Ingeniørspirer kigger velfærdsvirksomheder over skulderen
”Det er rart at komme ud og få set og rørt ved de ting, der bliver lavet lige nu, og se hvad der er fokusområdet for sundhedssektoren lige nu,” lyder det fra flere studerende til årets CareWare-konference hos AU Engineering.
Edisonbygningen, Aarhus Universitet. En lunken byge ruller ind over området og intensiverer duften af forår i luften. Indenfor summer det af liv. Hundredvis af mennesker flokkes rundt om 16 stande, hvor velforberedte virksomheder inden for rehab- og medicobranchen fortæller om deres velfærdsprodukter – den nyeste teknologi.
Virksomheden Aabentoft, som siden 1980’erne har udviklet special- og totalløsninger, bl.a. inden for kognitive og kommunikative hjælpemidler, er én af de mange virksomheder, hvis stand pryder gangene i universitetsbygningen til dette års CareWare-konference. Her står bl.a. Marlene Paulli Rasmussen og fortæller om et af virksomhedens nyeste produkter, MEMOplanner; en visuel og digital aktivitetskalender udviklet til personer med kognitive vanskeligheder.
”Konferencen er en god mulighed for at møde vores kunder, f.eks. kommuner og terapeuter, som der kommer rigtig mange af de her dage,” fortæller hun.
Marlene Paulli Rasmussen (th) fra Aabentoft. Foto: AU Engineering.
Det handler om velfærd: Et udtryk, der ofte bliver benyttet i politikerflæng, men som handler om meget mere end økonomi og varme hænder. Det handler nemlig også om ny teknologi, der kan hjælpe på helt nye og andre måder, end hvad der tidligere var muligt. Det er lige præcis en af grundene til, at Aabentoft i dag viser sine produkter frem.
Ved siden af Aabentoft har virksomheden Tiimo sin stand. Her står Melissa Azari, som har stiftet virksomheden, der har udviklet app’en af samme navn. App’en er en visuel strukturapp til smarte ure designet til børn og unge med behov for ekstra struktur og forudsigelighed i deres hverdag. Også her bliver der fremvist produkter:
”Vi er rigtig glade for at være blevet inviteret med. Vi møder de kunder, som faktisk køber vores produkter. Det er en god mulighed for at få en dialog med dem og høre hvilke udfordringer, de har, og hvordan de kan bruge vores produkt i deres hverdag,” siger hun.
Der er fyldt op på gangene i Edisonbygningen på Aarhus Universitet til årets CareWare-konference. Foto: AU Engineering.
Rart at se den nye teknologi
Men konferencen er dog meget mere end fremvisning af ny velfærdsteknologi for kommuner og institutioner. Fremtidens sundhedsteknologi bliver nemlig i høj grad skabt af de ingeniørstuderende, der hver dag har sin gang i bygningen. Det forklarer lektor og uddannelsesleder på Sundhedsteknologi, Bente Besenbacher:
”Alle virksomhederne er potentielle praktiksteder for vores studerende, og derudover kommer der mennesker fra kommuner og institutioner, som også er potentielle arbejdssteder for dem. Det er virkelig en konference, vores studerende ser frem til og noget, jeg anbefaler man deltager i.”
Blandt de mange hundrede gæster viser ingeniørstuderende rundt, og her mærker man tydeligt engagementet og entusiasmen ved at møde potentielle fremtidige arbejdsgivere.
”De virksomheder, som kommer her, viser den nyeste teknologi på området frem. Og det er rart at komme ud og få set og rørt ved de ting, der bliver lavet lige nu, og se hvad der er fokusområdet for sundhedssektoren lige nu,” siger Sofie Francke Riisberg, som læser til sundhedsteknologiingeniør på fjerde semester.
Åbenlys mulighed
Næste semester skal hun og hendes studiekammerater i praktik, så der er god grund til at holde øjne og ører åbne for indtryk.
”Jeg ser frem til at komme ud og prøve det, vi har lært. Bruge den viden og se, hvad det egentlig er, vi kan ude på arbejdsmarkedet. Være en del af den verden, vi har hørt så meget om,” fortæller Sofie Nielsen, som ligeledes læser til sundhedsteknologiingeniør.
16 velfærdsteknologi-virksomheder lagde turen forbi AU Engineerings lokaler i Edisonbygningen. Foto: AU Engineering.
Længere henne af gangen står Mikkel Sørensen. Han er projektleder ved softwarevirksomheden Sekoia, der udvikler digitale værktøjer til plejesektoren. Han er uddannet sundhedsteknologiingeniør fra Aarhus Universitet, og han kan godt huske, dengang han selv deltog i CareWare-konferencen.
Han nikker genkendende til, at det er en åbenlys mulighed for både virksomheder og studerende og understreger, at praktikken er vigtig. Han kom selv i praktik hos Sekoia under sin studietid, og det gav efterfølgende anledning til studiejob og siden fuld tid som ingeniør:
”Det var jo noget af det, jeg stod og kiggede på dengang, så det er sjovt for mig nu, at jeg er kommet til at arbejde med lige det.”