Rekordmange virksomheder leder efter ingeniørpraktikanter
Knap 140 virksomheder var med, da efterårets praktikdage blev afholdt på AU Engineering. ”En fantastisk mulighed for at møde de studerende,” lød det fra erhvervslivet.
Der er rift om Aarhus Universitets 4.000 ingeniørstuderende. Det mærker man i særdeleshed til de såkaldte praktikdage (P-dage og Praktikmatch), hvor virksomheder fylder universitetets gange op med farverige stande, slik og kage og gode praktikmuligheder forsøger at fange de mange studerendes opmærksomhed.
Den 25. september og den 4. oktober løb praktikdagene af stablen ved universitetets ingeniørinstitutter, og i alt 136 virksomheder – der talte både globale tech-giganter og små startups – deltog over de to dage for at præsentere konkrete praktik- og projektmuligheder til ingeniørstuderende inden for bl.a. bygningsdesign, softwareteknologi, elektrisk energiteknologi og maskinteknik.
"For os er dagene en fantastisk mulighed for at møde de studerende og præsentere vores arbejde. Vi har stor respekt for de studerendes input, og vi ser frem til også at lære af dem. Samtidig får de mulighed for at dykke ned i et spændende felt og få faglig støtte og sparring,” lød det fra it-specialst Brian Danielsen, der repræsenterede Det Uafhængige Tilsyn med Bevismidler og Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som for første gang deltog i arrangementet.
Den rådgivende ingeniørvirksomhed Sweco var ligeledes til praktikdag og håbede på at få fingre i en eller flere praktikanter, der havde lyst til at specialisere sig i infrastruktur:
”Vi skal jo gøre os attraktive og forsøge at få en praktikant. Når jeg taler med de studerende, gør jeg meget ud af at sige, at hvis de ikke vælger mig som praktiksted, så har de ikke valgt mig fra. De kan altid kontakte mig senere,” sagde personaleleder Stinne Grøndal fra Sweco.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Innovation, vækst og karriere
Praktikdagene er tilbagevendende begivenheder, der har til formål at matche ingeniørpraktikanter med tech-virksomheder.
Det er uformelle arrangementer, som skal give diplomingeniørstuderende mulighed for at møde virksomheder, inden de skal i praktik eller skrive bachelorprojekt. Dagene fungerer som en slags platform, hvor de besøgende virksomheder præsenterer aktuelle udfordringer og får nye perspektiver fra studerende, der kommer med frisk viden fra deres uddannelse.
Det er med til at skabe innovation og vækst i små og store, både offentlige og private virksomheder.
Og for de studerende repræsenterer praktikdagene første skridt i karrieren. Mødet med virksomhederne giver mulighed for at få indsigt i konkrete opgaver og udfordringer, de kan blive en del af i fremtiden, og samtidig får de studerende værdifulde kontakter, som kan lede til praktikpladser.
“Jeg håber at finde en virksomhed hvor jeg kan udfolde mig mere end semesterprojekterne giver mulighed for. Jeg vil gerne være en del af et større projekt og føle, at jeg har en vigtig rolle,” sagde ingeniørstuderende Jonas Just Hansen, som læser elektrisk energiteknologi på 4. semester. Han leder efter praktikplads til næste semester og drømmer om at få lov til at anvende det, han har lært på studiet, i en større kontekst.
Sundhedsteknologistuderende på 3. semester, Therese Cecilie Mørup Kjeldsen var også mødt op for at tale med virksomhederne, selvom hun ikke står lige for at skulle i praktik, og hun blev overrasket over, hvor mange virksomheder der gerne ville tale om fremtid med hende som sundhedsteknologistuderende:
”I dag har jeg talt med flere it-virksomheder, som også har praktikpladser til sundhedsteknologistuderende, så jeg er positivt overrasket over, hvor mange muligheder der er åbne for mig,” sagde hun.
Praktikpladser fører til faste ansættelser
For Stinne Grøndahl er praktikken guld værd for virksomhederne, men også meget vigtige for de studerende, der skal lære at begå sig på en arbejdsplads og prioritere i opgaverne:
”Jeg synes, vi kan give dem en robusthed. Praktikanterne er sindssygt dygtige rent fagligt. Men de skal ud og mærke, hvad det vil sige at være et sted med kolleger, projektledere, ledere og kunder? De kommer til at sidde med projekter og opleve, at det ikke altid går lige efter bogen, eller at man har flere deadlines samtidig. Hvordan prioriterer man så, og hvordan får man kommunikeret, hvis man ikke kan nå det?” sagde hun.
For prodekan for uddannelse på Aarhus Universitets Faculty of Technical Sciences, Finn Borchsenius, er dagene en god mulighed for at hilse på de mange virksomheder, netværke og en øjenåbner for, hvor eftertragtede landets ingeniørstuderende er:
”Det er skønt at være vidne til dialogen imellem de studerende og virksomhederne. Mange samtaler fører til praktikpladser, som med tiden kan blive til lange ansættelsesforhold. Det var interessant at se og høre, hvordan virksomhederne med forskellige greb forsøger at fange de studerendes interesse,” sagde han.
Praktikdagene løber af stablen to gange om året, i forået og efteråret, og foregår på Navitas på Aarhus Ø og på Katrinebjerg. De tre ingeniørinstitutter, der til sammen står for dagene er: Institut for Elektro- og Computerteknologi, Institut for Mekanik og Produktion og Institut for Byggeri og Bygningsdesign.