Aarhus University Seal

Ny bevilling til udvikling af kræftmedicin

AU Engineering har modtaget en bevilling fra Det Frie Forskningsråd til udvikling af nye lægemidler til kræftbehandling.

En forskergruppe hos AU Engineering skal udforske mulighederne for udvikling af kræftmedicin baseret på en ny type rekombinante antistoffer. (Foto: Anders Trærup)

En ny generation af biologisk medicin er på vej. Det drejer sig om specialkonstruerede, rekombinante antistoffer, som er langt mere effektive og alsidige end dem, kroppen selv danner.

Forskere fra Aarhus Universitet er blandt verdens førende, når det gælder molekylær design af kunstige antistoffer, og nu har de også fundet en effektiv metode til at fremstille dem.

”Vi har nu teknologi til at designe rekombinante antistoffer til mange forskellige opgaver. Vi kan for eksempel tilpasse deres gennemtrængningskraft, deres evne til at hæmme vækstfaktorer i forbindelse med autoimmune sygdomme, og vi kan i samme molekyle kombinere et antistof og et toksin, som for eksempel kan rettes direkte mod tumorceller,” siger Luis Álvarez-Vallina, lektor ved Institut for Ingeniørvidenskab.

Med den nye bevilling skal forskerne bruge teknologien til at udvikle lægemidler med specifikke egenskaber i forhold til at bremse kræft.

Læs mere om teknologien til fremstilling af antistoffer til kræftbehandling

Mere information

Projektbeskrivelse fra Det Frie Forskningsråd:

Immunsystemet er udstyret med evnen til at ødelægge væv, som det forekommer i afstødning af transplanterede organer. Maligne væv er ikke undtagelser, og der er rigelig eksperimentel erfaring, der viser, at de kan skelnes fra rask væv og ødelagt. Dette emne er rødglødende, og er på forhånd blevet valgt som nummer ét af det videnskabelige tidsskrift Science. At ødelægge eller ikke at ødelægge er en farlig beslutning og er derfor under stram regulering af molekylære interaktioner mellem receptorerne på celler i immunsystemet, der opfører sig som "bremser" og "gas pedaler" af immunresponset mod cancer antigener. Vi har lært, at funktionen af disse receptorer kan kontrolleres med monoklonale antistoffer, der fungerer som værktøjer til at frigive bremserne eller til at accelerere. Der er en række eksempler på denne form for behandling, der er ved at blive testet på patienter med meget lovende resultater. I dette projekt vil forskere lave lægemidler med en ny bioteknologisk fremgangsmåde for at optimere deres gavnlige virkninger og sammenkoble den molekylære aktivering af en grundlæggende accelerator, samt frigivelsen af den velsagtens vigtigste bremse. Man kan sige, at disse lægemidler kan sammenlignes med en schweizerkniv, der med mere end et værktøj kan stimulere immunforsvaret. Formålet med dette projekt er at fremstille nye midler, afprøve deres fordele i kræft dyremodeller og definere den optimale prototype til fremtidig brug i mennesker.

Projektets titel er: Generation of Anti4-1BB x Anti-PD-L1 Bispecific Immunostimulatory Trimerbodies for Cancer Therapy

Projektbevilling fra Det Frie Forskningsråd: 2.542.219 kr.

Kontakt

Luis Alvarez-Vallina, lektor, Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet