Aarhus Universitets segl

Studerende vinder VM i robotdesign med autonom polarbåd

En gruppe ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet vinder verdens største internationale konkurrence i robotdesign i Texas.

De fire diplomingeniørstuderende og deres vejleder ingeniørdocent Claus Melvad (i midten) til præmieoverrækkelse i Texas. (Foto: National Instruments)

Med den autonome polarbåd ARCAB har Aarhus Universitet sikret sig en fornem førsteplads blandt 150 finalister i dette års verdensmesterskab i robotdesign.

I går fik de overrakt den fornemme pris ”People’s Choice” ved et storstilet award show i Texas.

Polarbåden er designet til ekspeditioner i iskoldt hav. Den kan blandt andet måle vanddybde, saltindhold, marinevækst og strømningsforhold med meget stor præcision og dermed hjælpe forskerne til at udvikle bedre klimamodeller.

LÆS MERE i bagrundsartiklen: Autonom båd logger data fra Ishavet

Se videoklip fra overrækkelsen her.

Studerende i sejrsrus

Det er Alexander Fürsterling, Simon Sejer Pedersen, Mathias Skovby og Lasse Vesterled – alle fra diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet – der står bag både design, konstruktion og programmering af ARCAB.

De har udviklet båden i forbindelse med et semesterprojekt til universitetets klimaforskere på Arctic Research Centre, og VM-sejren kommer som en overraskelse for dem.

”Vi er selvfølgelig begejstrede. Det havde vi slet ikke regnet med. Vi er bare studerende, og vi har dystet med nogle af de helt store tech-virksomheder og eliteuniversiteter i verden. Det er selvfølgelig vildt fedt at få anerkendelse for noget, man har lagt så mange kræfter i. Men allermest er vi glade for, at vi har fået lov til at samarbejde med universitetets klimaforskerne, og at det er lykkedes for os at gøre dem klogere på konsekvenserne af den globale opvarmning,” siger Mathias Skovby, diplomingeniørstuderende ved Aarhus Universitet.

LÆS MERE OM DIPLOMINGENIØRUDDANNELSEN I MASKINTEKNIK

De danske studerende vinder over en lang række internationale virksomheder som for eksempel Samsung, Mazda, Volvo og Collins aerospace i kategorien Global Engineering Impact.

Desuden løber de med en flot andenplads i årets Student Design Competition for it- og ingeniørstuderende fra universiteter over hele verden.


Hattrick til Aarhus Universitet

Både National Instruments, de mange deltagende virksomheder og universiteter samt pressen retter nu blikket imod Aarhus.

For med de flotte placeringer i 2019 er det tredje år i træk, at Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet løber med globale finalepladser, og det er ikke sket før i konkurrencens historie.

LÆS OGSÅ ARTIKLEN: Studerende høster international hæder for undervandsrobot

Og hvad er det så, de kan, de aarhusianske ingeniørstuderende? Det spørgsmål stiller blandt andre de amerikanske TV-medier og National Geographic i de mange interviews efter showet.

Til det svarer ingeniørdocent ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, Claus Melvad:

”Vi lærer vores studerende at anvende deres viden på rigtige problemer og skabe innovative løsninger. Vi giver dem mulighed for at arbejde med teknologi, der gør en forskel, og vi har ingen skuffeprojekter eller tænkte cases. I det her tilfælde har den autonome båd for eksempel allerede gennemført en polarekspedition og skaffet ny viden om klimaforandringerne. Det giver en enorm stor motivation for at dygtiggøre sig og yde en indsats, når de studerende kan se, at deres indsats har betydning,” siger han.

Aarhus Universitet har i forbindelse med verdensmesterskaberne desuden modtaget særprisen Excellence in Student Innovation.

Oplev den autonome polarbåd ARCAB på ekspedtion i Ishavet i videoen her

 

KONTAKT

Claus Melvad, ingeniørdocent, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Lasse Vesterled, ingeniørstuderende, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet lassevesterled@gmail.com