Aarhus Universitets segl

Bæredygtigt byggeri på dagsordenen i Aarhus

Alle kendte løsninger er til diskussion, og innovation står øverst på programmet i ny sommerskole om genanvendelse og cirkulær økonomi i byggebranchen.

Kan vi designe vores bygninger, så det er sikkert og nemt at adskille dem igen med henblik på genbrug af elementer? Det er temaet for sommerksolen Design for Adskillelse. På billedet ses Claus Glavind, uddannelsesleder, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet. (Foto: AU Engineering, Aarhus Universitet)
Kathrine Schiang (tv) er diplomingeniørstuderende i Bygning, og Trine Bak er bygningskonstruktørstuderende. De har sammen med resten af deres hold udviklet en idé til en ny type af genanvendelige indervægge. (Foto: Jesper Bruun)

I en hel uge arbejder studerende fra bygningsingeniøruddannelserne ved Aarhus Universitet sammen med studerende fra bygningskonstruktøruddannelsen ved VIA University College om at udvikle nye idéer til bæredygtighed og genanvendelse i byggesektoren.

Det sker i forbindelse med et nyt fælles sommerkursus, der skal sætte genanvendelse på dagsordenen blandt studerende.

Studerende skal være forandringsagenter i byggebranchen

I et intensivt forløb på bare én uge skal de studerende trænes i at tænke cirkulær økonomi ind i byggeriets tidligste designfase. Og det betyder, at bæredygtighed, miljøbelastning og genanvendelse står øverst på dagsordenen.

”Design og adskillelse af konstruktioner hænger meget tæt sammen med en bæredygtig tankegang. Vi vil gerne vænne de studerende til at tænke på genanvendelse tidligt i et byggeprojekt. De skal have problemstillingen helt ind under huden, så de som færdige ingeniører og bygningskonstruktører kan være med til at skabe en kulturændring i branchen,” siger Claus Glavind, uddannelsesleder, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

Han håber i første omgang, at den kommende generation af bygningsingeniører og –konstruktører kan blive bannerførere for mere eksempelbyggeri med fokus på design for adskillelse.

Projektleder i Realdania, Jørgen Søndermark, bakker op om synspunktet og ser sommerskolen som et lille skridt i retning af et paradigmeskifte.

”Hvis vi skal gøre byggeriet mere bæredygtigt, er vi nødt til at ændre på vores byggepraksis. I dag har vi et stort materialeforbrug, og vi generer store mængder af affald, når vi river ned. Det hænger sammen med, at vi har en byggekultur, der gør det svært at reparere. De studerende, vi uddanner i disse år vil blive vigtige forandringsagenter i alle led af byggeriets værdikæde, når de om få år kommer ud på arbejdsmarkedet som producenter, rådgivere og entreprenører,” siger han.

Masser af idéer til genanvendelse

Kathrine Schiang er en af sommerskolens deltagere. Hun er studerende på diplomingeniøruddannelsen i Bygning, og hun vil gerne være pioner, når det handler om design for adskillelse.

”Byggebranchen står for en meget stor del af vores samlede CO2-udledning, og det er et problem, der kommer til at fylde meget i arbejdslivet for den generation af bygningsingeniører, jeg tilhører. Jeg har lige fra første semester været interesseret i bæredygtighed, og den her sommerskole giver mulighed for at gå i dybden med det,” siger hun.

Sammen med sin projektgruppe har hun udviklet et forslag til mobile og genanvendelige indervægge af bioplast.

”Vi har tænkt på, hvordan man kan designe indervægge i et materiale med en lav miljøbelastning samtidig med, at de rent byggeteknisk som elementer skal kunne tages ud og genbruges,” siger hun.

Kontakt

Claus Glavind, lektor, uddannelsesleder, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet

Mere information

Læs mere om diplomingeniøruddannelsen i Bygning

Læs mere om diplomingeniøruddannelsen i Bygningsdesign