steget kraftigt de senere år.

"Det er ingen hemmelighed, at det er en vigtig opgave for os at sætte flere civilingeniører i verden. I er og vil altid være vores fornemmeste ambassadører udadtil, og derfor håber vi, at I vil være med til at fortælle historien om jeres tid her på Aarhus Universitet. Det er simpelthen nødvendigt, hvis vi skal have ingeniører nok til fremtidens samfund," lød det videre fra Thomas Toftegaard.

(Artiklen fortsætter under billedet)

"I er og vil altid være vores fornemmeste ambassadører," lød det bl.a. fra institutleder Thomas Toftegaard til dimissionen torsdag den 24. januar. Foto: Henrik Olsen.

Ingeniørmanglen kan ligeledes ses på lønstatistikken, hvor nyuddannede civilingeniører har taget et usædvanligt lønhop over de seneste år.

Den vejledende minimalløn for en nyuddannet civilingeniør er således i dag 39.800 kr. om måneden, og efter nogle år på arbejdsmarkedet runder den et gennemsnitligt niveau på 60.000 kr.

Altså knap en halv mio. kr. årligt for en nyuddannet.

Stolt, viljestærk og dedikeret

En af dem, der har mærket ingeniørmanglen på studiet, er 25-årige Christian Graabæk. Han dimitterede torsdag og er nu nyuddannet civilingeniør inden for computerteknologi. Og selvom han faktisk fik job for hele to år siden, dengang han startede på sin kandidat, har han virkelig kunne mærke virksomheder fra hele landet trække ham i blusen:

"Man bliver bombarderet med beskeder på bl.a. LinkedIn fra virksomheder og headhuntere, som gerne vil have fat i dig. Jeg har fået mindst 15 jobtilbud den sidste uge. Det er helt vildt," siger han.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Christian Graabæk modtager her sit eksamensbevis til dimissionen. Inden længe rejser han 7 måneder til Australien, men jobbet tager han da med. Foto: Henrik Olsen.

Og selvom Christian nu tager syv måneder med kæresten til Australien, følger jobbet bare med. Det betyder meget for ham, at han får den mulighed på trods af, at han er helt nyuddannet.

"Jeg er enormt glad for, at jeg valgte at blive civilingeniør. Det er jeg stolt af. Særligt de sidste to år har jeg rykket mig virkelig meget. Og det betyder bare noget, den der vished om, at man har taget en lang videregående uddannelse. Det viser, man kan. Det viser, at man har viljen, og at man er dedikeret," siger han. 

En perlerække af aha-oplevelser

En anden dimittend, der er på vej ud i erhvervslivet nu, er 28-årige Alissa Jørgensen. Hun er netop blevet færdig som civilingeniør i kemi- og bioteknologi, og vil gerne arbejde med oprensning af mikroplast i spildevandsanlæg. 

For hende har vejen gennem kandidatstudiet været "en perlerække af aha-oplevelser", og hun overvejer faktisk at gå forskervejen:

"Hvis der dukker et spændende projekt op, kunne jeg godt finde på det, og der foregår rigtig mange interessante ting på universitetet, så man ved aldrig."

(Artiklen fortsætter under billedet)

Alissa Jørgensen dimitterede også torsdag. Hun er nu civilingeniør i kemi- og bioteknologi, og den viden, hun har opnået gennem de sidste mange år, vil hun nu tage med sig ud i verden. Foto: Henrik Olsen. 

LÆS OGSÅ: Forskerteam efterligner naturen i projekt, der skal gøre den kemiske industri 100% grøn

Lige nu søger hun dog job i det private - meget gerne jobs, hvor man kommer ud i verden:

"Jeg vil rigtig gerne ud og rejse - ud og bruge min uddannelse til gavn for andre samfund. Jeg har lige søgt et job, hvor man har 120 rejsedage om året, og det, synes jeg, lyder meget spændende og tillokkende."

At komme ud i verden som ingeniør er der heldigvis rig mulighed for. Og kemi- og bioteknologi er begge områder, der både nu og i fremtiden har kolossal betydning for, at menneskeheden kan løse nogle af de meget store problematikker, vi står over for. 

Aarhus Universitet siger tusind tak til dimittenderne. Vi har været glade for at have jer alle sammen, og vi håber alt godt for jer i fremtiden.


Læs mere om civilingeniøruddannelser på Aarhus Universitet her.