Aarhus University Seal

Ingeniørstuderendes hobbyprojekt nomineret til Danskernes Idrætspris

Christian er 5. generation håndværker i familien, men ulig sin far, farfar, oldefar og tipoldefar vil han videre. Som håndværker har han været med til at bygge nogle af de største bygninger i Aarhus, og i fritiden har han netop færdiggjort en af landets største actionparker. Her kan du møde Christian, som har valgt at tage springet fra håndværker til bygningsingeniørstudiet.

Christian Morgen Larsen kører selv forskellige stilarter indenfor MTB samt motocross. Ekstremsporten giver ham et adrenalinkick og tilføjer variation til hverdagen, fortæller han.

Det var egentlig tænkt som et lille hobbyprojekt, den mountainbike-bane den 21-årige Christian Morgen Larsen begyndte at bygge for fem år siden. Det skulle bare være en lille bane, ham og gutterne kunne køre rundt på. Det blev den ikke. Den blev større. Meget større!

Christian endte faktisk med at have bygget Danmarks største actionpark for MTB- og ekstremsportsentusiaster. Han havde flyttet 50.000 kubikmeter jord på et 30.000 kvadratmeter stort område, og da banen endelig stod færdig i august, kom over 1.000 mennesker til åbningsfesten. Nu er banen endda nomineret til Danskernes Idrætspris 2017.

"Det har altid ligget naturligt til mig, det der med at skabe noget med hænderne, og det er jo en kæmpe forløsning, når fem års hårdt frivilligt slid, som har indebåret blod, sved og tårer, lykkes på denne måde," siger Christian.

For ham har mountainbike-banen været et enormt erfaringsprojekt, han nu kan tage med sig ind i sin fremtidige karriere som bygningsingeniør:

"Ikke mindst alle de mennesker, virksomheder, politikere, kommunen og andre folk, der på en eller anden måde har været involveret i projektet, har hver især haft råd og viden, som jeg kunne drage nytte af. Evnen til at kunne lytte og snuppe de guldkorn, der bliver givet, er en vigtig egenskab at kunne mestre generelt set, men især indenfor ingeniørfaget. Udover erfaring har det også skabt mange kontakter og forbindelser - tråde man kan trække i, og forhåbentlig drage nytte af senere i karrieren."

Erfaring og ydmyghed

Christian har aldrig været bange for at tage fat. Det ligger ligesom i blodet. Christian er femte generations håndværker – hans far, farfar, oldefar og tipoldefar var alle murere – så Christian selv skulle da også være håndværker. 

Men lige siden sjette klasse har han dog vidst, at han ville være ingeniør. Han har altid undret sig over bygninger og konstruktioner – hvordan delene er lavet, og hvordan det hele hænger sammen, og så har matematik og projektstyring altid interesseret ham.

Men han har altid villet være håndværker først og fremmest:

"Min far har altid sagt, at det ingen skade gør at have praktisk erfaring med i bagagen, hvis jeg ville læse til ingeniør. ’Praktisk erfaring og ydmyghed som ingeniør, så kommer man langt,’ sagde han. Det handler jo i bund og grund om respekt over for håndværket og respekt over for de håndværkere, som typisk har rigtig meget erfaring."

Christian har arbejdet med byggeri siden han var 10 år gammel, hvor han begyndte at hjælpe sin far med forskellige byggeprojekter. Han uddannede sig til bygningsstruktør på Mercantec i Viborg og kombinerede på den måde det teoretiske med det praktiske ved at tage en uddannelse, som både gav studenterhue og svendebrev.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Siden har han arbejdet på en lang række forskellige byggepladser – mange af dem i forbindelse med nogle af Aarhus’ største byggerier, eksempelvis havneelementer, havneforkajer og fisketrapper omkring Dokk1 og Europapladsen samt fundamenter omkring Navitas, hvor Ingeniørhøjskolen i dag ligger.

Han var også med til at støbe de fire meter tykke betonvægge, der skulle opføres i forbindelse med det nye strålecenter på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Og for hvert nyt, stort, spændende projekt har Christians interesse for byggeri smeltet mere og mere sammen med interessen for ingeniørfaget:

"Byggeri holder hjulene i gang i samfundet, giver os veje at køre på, et hus at bo i, et universitet at studere på, en idrætshal til at udfolde sine sportslige evner i osv. Når man er en del af et byggeprojekt skal man sammen med en lang række andre mennesker, måske 100 eller måske 1.000 andre personer, løfte i samlet flok og få det hele til at gå op i en højere enhed. Man er med til at skabe noget, både som enkelt person, men også som helhed, som har en enorm betydning for en hulens masse mennesker. Og som bygningsingeniør er man det bindeled, som skal sørge for at få det hele til at gå op."

Følelse af stolthed 

Christian startede på diplomingeniør-uddannelsen i bygningsteknik i august, og indtil videre har studiestarten ifølge ham selv været ”overraskende god”:

"Introugen og fredagsbaren gør det let at finde gode studiekammerater – både fra samme studiehold, men også på tværs af studieretninger. Og så er Aarhus også bare en flot by med gang i den. Der er kun positivt at sige om det sociale miljø. I forhold til studiet gælder det om at være med fra starten og lægge den nødvendige tid i lektier og forberedelse. Hvis man alligevel kommer bagud, er der ikke andet for end at aflyse det, man ellers havde af planer, sætte sig ned og så få læst op på de fag og områder, man er bagud med. Her er det kanon, at Navitas tilbyder lektiecafé hver tirsdag og torsdag, og derudover kan man altid mødes i studiegrupperne og få styr på tingene."

Diplomingeniøruddannelsen tager Christian 3,5 år, og indtil videre er planen herefter, at han vil ud og arbejde som projektleder på forskellige byggerier og arbejde sig op i hierarkiet. Men det er ikke utænkeligt, at han finder på at tage civilingeniøruddannelsen enten indenfor byplanlægning eller bygge- og anlægskonstruktioner.

"Jeg er stolt af at læse til ingeniør, og jeg ved, at det er den rigtige uddannelse for mig. Både på grund af min interesse for faget og min baggrund inden for branchen, men også på grund af de mange jobmuligheder, uddannelsen giver adgang til," siger han.

Du kan læse mere om diplomingeniør-uddannelsen i Bygning her