Aarhus Universitets segl

”Aarhus er rugekasse for unge, innovative, talentfulde ingeniører”

AU Engineering har i år fået topplaceringer i verdens største projektkonkurrence for ingeniørstuderende. Tre hold af er sluppet igennem nåleøjet hos et internationalt vurderingspanel.

Hvad er det, der foregår i Aarhus, spørger ledelsen i den globale koncern National Instruments. Hvordan kan et enkelt universitet stå bag så mange talentfulde ingeniørstuderende? Fire hold har kvalificeret sig til slutrunden i den verdensomspændende projektkonkurrence for ingeniørstuderende, NI Student Design Contest. Tre af disse kommer fra AU Engineering. (Foto: AU Arkiv. Peer Klercke).

Tre ud af de i alt fire hold, der har kvalificeret sig til slutrunden i den internationale projektkonkurrence for ingeniørstuderende, NI Student Design Contest, kommer fra Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

Det står klart, efter at National Instruments i sidste uge offentliggjorde resultaterne af udskilningsløbet.

 ”Vi har ikke tidligere set, at flere hold fra samme universitet kvalificerer sig. Det er helt utroligt. Aarhus er i sandhed en rugekasse for unge, innovative, talentfulde ingeniører,” udtaler Richard Roberts, Senior Academic Engineer hos National Instruments.

National Instruments er hovedsponsor for konkurrencen, som har til formål at fremme kompetencer og interesse inden for mekatronik blandt verdens unge ingeniørtalenter.

Virkelighedsnær undervisning – en vinderopskrift

De tre aarhusianske hold er udvalgt på baggrund af deres bachelorprojekter på diplomingeniøruddannelsen i maskinteknik. De har udkonkurreret adskillige udenlandske universiteter, og hvis man leder efter forklaringen på dette, kommer den helt uden tøven:

”Vi træner vores diplomingeniørstuderende i at arbejde projekt- og problembaseret med virkelige problemstillinger i tæt samarbejde med virksomheder eller forskere. Samtidig foregår undervisningen på et højt teoretisk niveau, og det obligatoriske praktiksemester er med til at professionalisere deres ingeniørarbejde i bachelorprojekterne,” siger Claus Melvad, som er vejleder for alle tre grupper af studerende og ingeniørdocent ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.

Alle tre hold går videre til den store delkonkurrence i London, hvor de skal dyste om bedste placering blandt universiteter fra Europa, Afrika, Indien og Mellemøsten.

Til vand og i luften

Det ene hold har lavet en flyvende drone, der kan gennemføre 3D-kortlægninger af indvendige rum.

Læs mere om den 3D-kortlæggende drone 

Det andet hold har udviklet en autonom båd, der kan identificere drukneofre.

Læs mere om robotten, der kan spotte drukneofre 

De satte sig for at bygge robotten, efter at en gymnasieelev druknede i havnen i Aarhus sidste år. 

Video: Det er ambitionen om at gøre eftersøgningen af drukneofre langt mere effektiv, der har bragt gruppen af diplomingeniørstuderende i slutrunden for den verdensomspændende ingeniørprojekt-konkurrence. 

 

Det tredje hold går hele vejen videre til den endelige verdensfinale, som finder sted i Texas ved National Instruments hovedkontor i Austin i maj.

De har lavet en undervandsrobot, der kan affotografere isbjerge under vand.

LÆS ARTIKLEN: Undervandsrobot skaffer overraskende ny viden om isbjerge


AU førende på robotteknologi

Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet har igennem de sidste fem år investeret massivt i at opbygge et stærkt vidensmiljø omkring robotteknologi, og ifølge direktør Conni Simonsen er det en vigtig årsag til de studerendes flotte præstationer i den internationale konkurrence.

”Vi har investeret i topmoderne udstyr og i ansættelse af højt specialiserede undervisere, og vi udbyder nu kurser i robotteknologi i international topklasse. Samtidig får diplomingeniørstuderende teknologien mellem hænderne og bliver trænet i at tænke innovativt omring dens anvendelse.”

 

 

KONTAKT

Claus Melvad, Ingeniørdocent, Aarhus Universitet

Conni Simonsen, direktør, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet