Aarhus Universitets segl

Ny professor forudsiger en total grøn omstilling af vores industri

Den globale økonomi står midt i en buldrende industriel revolution drevet af digitalisering, og det giver virksomhederne nye teknologiske muligheder for at accelerere den grønne omstilling. Krig, pandemi og klimavækkelse kan måske få det til at ske hurtigere, end vi havde regnet med.

Charles Møller skal stå i spidsen for en ny videnskabelig satsning inden for digital produktion ved Aarhus Universitet. (Photo: Charles Møller, privat)

Industri 4.0 er den blevet døbt – den fjerde industrielle revolution. Og man kan kende den på, at den er baseret på digitale teknologier, der udvikler sig eksponentielt.

”I praksis betyder det, at forandringerne er ustoppelige og langt mere gennemgribende end de industrielle revolutioner, vi allerede har lagt bag os,” siger Charles Møller, der er ny professor ved Institut for Mekanik og Produktion på Aarhus Universitet.

Skræmmende? Måske. Men hvis virksomhederne forstår at udnytte forandringens muligheder, kan de bane en ny vej for en bæredygtig fremtid. Og vinduet, hvor de kan gøre det er lige nu, lyder det fra professoren.

Han mener, at virksomhederne har travlt, og selvom det kan være en dyr fornøjelse at træde ind i industri 4.0, så tyder al forskning på, at investeringer i smart produktionsudstyr, robotteknologi, software, sensorer og kunstig intelligens blive afgørende for deres eksistensgrundlag om blot få år.

”Flere virksomheder skal indse nødvendigheden af at investere i en digital acceleration af den grønne omstilling. Og de skal gøre det nu. Vi er på vej imod en helt ny industriel virkelighed, og de kommende år vil blive et udskilningsløb. De globale vindere vil være dem, der forbereder sig på at høste teknologiens grønne potentialer,” siger han.

De digitale kræfter ændrer alt

Charles Møller forsker i automatisering, smarte fabrikker og digital produktion, og han er en af landets førende eksperter i samspillet mellem teknologi, drift og ledelse. I sin videnskabelige karriere har han samarbejdet med hundredvis af virksomheder og kender derfor konsekvenserne af digitaliseringen for industrien indefra.

”I disse år smelter den fysiske industri sammen med den digitale verden, og i mange tilfælde har de nye teknologiske muligheder ikke alene fornyet virksomhedernes måder at producere på, men også selve kernen i deres forretningsmodeller. Faktisk vil jeg sige, at det måske er på tide, at vi redefinerer vores opfattelse af, hvad en produktionsvirksomhed er. En fabrik er ikke længere en fabrik i ordets oprindelige forstand. Det er en værdikæde, som er bundet sammen af IT, og værdi skal forstås i et livscyklusperspektiv," siger han.

Digitaliseringen har altså fuldstændigt ommøbleret moderne industrier, og vi har kun set begyndelsen, mener professoren:

”Vi er vant til at tænke på industri 4.0 som noget med robotter, der gør fabriksarbejderen arbejdsløs. Men forandringerne siver nu hele vejen igennem til topledelsens funktioner, for virksomhederne har pludselig et helt nyt grundlag for at arbejde med viden og for at træffe forretningsbeslutninger. Det hele vil i de kommende år blive baseret på big data, og anvendelse af data vil blive selve omdrejningspunktet for moderne produktion.”

Krisernes vindere og tabere

Corona-pandemien, som ramte verden i 2020, konfronterede erhvervslivet med den største økonomiske krise i nyere historie. Et par år senere kom krigen i Ukraine og den efterfølgende forsynings- og energikrise, som vi står midt i nu. Det har tvunget virksomheder på tværs af sektorer til at tænke nyt, og det har for alvor sat skub i den globale digitalisering af vores industrier, siger Charles Møller:

”Vi kan se, at de virksomheder, som har en høj grad af digitalisering også er dem, som har klaret sig bedst igennem de to kriser. Hvorfor? Fordi de kan handle på data, gennemskue de globale systemer, afprøve scenarier og reagere hurtigt. De er simpelt hen mere robuste.”

Og det er de samme virksomheder, som lige nu fører an i den grønne omstilling.

For digitaliseringen sætter nemlig skub til bæredygtige transformation af vores industrier, forklarer professoren. Det er siamesiske tvillinger eller to sider af samme mønt. Begrebet hedder Twin Transition, og EU investerer lige nu milliarder i både forskning og udvikling inden for området.

”Den digitale revolution driver grøn omstilling. Adgangen til data har skabt nye muligheder for at gøre en indsats i forhold til klima og miljø, og nye politiske reguleringer har sammen med en voksende klimabevidsthed blandt forbrugere givet virksomhederne en grøn bundlinje, som de skal til at navigere efter,” siger Charles Møller.

En total grøn omstilling kan være på vej

Charles Møller ser derfor et lys i dette årtis globae kriser. Han peger på, at den nye spilleplade, som virksomhederne har fået på baggrund af klimakrise, pandemi og krig, kan blive starten på en total grøn forvandling af vores industrier.

”Vi har adgang til nye eksponentielle vækstteknologier, vi har en hyper-forbundet verden og et sæt af historiske omstændigheder, der kalder på en omstilling af vores traditionelle industrier. Set i et videnskabeligt perspektiv er det et åbent vindue til at skabe de store forandringer, som den grønne omstilling kræver,” siger han.

Han forventer, at vejen til en bæredygtig fremtid i meget høj grad vil gå igennem samarbejde. Industri og universiteter skal endnu tættere på hinanden i arbejdet med at udvikle og implementere digital produktion, og virksomhederne skal indstille sig på nye typer af symbiotisk samarbejde omkring forsyningskæder, råvarer, upcycling og energi.

"Vi er vant til at tænke lineært omkring produktion som noget, der foregår på en fabrik, hvor vi tager råvarer ind, bearbejder dem og sælger dem til en højere pris, og det er altså en forestilling, der hører til i et kapitel i industrihistorien, som slutter meget snart. Vi kigger frem imod et scenarie, hvor al vækst i samfundet og alle industrielle processer og produktionsmetoder vil blive afkoblet fra brug af råstoffer og CO2-udledning i en fuldt bæredygtig cirkulær økonomi. Det er noget, vi har talt om i mange år, og lige nu har vi chancen for at realisere det,” siger Charles Møller.

Charles Møller tiltrådte stillingen som professor ved Institut for Mekanik og Produktion på Aarhus Universitet d. 1. marts 2023. Han skal stå i spidsen for en ny videnskabelig satsning inden for digital produktion.


PROFESSOR CHARLES MØLLER

Aarhus Universitet har en ambition om at udvikle et nyt strategisk initiativ inden for digital produktion og smarte fabrikker, og Charles Møller skal stå i spidsen for dette.

Charles Møller kommer fra en stilling som professor ved Aalborg Universitet og forsker i samspillet mellem drift og informationssystemer i industrien med fokus inden for teknologi, processer og ledelse. Hans nuværende forskningsområder inkluderer ERP/MES-systemer, IT/OT-integration, udvikling af digitale forsyningskæder, smarte fabrikker og smart produktion.

Charles Møller var med til at etablere Manufacturing Academy of Denmark (MADE), og har siden været aktiv i organisationen og dens aktiviteter.

Han er desuden tilknyttet det regionale EU-program Innovation Factory North, som har til formål at øge digitaliseringen i små og mellemstore danske virksomheder.

Charles Møller har en ingeniørbaggrund med en M.Sc. (Electrical Engineering) fra Danmarks Tekniske Universitet og en ph.d.-grad (Industrial Engineering) fra Aalborg Universitet.

Kontakt

Charles Møller, professor, Institut for Mekanik og Produktion, Aarhus Universitet