Aarhus University Seal

De indtager verden fra en gammel tankstation i Aarhus

Lille aarhusiansk helse-startup har store planer for dets nye, prisvindende velfærdsteknologi, der er inspireret af en af 1930’ernes mest populære smykker.

Nikolaj Kjaer Nielsen (th) og medstifter Nicolai Kildegaard (tv) her foran deres virksomhed og hjem, tankstationen på Silkeborgvej, som i øjeblikket fungerer som både kontor og kollektiv for flere af medarbejderne. Foto: Lars Kruse.

Wearables har længe været fremme, og overalt i bybilledet render mennesker rundt med aktivitetstrackere, som skal holde styr på, hvor meget man nu bevæger sig. Men wearables bliver også brugt til mange andre ting, bl.a. inden for ældreplejen hvor forskellige velfærdsteknologier eksempelvis kan hjælpe med at holde et vågent øje på gangbesværede eller demente.

Men der er ingen, der har lyst til at udstråle, at de er syge. Mange ældre fravælger eksempelvis høreapparater - særligt de gammeldags slags - fordi de mener, man lægger mærke til dem. Så hvordan får man personer til aktivt at vælge at bruge teknologien? Man kigger i historiebøgerne! Det var i hvert fald det, Nikolaj Kjaer Nielsen gjorde, da han sidste år sammen med sin studiemakker Nicolai Kildegaard grundlagde sin lille virksomhed med huse i en gammel tankstation på Silkeborgvej i Aarhus:

"De fleste velfærdsteknologier på markedet er ikke bygget til æstetik, men ren funktion. Der er en tendens til at lave teknologien meget industriel og meget lidt personlig. Men hvis man laver en wearable, bliver man nødt til at lave den pæn. Mennesker er af natur forfængelige, og det stopper ikke med alderen. Mange ældre med demens kan ikke huske, hvad de fik til morgenmad, men de ved, at der er noget galt, hvis de ikke har deres øreringe og smykker på," siger Nikolaj Kjaer Nielsen.

Derfor opfandt han perlen, Sarita Pearl, som er et smykke og et stykke velfærdsteknologi i ét, inspireret af en af 1930’ernes mest populære smykker; brochen.

"Den giver et positivt indtryk for brugeren. Man udstråler ikke, at man er syg," siger han. 

Og der er nok noget om snakken, for den lille virksomhed beskæftiger allerede 10 mand, 4 mand mere kommer til om en måned, smykket har lige vundet en stor pris inden for velfærdsteknologi, Danmark ligger åbent for fødderne af teamet, og næste år går de globalt:

"Vi er i forhandling med flere distributører både i Danmark, Europa og Brasilien. I første omgang tilbyder vi kun vores produkter til plejehjem og hjemmepleje institutioner. Derefter åbner vi op for salg til private. Vi vil fortsat arbejde med at innovere på, hvordan vi kan bruge teknologi til at gøre livet bedre og med højere kvalitet for alle aldersgrupper," siger Nikolaj Kjaer Nielsen.

At leve livet betyder nemlig også at holde sig i gang. Ikke mindst, når man bliver ældre. Både i forhold til livsglæde, men også for at holde sygdomme for døren. Alligevel er fald en af de vigtigste årsager til, at ældre mennesker kommer slemt til skade eller dør hvert eneste år.

Ifølge WHO falder 30 pct. af ældre over 65 år mindst én gang om året. Det lyder måske ikke af meget, men for hvert fald er der en betydelig risiko for, at personen pådrager sig skader, der eksempelvis kan lede til for tidlig død. Over 35.000 ældre mennesker dør således i Europa hvert år som følge af et fald.

Man skal altså turde holde sig i gang, og her er det essentielt, at ældre borgere let kan tilkalde den nødvendige hjælp, hvis uheldet er ude.

For Nikolaj Kjaer Nielsen har hele iværksætter-eventyret været en utrolig rejse, lige siden han blev færdiguddannet som elektronikingeniør fra Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet i 2015. Og i dag priser han de færdigheder, han lærte på ingeniørstudiet. Havde han ikke haft dem, var han slet ikke der, hvor han er i dag, mener han:

"Alle kan starte en virksomhed op - men er man ingeniør, hjælper det rigtig meget. En ingeniør er en problemknuser – og med det mindset er der ikke noget, man ikke kan. Uden uddannelsen ville jeg på ingen måde kunne hverken starte, administrere eller opfinde en løsning, som den vi laver i dag," siger han og kommer med en reminder til alle, der går og drømmer om at starte sin egen virksomhed:

"Byg aldrig en virksomhed op med målet om at blive rig. Byg den op på kærlighed. Ellers vil du ikke kunne holde det ud i de første år, hvor alt brænder sammen, og intet virker."


Fakta

Nikolaj Kjaer Nielsen og Nicolai Kildegaard har grundlagt virksomheden Sarita, som har udviklet Sarita Pearl; et smykke, man bærer på kroppen som en broche, men som har indbygget GPS og falddetektion, hvilket betyder, at der automatisk tilkaldes hjælp ved fald. Smykkets overflade fungerer desuden som en kaldeknap, som gør det muligt at kommunikere direkte med plejepersonalet.

Sarita har pt. til huse i en gammel tankstation i Aarhus, som er ombygget til kollektiv og arbejdsplads. 7 af virksomhedens 10 nuværende medarbejdere bor således under samme tag, som de arbejder.

5 af virksomhedens 10 medarbejdere er ingeniører, hvoraf 3 er uddannet fra Aarhus Universitet.

Både Nikolaj og Nicolai er uddannet ingeniører fra Aarhus Universitet. 

 

Både Nikolaj og Nicolai er uddannet ingeniører fra Aarhus Universitet.

Kontakt

Nikolaj Kjaer Nielsen, Tlf.: 26504404, Mail: nkn@sarita.dk