Aarhus Universitets segl

Praktiksemester banede vej for karriere hos Arla

25-årige Sandra er diplomingeniør. Hun blev headhuntet til sit første job, hvor hun arbejder med at udvikle nye fødevarekoncepter.

Den 1. marts 2019 startede Sandra Maria Sørensen i sit spritnye job som application scientist hos Arla Foods Ingredients i Aarhus. Sandra er 25 år gammel og nyuddannet diplomingeniør i Bioteknologi, og det var ønskejobbet for Sandra, som altid har interesseret sig for fødevarer og sundhed, og som drømmer om engang at få sin egen gård og vinproduktion i Italien.

At Sandra skulle være ingeniør, lå dog slet ikke i kortene. I dag er hun den eneste i sin familie, der har taget en universitetsuddannelse. Og hun var da også i tvivl, dengang hun første gang satte foden inden for på Ingeniørhøjskolen, Aarhus Universitet.

Underligt nok var det faktisk Stauning Whisky, der i sidste ende fik hende til at indse, at ingeniørvejen var den helt rigtige.

Den historie kommer vi tilbage til.

Sandra kommer fra Egå ved Aarhus og vidste inden gymnasietiden egentlig ikke andet, end at hun var god til matematik, kemi og biologi. Naturvidenskab gav bare god mening for hende – der var altid et facit, men samtidig var der også noget mystisk ved det: Det der med at have med ting at gøre, som er så små, at man ikke kan se det, men som alligevel betyder alt for, hvordan alt i hele verden er bygget op.

Læs også: Ingeniørpraktikanter er et kæmpe plus for virksomheden

Det var spændende, syntes hun. Hun havde lyst til at udforske denne usynlige, mikroskopiske verden yderligere.

Efter en tur på teknisk gymnasium i Frederikshavn med en retning inden for matematik og bioteknologi flyttede Sandra til Aarhus for at arbejde et års tid i sin sabbat. På dette tidspunkt i sit liv var hun stadig i tvivl om studievalg. Som så mange andre tog hun derfor på rundtur til uddannelsesmessen U-days, og her blev hun overrasket:

”Jeg havde egentlig altid tænkt, at ingeniører kun arbejdede med maskiner og bygninger. Men på messen fandt jeg ud af, at det er dybt kreative mennesker, der formår at omsætte viden til nytænkning. Ingeniører skaber mange ting – udvikler nye ting inden for enormt mange områder. Det gjorde mig noget overrasket, og da jeg fandt ud af, at man kan blive ingeniør inden for bioteknologi – et fag som er så utroligt bredt – var jeg solgt,” siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Hun søgte ind, kom ind og startede op efter sommerferien. Men det var først på andet semester, det for alvor gik op for hende, at uddannelsen var den rigtige:

”Jeg havde et projektsamarbejde med Stauning Whisky på andet semester, hvor jeg arbejdede med virksomheden på et interessant projekt. Vi forsøgte at udvikle en teknik, der kunne bruges til at klassificere røgsmagen i whisky baseret på molekylesammensætningen i stedet for den subjektive vurdering, der foregår i dag. Det var super fedt, for man kunne jo direkte se, præcist hvad formålet var med den teori, man lærte. Det skabte mening for mig. Jeg kunne se, hvad jeg kunne bruge det til i sidste ende. Og det betød, at jeg gjorde mig mere umage med studiet,” siger hun og fortsætter:

”Vi fik det virkelige liv ind under huden fra starten af. Det motiverer rigtig meget og gør, at man fra starten bliver klar over, at det giver mening – man kan bruge det her til noget, og det er ikke bare teori.”

Sandra havde altid været bevidst om, at hun så hurtigt som muligt ville ud på arbejdsmarkedet. Derfor søgte hun en diplomingeniøruddannelse på 3,5 år. I direkte forlængelse af sin diplomuddannelse tog hun en halvårlig specialisering inden for forretning, således at hun efter i alt 4 år var parat til et arbejdsmarked, der i høj grad har brug for unge mennesker med sans for udvikling og optimering.

Læs også: Vindmøller er ikke en teknologi, vi kan lægge i glemmekassen

I løbet af sin ingeniøruddannelse havde hun været i praktik hos Arla Foods Amba i virksomhedens inkubationsafdeling med et projekt, der hed Aurena. Hun var en del af et lille team, der arbejdede med produktudvikling, der skulle hjælpe folk med at sove bedre. Det motiverede hende:

”Vi udviklede nogle forskellige proteintilskud, som bl.a. hjalp med at inducere den dybe søvn. Det var fedt på den måde at hjælpe folk med at sove og på den måde modvirke stress. Jeg har altid vidst, at jeg gerne ville hjælpe andre mennesker og på samme tid være kreativ,” siger hun.

Kort tid efter sin dimission blev Sandra kontaktet af Arla Foods Ingredients, som tilbød hende et job. Hun havde jo etableret sig et netværk i virksomheden, men selvom hun godt var klar over, at ingeniører var i høj kurs, blev hun alligevel overrasket over, at hun slet ikke behøvede at søge sit første job som nyuddannet.

”Det er lidt uvirkeligt at blive headhuntet som helt nyuddannet. Men det har da helt sikkert haft en betydning, at jeg allerede havde erfaring fra Arla og kendte til virksomheden,” siger hun.

I det nye job skal Sandra være med til at udvikle helt nye produkter og koncepter inden for bl.a. proteintilskud. Og det kunne ikke være bedre for hende, mener hun selv:

”Lige nu er det alt det, jeg kunne bede om. Det er sindssygt spændende, synes jeg, fordi det er helt nye koncepter, jeg skal arbejde med. Helt nye produkter. Jeg skal kunne lidt det hele, men samtidig kunne dykke ned i noget og være kreativ og komme med ideer til nyt. Det er fedt at være med til at udvikle nye ting, som snart skal på markedet,” siger hun.