En verden af muligheder med printet elektronik i Danmark
Shweta Agarwala, uddannet civilingeniør fra Nanyang Technological University i Singapore og ph.d. i electronics engineering fra National University of Singapore, er ny adjunkt på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. Hun forsker i at printe elektronik – med særligt fokus på nye teknologiske løsninger til sundhedssektoren.
I juli 2011 lykkedes det en gruppe forskere fra MIT, Massachusetts Institute of Technology, at printe fotovoltaiske celler, eller solceller, på papir. Præstationen var en åbenbaring inden for printet elektronik – en teknologi, der ellers har eksisteret i over et halvt århundrede.
Pludselig blev der åbnet op for et helt nyt marked, der ellers før var dyrt, besværligt og utilgængeligt. Og sådan spås printet elektronik en stor fremtid inden for en lang række andre anvendelsesmuligheder, mener adjunkts Shweta Agarwala, som har forsket i teknologien i årevis i Singapore, og som nu har taget sin ekspertise med til Aarhus Universitet.
”Når man går på apoteket i dag, kan man købe et plaster eller nogle hovedpinepiller eller en graviditetstest. Men du har ingen mulighed for at finde ud af, om du lider af eksempelvis vitamin- eller kalciummangel. Her skal du en tur til lægen, som tager blodprøver, som det tager dagevis at analysere. Det er en dyr, besværlig proces, som man kunne gøre langt smartere med printet elektronik,” siger Shweta Agarwala.
Hun forsker netop i, hvordan man udskifter PCB-baseret elektronik med fleksible platforme, hvilket eksempelvis kan benyttes til billige plastre med indbygget sensor, der kan foretage wellness- og hud-målinger, der f.eks. kan aflæse, om et sår heler korrekt, eller om der er gået betændelse i det.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Adjunkt Shweta Agarwala er født i Indien og tog sin mastergrad i mikroelektronik ved Nanyang Tehnological University i Singapore. Hun har på Aarhus Universitet netop åbnet sit eget laboratorium og ansat en ph.d.-studerende til at assistere med sin forskning i printet elektronik. Foto: Lars Kruse, AU Foto.
Hendes ekspertise ligger i elektronik printet på en række forskellige substrater, fra tekstiler og plastik til biomaterialer som hud og menneskeceller:
”En af de mere interessante ting, jeg arbejder med, er bioelektroniske enheder, hvor vi prøver at indkapsle biokompatibel 3D-printet elektronik i menneskeceller. Det vil åbne op for fleksible implanterbare enheder, der ikke giver en immunrespons, når de injiceres i kroppen,” siger hun.
Printet elektronik bliver allerede i dag benyttet til mange forskellige ting. Fordelen er, at printet elektronik er ganske billigt at producere. RFID-systemer er et godt eksempel på printet, moderne elektronik, som muliggør trådløs identifikation, og printet elektronik bruges ligeledes i dag i vid udstrækning i eksempelvis produktionen af mobiltelefoner.
”På mange områder er teknologien stadig i sin vorden, for der er stadig mange udfordringer med at printe på ukonventionelle materialer som eksempelvis tekstiler. Derfor er der også enormt mange muligheder for teknologien inden for utroligt mange forskellige områder,” siger Shweta Agarwala.
Shweta er født og opvokset i Indien og tog sin bachelorgrad i Electronics and Communication Engineering fra M.J.P. Rohilkhand University i 2004. Derefter rejste hun til Singapore, hvor hun tog sin mastergrad i mikroelektronik ved det prestigefyldte Nanyang Tehnological University. Hun forsvarede sin ph.d. ved National University of Singapore i 2012 under titlen ”Nanostructured Materials for Dye-Sensitized Solar Cells”.
Hun arbejdede som postdoc ved Energy Research Institute i Singapore og kom derefter til Singapore Center for 3D Printing for at forfølge forskningen i printet elektronik, inden hun rejste til Aarhus Universitet. Shweta Agarwala har fra Singapore allerede stor erfaring med at lede industriprojekter og har nu åbnet sit laboratorium for printet elektronik på universitetet, hvor hun indtil videre har en ph.d.-studerende ansat.
Kontakt
Adjunkt Shweta Agarwala
Mail: shweta@eng.au.dk
Tlf.: +45 93521874