Store lønstigninger til nyuddannede ingeniører

Usædvanlig lønstigning sender nyuddannede ingeniører til tops på indkomststigen.

Både offentlige og private virksomheder er sultne efter unge ingeniører, og det sender lønningerne helt til tops. En nyuddannet ingeniør tjener 39.800 kr. om måneden, og efter nogle år på arbejdsmarkedet runder lønchecken et gennemsnitligt niveau på 60.000 kr. om måneden før bonus. AU Foto

Ingeniøruddannelserne er populære som aldrig før, og det kan man måske godt forstå, for stort set alle ingeniører får job med det samme. Virksomhederne oplever en historisk stor ingeniørmangel, og ifølge den seneste nationale fremskrivning vil Danmark i 2025 mangle 10.000 talenter.

Det er i følge Conni Simonsen, direktør for Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet, en af hovedforklaringerne på en markant lønstigning på hele 7 procent til de nyuddannede ingeniører på bare et enkelt år.

"Samfundet har i den grad brug for veluddannede ingeniører med stærke teknologiske kompetencer. Teknologien vokser ind i stort set alle sektorer, og det giver en enorm efterspørgsel på vores dimittender," siger hun.

Den vejledende minimalløn for en nyuddannet ingeniør er ifølge den årlige danske lønstatistik for ingeniører 39.800 kr. om måneden og efter nogle år på arbejdsmarkedet rundet den et gennemsnitligt niveau på 60.000 kr.

Mange får jobbet før eksamensbeviset

Ledigheden for nyuddannede ingeniører fra Aarhus Universitet er meget tæt på nul, og mange studerende får ansættelseskontrakten før eksamensbeviset.

Det kan også mærkes på uddannelserne, hvor efterspørgslen for alvor sætter ind, når de studerende skal i praktik.

LÆS OGSÅ: Rekordmange søger ingeniøruddannelse i Aarhus

"Virksomhederne står i bogstavelig forstand på spring for at komme i kontakt med vores studerende. De byder sig til med stor entusiasme, og det kan mærkes allerede på studiet, hvor mange studerende står med 3-4 praktiktilbud på hånden. Det er helt normalt," fortæller Conni Simonsen.

Martin Nielsen er en af de nyuddannede ingeniører, som har taget hul på karrieren. Han udvikler IT-systemer til forsvaret hos virksomheden Systematic i Aarhus, og han oplevede allerede på starten af ingeniøruddannelsen, hvordan virksomheder fra hele landet bød sig til.

"Allerede på de første semestre begyndte virksomhederne at vise interesse, og den blev bare stærkere, jo længere vi kom hen i uddannelsesforløbet. Jeg var i praktik hos Systematic, og de var hurtige til at tilbyde studiejob og lave en god kontrakt til mig om fast ansættelse efter uddannelse, selvom jeg endnu manglede et års tid," siger han.

LÆS MERE OM MARTIN: På udveksling i New Zealand: Drømmejobbet var sikret i Danmark

Lønnen er ikke det vigtigste

Selvom lønnen er høj, og ledigheden er lav, er det dog langt fra alle unge ingeniører, der går op i det.

Anja Bakkensen Bruun er er nyuddannet diplomingeniør fra Aarhus Universitet. Hun har i sit bachelorprojekt arbejdet med at udvikle en ny kirurgisk metode til operationer af hovedpulsåren og skal nu læse videre til civilingeniør. For hende var det i høj grad interessen og ikke udsigten til en stor løncheck, der sporede hende ind på en ingeniøruddannelse.

Anja læser til diplomingeniør i Maskinteknik og arbejder med at udvikle en ny kirurgisk metode til hjerteoperationer. Foto AU Foto, Lars Kruse

"Jeg ved godt, at mulighederne er gode, og at lønnen er høj, men for mig var det interessen for fysik og matematik og for at skabe og opfinde nyt, der betød noget,” siger Anja Bakkensen Bruun.

 

Lina Refsahl læser til civilingeniør i Kemi og bioteknologi, og hun har godt et år tilbage på studiet. For hende har det aldrig været udsigten til en høj løn, der har betydet noget. Det har derimod mulighederne for at opleve verden og for at blive ved med at lære.

"Jeg vil gerne rejse og opleve nye steder og nye kulturer og på den måde få et rigt liv. For mig er det oplevelser, der tæller. Ikke løn," siger hun.

LÆS MERE OM LINA: Hun bliver aldrig færdig med at opleve verden


MERE INFORMATION