Aarhus University Seal

Ingeniøriværksættere gør robotteknologi til virkelighed i danske virksomheder

For bare fire år siden sad de stadig på skolebænken. I dag driver de en landets mest innovative virksomheder med 30 ansatte og en omsætning, der er mangedoblet. De udvikler kollaborative robotter til dansk erhvervsliv og har en vigtig aktie i de seneste års industrielle automatisering herhjemme.

Teknisk direktør Jakob Rømsgaard (tv) og administrerende direktør Casper Hansen (med statuette) stiftede allerede som ingeniørstuderende virksomheden Technicon, som nu er kåret til Nordjyllands mest innovative virksomhed (Foto: Casper Hansen)

De fik idéen, mens de stadig læste til ingeniører. De sad der i grupperummet og svedte over bøgerne og blev enige om, at de ville starte deres egen virksomhed.

De lavede ingen markedsanalyse, gjorde stort set ikke brug af startkapital og deltog ikke i et eneste iværksætterkursus. På den måde sprang de over startup-håndbogens kapitel 1 og lod deres forretningsambitioner hvile på en meget høj kernefaglighed, en stor portion nysgerrighed og en drøm om at gøre en forskel for danske virksomheder.

Sådan fortæller Casper Hansen om udgangspunktet, han og studiekammeraten Jakob Rømsgaard i 2011 havde for det, der skulle blive til succesvirksomheden Technicon.

"Vi sad der med helt frisk viden fra uddannelsen og en masse gåpåmod. Vi ville gerne ud og lave noget super mekanik, der kunne komme andre virksomheder til gavn og blev enige om, at vi var et godt team. Så grundlagde vi virksomheden, og siden da har vi forsøgt at navigere efter de muligheder, markedet og efterspørgslen har givet os,” siger han.

LÆS OGSÅ: "De vil booste biotek-branchen med ny teknologi

Ramte blue ocean med samarbejdende robotter
I dag har Technicon fordoblet medarbejderantallet hvert eneste år siden 2015 og er den virksomhed i Danmark, der har integreret flest af de såkaldte kollaborative robotter.

Kollaborative robotter er den nye generation af industrirobotter, som kan arbejde sammen med deres menneskelige kollegaer i produktionsprocessen. Men det var faktisk slet ikke planen, at denne teknologi skulle blive en del af kerneforretningen i Technicon, forklarer Casper Hansen.

”Til at starte med var vores plan at sælge rådgivningsydelser, men der gik ikke lang tid, før vi begyndte at bygge disse industrirobotter, der giver mulighed for interaktion med mennesker. Fleksibel automation er en kerneteknologi i industri 4.0, og vi ramte en meget stor efterspørgsel på markedet. Det var ikke noget vi havde lavet en strategi for.”

Og netop tilfældigheder og timing kan være selve forskellen på succes og fiasko, når man arbejder med iværksætteri, mener Casper Hansen:

”Der er et kæmpe element af tilfældighed i iværksætteri. En afgørende faktor for vækst i en virksomhed er evnen til at spotte muligheder og gribe chancer på de rigtige tidspunkter. Og en afgørende faktor for innovation er trangen til at presse grænser og prøve nyt.”

Kurs mod resten af Skandinavien 

Technicon har netop vundet en regional innovationskonkurrence i Nordjylland for deres arbejde med at udvikle og implementere ny teknologi.

Førstepladsen er et skulderklap for de unge iværksætteres arbejde i Danmark. Nu vender de blikket mod udlandet og i første omgang Skandinavien.

”Fleksibel automation har et meget stort potentiale i mange skandinaviske virksomheder, der typisk har en lavvolumen produktion af højværdiprodukter. Vi har teknologien, der kan gøre deres automation fleksibel, og især kollaborative robotter kan give dem et konkurrenceforspring,” siger Casper Hansen.

 

MERE INFORMATION

Læs mere om diplomingeniøruddannelsen i Maskinteknik
Læs mere om civilingeniøruddannelsen (kandidat) i  Mekanik