Nyheder

Al information om byggeriet og alle dets faser skal indgå i den digitale tvilling, således at der til enhver tid er fuld situationsbevidsthed om byggeriet. Det giver forskerne mulighed for at modellere byggeriets faser ekstremt detaljeret allerede i projektplanlægningen, hvor bl.a. farer og risici kan opdages og handles på proaktivt. Foto: Aarhus Universitet, Jochen Teizer.

22.02.2021 | AU Engineering, Institut for Byggeri og bygningsdesign, Institut for Elektro- og computerteknologi

Digitale tvillinger skal gøre byggepladser langt sikrere og mere effektive

Kunstig intelligens er et af nøgleordene i to store EU-finansierede projekt, som bl.a. sigter efter at reducere antallet af ulykker og nær-ved-ulykker på byggepladser betragteligt.

”Alene kan man ikke udrette noget virkelig stort. Resultater skabes altid i samarbejde med andre, og jeg går meget ind for at søge inspiration fra andre verdener, så man ikke sidder i sin egen silo og tror, man ved bedst," siger bropioneren Klaus H. Ostenfeld, der er ny adjungeret professor på Aarhus Universitet. Foto: Søren Kjeldgaard.

10.02.2021 | AU Engineering, Institut for Byggeri og bygningsdesign

Bro-koryfæ bliver æresprofessor på Aarhus Universitet

Mere end nogen anden har han været med til at pryde det flade, danske landskab med monumentale bygningsværker. Nu er den prisvindende bygningsingeniør Klaus H. Ostenfeld blevet udnævnt adjungeret professor på Aarhus Universitet, hvor han deler ud af sine 55 års erfaringer fra ind- og udland.

På grund af coronarestriktionerne er alle universitetets bygninger er lukket af. Derfor må de knap 300 nye ingeniørstuderende vente lidt endnu, inden de får mulighed for at opleve det normale studieliv. Foto: Maria Randima, AU Foto.

03.02.2021 | Nyhed

Flere vil begynde på en ingeniøruddannelse om vinteren

296 nye diplomingeniørstuderende havde i sidste uge studiestart på Aarhus Universitet. Det er en stigning på 31 pct. sammenlignet med vinteroptaget sidste år.

”Helt konkret vil vi hjælpe virksomhederne med at afdække mulighederne for mere dataopsamling og dataanvendelse i landbruget. Det kan eksempelvis være via sensordata i stalde eller på maskiner, der kan benyttes til beslutningsstøtte hos den enkelte bedrift,” siger lektor Stefan Wagner, AU. Foto: Colourbox

02.02.2021 | AU Engineering, Institut for Elektro- og computerteknologi

Data skal skabe vækst i agroindustrien

Et nyt forskningsprojekt tilbyder små og mellemstore danske agrovirksomheder hjælp til at arbejde strategisk med data for at skabe vækst og udvikle nye digitale forretningsmodeller.

1. marts 2021 tiltræder fire nye institutledere ved Faculty of Technical Sciences. Fotos: AU, SDU.

01.02.2021 | Nyt fra ledelsen, AU Engineering, Institut for Byggeri og bygningsdesign

Nye institutledere til AU Engineering

Aarhus Universitet har den nye ledelse til ingeniørområdet på plads, og d. 1. marts 2021 tiltræder fire institutledere.

Det kræver ofte et trænet øje at finde plastik, der er røget med, når aluminium sorteres. Derfor udvikler forskere lige nu intelligente kamerateknologier, der måske en dag kan erstatte den manuelle kvalitetssikring, der ellers er nødvendig. Foto: Teknologisk Institut.)

29.01.2021 | AU Engineering, Institut for Bio- og Kemiteknologi

Sådan kan intelligent kamerateknologi forbedre affaldssorteringen

Det er vigtigt med en detaljeret information om affaldsstrømme fra husholdninger og industri, hvis vi skal lykkes med den grønne omstilling. Genanvendelse af plast og metal afhænger nemlig helt og aldeles af en detaljeret sortering, og her kan kunstig intelligens og ny kamerateknologi hjælpe.

”Det er på høje tid, at vi begynder at finde løsninger, der gør det muligt at skifte klassiske materialer som silicium og germanium i elektriske komponenter ud med nye biologisk nedbrydelige materialer," siger adjunkt Shweta Agarwala, Aarhus Universitet. Foto: Privatfoto.

27.01.2021 | AU Engineering, Institut for Elektro- og computerteknologi

Nyt forskningsprojekt om bæredygtig elektronik skal mindske problemet med e-affald

Adjunkt Shweta Agarwala fra Institut for Elektro- og Computerteknologi, Aarhus Universitet, vil via materialevidenskab og teknologien printet elektronik forsøge at håndtere det stadigt stigende problem med elektronisk affald.

Aarhus Universitet skal stå i spidsen for at udvikle næste generation batteri til elbiler, der kan placeres som et let tæppe under sæderne og oplades på blot seks minutter. Adjunkt Corneliu Barbu skal lede projektet. (Foto: Lars Kruse)

25.01.2021 | AU Engineering, Institut for Elektro- og computerteknologi

Fremtidens elbil skal udvikles i Danmark

Aarhus Universitet skal stå i spidsen for udviklingen af et nyt superbatteri til elbiler, der kan lades på få minutter. EU investerer 85 millioner kroner i projektet.

Forskere vil i et nyt projekt undersøge kemikalier i vores indeklima. De starter med at sætte luften i daginstitutioner og skoler under lup (Foto: Colourbox).
Adjunkt Kasper Vita Kristensen (Foto: Villum Fonden)

23.01.2021 | Institut for Bio- og Kemiteknologi, Institut for Byggeri og bygningsdesign

Forskere vil undersøge kemikalier i vores indendørsluft

Langt størstedelen af den luft, vi indånder i Danmark, er indendørsluft. Alligevel ved vi meget lidt om den cocktail af kemikalier, vi får ind i kroppen på den konto. Nu vil forskere monitorere emissionerne og kortlægge omfanget af skadelige stoffer.

Kemisk anlæg til Haber-Bosch produktion af ammoniak og kvælstofgødning. Foto: Istock.

22.01.2021 | AU Engineering, Institut for Bio- og Kemiteknologi

Vejen til nul-emissions fremtid kræver ny form for ammoniakproduktion

Et nyt globalt samarbejde, der skal undersøge nye måder at producere grøn ammoniak på, er støttet af EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, med 21 mio. kr. Projektet ledes af ingeniørforsker fra Aarhus Universitet.

Viser resultater 1 til 10 ud af 388

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Næste