Droner kommer flyvende – og skaber nye renoveringsmuligheder
Udviklingen af droneteknologi er i fuld fremgang, og det åbner op for mange nye muligheder i byggebranchen. Kan vi f.eks. få dronerne til flyve rundt og fikse revner i byggeriet, uden at vi behøver at stille store stilladser op? Læs med her, hvad droner kan komme til at betyde for renovering.
"I dag ser vi primært droner blive brugt til registrering og dokumentation i byggeri. Ved at bruge droner kan man fx registrere, om der er kommet en revne i muren højt oppe på facaden, eller om en tagsten er faldet af. Med en drone kan du hurtigere få syn for sagen, end hvis du først skulle have fat i en lift."
Sådan siger Kasper Lynge, der er udviklingschef i bygningsteknik og bygningsdesign på Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet. Sammen med Teknologisk Institut arbejder han på et projekt, støttet af innovationsnetværket InnoByg, som går ud på at kortlægge, hvordan man bruger droner i byggeriet i dag, og hvilke muligheder teknologien giver os.
Fremtiden byder på spændende muligheder
Mulighederne for droner er slet ikke udnyttet endnu, hvis man spørger Kasper Lynge. For sender du fx en drone op for at kigge efter revner i murværket, skal du stadig sidde manuelt og kigge billederne eller scanningerne igennem for at finde den revne. Men næste skridt er at udvikle software baseret på kunstig intelligens, som kan analysere den data, som dronerne indsamler, og så bliver det først spændende, siger Kasper Lynge:
"Softwaren vil så automatisk kunne vurdere, om bygningen fx trænger til vedligehold ved fx at sammenligne registreringer siden sidste scanning."
LÆS OGSÅ: De vil booste biotek-branchen med ny teknologi
Når en drone så har fundet en skade på bygningen, er det næste så, at den selv skal kunne flyve ud og fikse problemet.
"I InnoByg-projektet undersøger vi også, hvilke muligheder der kan være for at sætte værktøj på dronerne eller få dem til at løfte materialer rundt. Vi vil derhen, hvor vi fx kan sætte en fugepistol på dronen, så den selv kan flyve op og fuge bygningen. Det er nok her potentialerne for dronebrug i byggeriet er rigtig store," siger Kasper Lynge og tilføjer, at der selvfølgelig også vil være en masse sikkerhedsmæssige ting, man skal være opmærksom på, hvis vi kommer så langt.
Fremtidens bygning kalder selv på renovering
I fremtiden forestiller Kasper Lynge sig en slags autonome bygninger – bygninger, der via teknologi selv fortæller, når det er tid til en renovering og med hjælp fra droner og robotter får udført nogle af disse renoveringer.
"Det bliver bygningen, der kalder på arbejderen. Hvis bygningen fortæller dig, at nu er der brug for lidt hjælp her, så kan vi sende en drone afsted for at fikse det. Jo mere digitale vi bliver, jo mere data kan vi indsamle til at udvikle teknologierne," sig han og tilføjer, at der dog er et stykke vej endnu, før vi når dertil.
LÆS OGSÅ: Undervandsrobot skaffer ny overraskende viden om isbjerge
Nye roller til de professionelle
Det er nærliggende at spørge, hvad der sker med fx stilladsarbejderne eller håndværkerne, hvis den nye teknologi skal gøre en del af arbejdet. Men ifølge Kasper Lynge vil der ikke nødvendigvis være tale om, at dronerne vil erstatte menneskelig arbejdskraft.
"Byggeri bliver hele tiden mere og mere komplekst, og vi har altid udviklet værktøjer, der gjorde arbejdet lettere. Dronerne er ligesom den batteridrevne boremaskine. Den giver håndværkeren fleksibilitet og øger kvaliteten af byggeriet. Dronerne bliver et værktøj, der kan sikre bedre kvalitet. Men der er stadig brug for hjernerne bag med en forståelse for byggeri, der kan bruge værktøjet," siger han.
Artiklen er bragt på Renover.dk/nyheder/
Læs mere om Bygnings- og Bygningsdesign-ingeniøruddannelserne her
Kontakt
Udviklingschef Kasper Lynge
Mail: kl@ase.au.dk
Tlf.: 93508712