Usædvanlig lønstigning til nyuddannede ingeniører

Både offentlige og private virksomheder er sultne efter unge ingeniører, og det sender lønningerne helt til tops. En nyuddannet civilingeniør tjener 39.800 om måneden, og efter nogle år på arbejdsmarkedet runder lønchecken et gennemsnitligt niveau på 60.000 kr. om måneden før bonus.

Både offentlige og private virksomheder er sultne efter unge ingeniører, og det sender lønningerne helt til tops. En nyuddannet ingeniør tjener 39.800 kr. om måneden (kilde: IDA lønstatistik 2019), og efter nogle år på arbejdsmarkedet runder lønchecken et gennemsnitligt niveau på 60.000 kr. om måneden før bonus. Foto: Martin Gravgaard

Ingeniøruddannelserne er populære som aldrig før, og det er der god grund til, for stort set alle nyuddannede ingeniører får job med det samme. Virksomhederne oplever en historisk stor mangel på ingeniører, som ifølge den seneste nationale fremskrivning vil kulminere i 2025, hvor Danmark vil have et underskud på 10.000 talenter.

Det er i følge Conni Simonsen, direktør for Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, en af hovedforklaringerne på en markant lønstigning på hele 7 procent til de nyuddannede ingeniører på bare et enkelt år.

"Samfundet har i den grad brug for veluddannede ingeniører med stærke teknologiske kompetencer. Teknologien vokser ind i stort set alle sektorer, og det giver en enorm efterspørgsel på vores dimittender," siger hun.

Læs også: Aarhus Universitet satser stort på nye civilingeniøruddannelser i 2019

Mange får jobbet før eksamensbeviset

Ledigheden for nyuddannede ingeniører fra Aarhus Universitet er meget tæt på nul, og mange studerende får ansættelseskontrakten før eksamensbeviset.

Det kan også mærkes på uddannelserne, hvor efterspørgslen for alvor sætter ind på de sidste semestre, lyder det fra Thomas S. Toftegaard, Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet:

"Vores ingeniører er især attraktive i de virksomheder, der arbejder med højteknologi. De er måske mere end nogen anden erhvervsgruppe med til at skabe innovation og udvikling og dermed til direkte at sikre virksomhedernes konkurrenceevne og vækst," siger han.

Den vejledende minimalløn for en nyuddannet ingeniør er ifølge den årlige danske lønstatistik for ingeniører 39.800 kr. om måneden og efter nogle år på arbejdsmarkedet runder den et gennemsnitligt niveau på 60.000 kr.

Læs også: Ny dokumentarfilm går tæt på ingeniørstuderendes arbejde med isforskning

Lønnen er ikke det vigtigste

En af de unge ingeniører, der har mærket virksomhedernes efterspørgsel på egen krop er Kåre Jensen, som er uddannet diplomingeniør i IKT, og som i dag læser overbygningen til civilingeniør i computerteknologi på Aarhus Universitet.

Kaare fik muligheden for at være med i universitetets rumprogram, og var ikke i tvivl om, at han skulle læse videre til civilingeniør. Foto: AU Foto, Lars Kruse.

”Alle fra min årgang blev kontaktet af virksomheder, inden de blev færdige som diplomingeniører. Der var ikke en eneste, der ikke havde fået fast job, før de fik deres eksamensbevis. Det føles ret godt, og det er da fedt at vide, at der er mange muligheder,” siger han.

Læs også: Kåre bygger satellitter til Aarhus’ første rumprogram

For Kåre er det dog primært hans brændende interesse for rumforskning og ikke en fed løncheck, der batter i det lange løb. Så da han fik muligheden for at være med i universitetets rumprogram, var han ikke i tvivl om, at han skulle læse videre.

Det med interessen kan Anja Bakkensen Bruun nikke genkendende til. Hun er nyuddannet diplomingeniør og har i sit bachelorprojekt arbejdet med at udvikle en ny kirurgisk metode til operationer af hovedpulsåren:

Anja læser til diplomingeniør i Maskinteknik og arbejder med at udvikle en ny kirurgisk metode til hjerteoperationer. Foto AU Foto, Lars Kruse

"Jeg ved godt, at mulighederne er gode, og at lønnen er høj, men for mig var det interessen for fysik og matematik og for at skabe og opfinde nyt, der betød noget,” siger hun.

Læs også: Anja udvikler en ny kirurgiske metode til hjerteoperationer

Vil se verden med sin uddannelse

Samme historie gentager sig, når man taler med de mange ingeniørstuderende. Det er interessen, der motiverer. Interessen og perspektiverne i det arbejde, man laver.

Lina Refsahl tog fra Norge til Aarhus for at læse til ingeniør. Hun er snart færdig som civilingeniør i kemi- og bioteknologi, og for hende var det klart perspektiverne – muligheden for at gøre en forskel. Og for at bruge uddannelsen til at se hele verden:

”Jeg vil rejse og opleve nye steder og nye kulturer og på den måde få et rigt liv. For mig er det ikke lønnen, der tæller. Jeg kan se frem til et meget langt arbejdsliv, og når jeg bliver gammel, vil jeg gerne kunne se tilbage på min karriere og vide, at det har nyttet noget. Som kemiingeniør har man chancen for at spille en rolle i samfundets grønne omstilling, og jeg håber da, at jeg engang kan fortælle mine børnebørn om det,” siger hun.

Læs også: ”Mitt møte med Aarhus var kjærlighet ved første blikk”

MERE INFORMATION