Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Textile Change

Fra praktikprojekt til klimavenlig virksomhed 

 

Textile Change vil forandre verden til det bedre igennem vores tøj

Tilbage i efteråret 2019 startede en gruppe af ingeniørstuderende i praktik hos Startup Factory: Ditte, Emma og Simon. I dag er de bedre kendt som Textile Change, den miljø-mindede startup, der nu er at finde i The Kitchen.

 

Fra da Textile Change startede deres praktik.

Billede af teamet bag Textile Change, da de startede i praktik hos Startup Factory. Fra venstre: Ditte, Emma og Simon

 

Gruppen arbejder med konceptet "textile waste management", der tager udgangspunkt i at genbruge og genanvende brugte tekstiler, så miljøbelastningen bliver formindsket. Mere specifikt ville de i første omgang udnytte tekstilaffald fra store virksomheder, der ellers ville være blevet håndteret som almindeligt husholdningsaffald (i de fleste tilfælde afbrænding). Hele 10 procent af de globale kulstofemissioner stammer fra tekstil- og modeindustrien, og kun 1 procent af materialerne bliver genanvendt i produktionen af nye tekstiler. Dette vil Textile Change gøre noget ved.

Textile Change arbejder med innovation på et molekylært niveau og har udviklet en  en teknologi, der kan behandle tekstilfibrene på dette niveau. Det har stor værdi for genanvendelsen af tekstiler og har vakt stor interesse fra mange virksomheder i branchen. I oktober 2019 fik de deres første legat: et mikrolegat på 25.000 kr. fra Fonden For Entreprenørskab, i november 2019 fik de tilknyttet to mentorer igennem Venture Cup, i maj 2020 modtog de Early Cash Legatet fra The Kitchen og Grundfos - og vi kunne blive ved.

Ligesom alle andre har de lidt under corona men har stadig formået at vende det til noget positivt. Lockdown brugte de f.eks. til at søge legater. Som Emma siger om Early Cash legatet:

”Vi står og tripper efter at blive lukket ind i laboratoriet igen efter Corona-lockdown men er max-klar, når vi igen får adgang. Med legatet har vi mulighed for at købe de kemikalier hjem, som vi skal bruge for at komme videre med vores laboratorieforsøg, og det hjælper os derfor rigtig godt på vej! Derudover er det et kæmpe skulderklap at have modtaget legatet, hvilket har givet os ekstra blod på tanden!”

- Emma, Co-founder af Textile Change

 

Billede af Textile Change i laboratoriet. Fra venstre: Ditte, Simon og Emma


I dag er Textile Change i fuld udvikling og er gået fra at bestå af tre unge iværksættere til at være et team på seks personer. Med i teamet har de fået Anders Reimer, der står for virksomhedens business development, Anders Nielsen, der har ansvar for virksomhedens finansielle anliggender og Jakob Dahl, der står for kommunikation og PR. I november 2020 modtog de AURA Energis Grønne Pris og en pris på 200.000 kr., og i februar 2021 kom det frem, at de har fået tildelt støtte på 2,8 millioner til opførsel af et demonstrationsanlæg gennem Miljøstyrelsens MUDP-program.

Textile Change er nået virkelig langt og er en stor inspiration for mange. I dag har de laboratorie i Food & Bio Cluster Danmark ved Foulum og kontorplads i The Kitchen, og her arbejder de på at gøre verden til et grønnere sted.

Du kan læse mere om deres rejse og udvikling på deres hjemmeside her: https://textilechange.com eller følg dem på Facebook her: https://www.facebook.com/textilechange

Læs mere om The Kitchen og deres tilbud her: https://thekitchen.io 

 

 

Du kan også læse mere om Textile Change i nogle af disse artikler:

 

https://ingenioer.au.dk/uddannelser/moed-ingenioerstuderende/moed-ditte-diplomingenioer-i-bioteknologi/?fbclid=IwAR3nnZ15-f4M94O4We_fLlTFp9h6Q-Lt_hDRl0O3QgQUxmnvqqUKkdbhI2I

 

https://stiften.dk/artikel/textile-change-vandt-aura-energis-grønne-pris?fbclid=IwAR3tWTLJmrbhNUTCjNg0ldddxtESZTTwalY81M_Ipe6HcDAZ9kiuE2TbNtE

 

https://mst.dk/service/nyheder/nyhedsarkiv/2021/feb/ny-teknologi-skal-goere-det-lettere-at-genanvende-blandingstekstiler/?fbclid=IwAR2SVjMUPb4qge7vxfkK2KdoPZDqYInj0akqqXL2StS2BhWdz_jAcLVC4f8