Aarhus Universitets segl

Nye sensorer kan alarmere om slagtilfælde

Overlevelseschancerne for de cirka 12.000 danskere, der hvert år bliver ramt af en blodprop eller blødning i hjernen, afhænger i høj grad af, hvor hurtigt de kommer på hospitalet og får behandling. Forskere vil nu udvikle et sensorsystem, der kan siikre, at flere patienter får hjælp i tide.

Forskere fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital er i gang med at udvikle et sensorsystem, der skal registrere bevægelser i hjemmet, alarmere pårørende og reducere antallet af dødsfald efter slagtilfælde (Foto: AU arktiv, Lars Kruse)

Hvert minut tæller, når man bliver ramt af et slagtilfælde, som kan komme til udtryk i form af både en blodprop eller blødning i hjernen.  Jo hurtigere behandlingen igangsættes, jo bedre bliver resultatet og overlevelsesprognosen.

Derfor er ingeniører fra Aarhus Universitet i samarbejde med neurologer fra Aarhus Universitetshospital og fysioterapeuter fra VIA University College i gang med at teste en ny metode til at alarmere pårørende, hvis en person pludselig falder om.

”De fleste slagtilfælde sker i hjemmet, og vi ved, at mange ældre bor alene. Derfor vil vi udvikle nogle sensorer, der kan registrere bevægelser og dermed advare, hvis der pludselig bliver stille,” siger Stefan Wagner, lektor ved Institut for Elektro- og Computerteknologi ved Aarhus Universitet.

Forskerne har udviklet et sensorsystemet, der kan registrere bevægelsessensorer i hjemmet. Næste skridt er at gennemføre et pilotprojekt med 1000 brugere for på sigt at kommercialisere opfindelsen og udbrede den til store dele af befolkningen.

"Vores håb er, at vi på sigt kan gøre teknologien tilgængelig for rigtig mange og på den måde sikre, at flere får rettidig behandling, når de bliver ramt af en blodprop eller blødning i hjernen," siger Stefan Wagner.

Læs mere om projektet i denne artikel på tv2.dk

Læs mere om opfindelsen på projektets hjemmeside

 

Kontakt

Stefan Rahr Wagner, lektor, Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet